Ξεκινώντας το 2008, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Chris Xu της ZZKKO αποφάσισε να λανσάρει έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που πωλούσε νυφικά κατασκευασμένα στην Κίνα, υιοθετώντας αργότερα το όνομα SheInside. Η πλατφόρμα της Roadget Business Pte. Ltd.που είναι πλέον σήμερα γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Shein, αποτιμάται στα 66 δισ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της και ελπίζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου τους επόμενους μήνες.

Η εκρηκτική είσοδός της στον κόσμο της μόδας στο γύρισμα της δεκαετίας, υποσκάπτοντας τους Ευρωπαίους αντιπάλους της Zara και H&M με τις φαινομενικά απίστευτα φθηνές τιμές της – από φορέματα των 5 δολαρίων μέχρι μπλουζάκια των 2 δολαρίων – έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους μισθούς των εργαζομένων που παράγουν τα προϊόντα της. Όμως, πηγαίνοντας στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας της Shein, η εικόνα είναι αποκαλυπτική.

Shein: Πόσο συχνή είναι η παιδική εργασία μεταξύ των προμηθευτών της

Shein: Μια απρόσμενη απειλή – Εργαζόμενοι και μισθοί

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι χαμηλές τιμές της δεν προκύπτουν εξαιτίας του εργατικού κόστους, το οποίο αυξάνεται στην Κίνα καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και οι νέοι μετανάστες εργαζόμενοι αποφεύγουν τις θέσεις εργασίας σε εργοστάσια για τον χαμηλόμισθο τομέα των υπηρεσιών.

Όσοι εργάζονται στις μονάδες εργοστασίων για λογαριασμό της Shein -όπως στο προάστιο Panyu της πόλης Guangzhou, που αποκαλείται και «χωριό Shein» για τον κεντρικό ρόλο που παίζει στην κατασκευή των ρούχων που πωλούνται στην πλατφόρμα γρήγορης μόδας- συνήθως αμείβονται μεταξύ 7.000 Rmb (982 δολάρια) και 12.000 Rmb μηνιαίως, ανάλογα με το πόσα ρούχα τελειώνουν. Αντίθετα, ο μέσος μισθός για άλλους εργάτες στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 5.500 και 6.500 ρουβλίων.

Ο λόγος που τα ρούχα είναι φτηνά είναι επειδή είναι όντως. Πρόκειται για πιο χαμηλής ποιότητας ρούχα που δεν θα ταίριαζαν σε μια πιο απαιτητική κινεζική πελατεία όπως και για φθηνότερα υφάσματα που προορίζονται για τις παραγγελίες της Shein απ’ ό,τι για το Taobao της Alibaba, επειδή η εγχώρια πλατφόρμα δίνει περισσότερα χρήματα στα εργοστάσια για να καλύψουν το κόστος τους.

Πλεονέκτημα και εφοδιαστική αλυσίδα

Η Shein έχει επίσης αποκόψει τους ακριβούς μεσάζοντες στέλνοντας τα προϊόντα απευθείας από τις αποθήκες στην Κίνα στους αγοραστές στη Δύση – ένα μοντέλο που έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πακέτων της παρακάμπτει τους εισαγωγικούς δασμούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η περίπτωση του προαστίου Panyu αναδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής μεταποίησης. Όπως και άλλοι κόμβοι μεταποίησης που ειδικεύονται σε οτιδήποτε, από κάλτσες μέχρι σεξουαλικά παιχνίδια και τηγάνια, έχει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα αλυσίδα εφοδιασμού συγκεντρωμένη σε μια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσια μπορούν μέσα σε μισή ώρα να δώσουν μια παραγγελία, να παραλάβουν ύφασμα ή να βρουν έναν μηχανικό να φτιάξει ραπτομηχανές με εξαρτήματα που κατασκευάζονται κοντά.

Η Shein δήλωσε ότι θα προμηθεύεται περισσότερα προϊόντα εκτός Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Τουρκίας. Αλλά αυτοί οι προορισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποτελεσματικότητα που απαιτείται για την πλατφόρμα γρήγορης μόδας που ενημερώνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Το εργατικό κόστος αυξάνεται στην Κίνα καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και οι νέοι μετανάστες εργαζόμενοι αποφεύγουν τις θέσεις εργασίας σε εργοστάσια για τον χαμηλόμισθο τομέα των υπηρεσιών.

Δημογραφική κρίση

Ο πληθυσμός των μεταναστών εργατών της Κίνας τής δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα. Ενώ στο Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές οι εργάτες τείνουν να επιστρέφουν στις οικογένειές τους τη νύχτα, οι εργάτες στο Panyu κοιμούνται σε κοντινούς κοιτώνες, μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης και σημαίνοντας ότι μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες αν φτάσει μια μεγάλη παραγγελία.

Για πολλές βιομηχανίες, η Κίνα παραμένει ο καλύτερος τόπος παραγωγής. Αλλά η επερχόμενη δημογραφική κρίση σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να βασιστούμε υπερβολικά στην εγχώρια παραγωγή. Αρκετοί διευθυντές εργοστασίων μίλησαν για την αυξανόμενη δυσκολία πρόσληψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, οι μέσοι μισθοί στη μεταποίηση του ιδιωτικού τομέα έχουν υπερδιπλασιαστεί τη δεκαετία μέχρι το 2022.
Η αντίθεση με τις λεγεώνες των νεαρών υπαλλήλων γραφείου και των οδηγών διανομής φαγητού που μπαινόβγαιναν στο γραφείο της Shein, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, ήταν εντυπωσιακή. «Μας λείπουν οι εργαζόμενοι. Είναι κουραστική δουλειά, 12 ώρες την ημέρα. Οι Millennials δεν θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά», δήλωσε ένας διευθυντής του εργοστασίου.

Μέρος του καταλόγου των πολιτικών λύσεων του Πεκίνου για τη γήρανση του πληθυσμού είναι η προετοιμασία της βιομηχανίας για ένα μέλλον με λιγότερους εργαζόμενους. Μιλάει για την απελευθέρωση «νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων» μέσω μέτρων όπως η αυτοματοποίηση της παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή