Τις «αμαρτίες» ενός παρελθόντος πλούσιου σε σκάνδαλα και κακοδιαχείριση προσπαθεί να «μαζέψει» ο διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, Slawomir Krupa, με την αγορά ακόμη να μην επικροτεί τα σχέδια του. Τουναντίον μάλιστα, ο σκεπτικισμός δεν έχει διαλυθεί από πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν παρουσίασε τη στρατηγική του για τη γαλλική τράπεζα.

Τον χρόνο που μεσολάβησε, η μετοχή της SocGen έχει υποχωρήσει κατά 19%, με την τάση να μην προβλέπεται να αλλάζει. Πως άλλωστε να αλλάξει, όταν ο Krupa έχει μπροστά του το δύσκολο έργο της βελτίωσης των κεφαλαίων, το οποίο σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση μιας τράπεζας που ανταγωνιζόταν την πρωταθλήτρια της Γαλλίας, BNP Paribas, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.

Δεν υπάρχει απο-παγκοσμιοποίηση… είναι μύθος – Τι λέει η Société Générale

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι Financial Times, αν και όλες οι γαλλικές τράπεζες υπέφεραν λόγω εξωτερικών παραγόντων φέτος – συμπεριλαμβανομένης μιας αβέβαιης εγχώριας κοινοβουλευτικής εκλογικής διαδικασίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – η SocGen αξίζει πλέον το ένα τέταρτο του παρισινού αντιπάλου της και έχει ξεπεραστεί από την Crédit Agricole, ενώ υστερεί στην κερδοφορία έναντι και των δύο τραπεζών.

Περίπου 900 θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν από την τράπεζα στη Γαλλία

Δεν έχουν πειστεί οι επενδυτές

Η στρατηγική δεν έχει ακόμη πείσει τους μετόχους, παρά το γεγονός ότι ο αναλυτής της Morningstar Johann Scholz είπε ότι η εστίαση στο κεφάλαιο ήταν «πιθανότατα σωστή στρατηγική». «Αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. Χρειάζεται περισσότερη αναδιάρθρωση, η οποία πρέπει να χρηματοδοτηθεί. . .», εξήγησε. «Για να μειωθεί η αναλογία κόστους προς εισόδημα, η SocGen δεν μπορεί πραγματικά να βασιστεί στην πλευρά του εισοδήματος», πρόσθεσε.

Ο Krupa, ένας Γαλλοπολωνός που πέρασε πέντε χρόνια διαχειριζόμενος τις εργασίες της SocGen στις ΗΠΑ, έχει επικροτηθεί για τον τρόπο του από ορισμένους πελάτες και συμβούλους, ακόμα κι αν η πιο αξιοκρατική προσέγγισή του, που βασίζεται στα κίνητρα, έχει προκαλέσει ταραχές σε μερικούς βετεράνους.

Οι πωλήσεις μη βασικών επιχειρήσεων τους τελευταίους 12 μήνες, από τμήματα σε χώρες όπου είχε μικρότερη επιρροή όπως το Μαρόκο ή η Μαδαγασκάρη έως μια μονάδα χρηματοδότησης εξοπλισμού, έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβαλε στις βελτιωμένες προοπτικές κεφαλαίου, με τις κατευθυντήριες γραμμές να αυξάνονται στο 13% της πρώτης γραμμής έως το τέλος του τρέχοντος έτους — αν και χαμηλότερες από ορισμένους ομοτίμους.

Επίσης, περίπου 900 θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν από την τράπεζα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στη La Défense, την επιχειρηματική περιοχή του Παρισιού. Αλλά στο μεταξύ η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τις αποδόσεις.

«Ο Slawomir βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση — όχι από δική του ευθύνη, αλλά έχει πολύ λίγες εναλλακτικές εκτός από τον πολύ σταδιακό μετασχηματισμό της τράπεζας», δήλωσε ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της SocGen. «Δεν υπάρχει πλεόνασμα κεφαλαίου. Πρέπει να μειώσει το κόστος και πιθανώς να επιλύσει κάποιες από τις κακές συμφωνίες που έχει κληρονομήσει», πρόσθεσε.

Ο Krupa επιδιώκει να αλλάξει την κουλτούρα στην επενδυτική τράπεζα με την αναθεώρηση

Πλήγμα και από τις επενδύσεις

Κάποτε μαγνήτης για τους λαμπρότερους Γάλλους αποφοίτους μαθηματικών, το χαρτοφυλάκιο της SocGen έχει πληγεί από τις απώλειες 4,9 δισ. ευρώ που προκλήθηκαν από τις συναλλαγές του trader Jérôme Kerviel το 2008.

Έκτοτε ήταν επιρρεπής σε άλλες ατυχίες. Η τράπεζα αποχώρησε από τη Ρωσία το 2022, λαμβάνοντας ζημία 3,3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι μικρές επιτυχίες, όπως ένα ακμάζον franchise ηλεκτρονικής τραπεζικής, την Boursobank.

Ο Krupa επιδιώκει επίσης να αλλάξει την κουλτούρα στην επενδυτική τράπεζα με την αναθεώρηση, μεταξύ άλλων μέσω αλλαγών στις δομές αποδοχών, με μπόνους που συνδέονται με τη δημιουργία εσόδων.

Έχει υπογράψει εξίσου συμφωνίες όπως μια πρόσφατη συνεργασία στον δανεισμό ιδιωτικών πιστώσεων με την Brookfield Asset Management, ένα νέο μοντέλο για μια ευρωπαϊκή τράπεζα ή μια συμφωνία με την AllianceBernstein. Η ιδέα είναι εν μέρει η μετατόπιση της τράπεζας σε ένα μοντέλο “asset light”.

Τα πισωγυρίσματα

Τιμωρημένη, όπως και οι υπόλοιπες γαλλικές τράπεζες, από τοπικούς κανόνες που περιόριζαν το πόσο γρήγορα οι τράπεζες μπορούσαν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στους πελάτες, η SocGen είχε χειρότερη απόδοση από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Περιόρισε περαιτέρω τις προσδοκίες της για περιθώρια κέρδους φέτος, εν μέρει λόγω των δαπανηρών πληρωμών καταθέσεων στη Γαλλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή