Απασχολώντας λιγότερους εργαζομένους σε σχέση με το 2022, αναιμική αύξηση κατέγραψαν το 2023 οι πωλήσεις της αλυσίδας «γρήγορης μόδας» H&M στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παγκόσμιο «πατρόν» της σουηδικής πολυεθνικής.

H&M: Η άνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας

Ταυτόχρονα, «ξεφτισμένη» εμφανίζεται και η κερδοφορία της εταιρείας, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο των ελληνικών φορολογικών αρχών, με την ΑΑΔΕ να κλείνει 6 καταστήματα του δικτύου της, από τα 35 συνολικά.

Στασιμότητα στον ελληνικό τζίρο της H&Μ

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της H&M Hennes & Mauritz Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ενδύσεως και Υποδήσεως, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά τη χρήση του 2023 (λήγει στις 30/11/2023) ανήλθε σε 184,64 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά +0,96% (ή 1.750.482 ευρώ) σε σύγκριση με την προηγούμενη διαχειριστική χρήση.

Λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος της χρήσης του 2023 ήταν αυξημένα κατά 18,66% στα 35.988.298 ευρώ έναντι 30.328.555 ευρώ το 2022.

Ωστόσο την ίδια περίοδο ο μέσος όρος του απασχολούμενου προσωπικού μειώθηκε σε 1.014 άτομα από 1.034 άτομα το 2022.

Μείωση κερδών

Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης ανήλθαν σε  109,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά +28,06% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,66%, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 5,44 εκατ. ευρώ  έναντι 6,29 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 13,56%.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 2,39 εκατ. ευρώ έναντι 3,75 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας μείωση κατά 36,25%.

«Τυπική παράβαση»

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, η εταιρεία αναφέρει στην οικονομική της έκθεση ότι «μετά το τέλος της χρήσης και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2024 διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της ΑΑΔΕ σε κατάστημα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ένας φορολογικός μηχανισμός δεν διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα για ένα διάστημα ορισμένων μηνών να μην διαβιβαστούν οι σχετικές αποδείξεις πώλησης.

Οι αρχές επέκτειναν τους ελέγχους και σε άλλα καταστήματα της εταιρείας, όπου, σε ορισμένα εξ αυτών διαπιστώθηκαν παρόμοιες περιπτώσεις μη διαβίβασης αποδείξεων για συγκεκριμένα διαστήματα και από συγκεκριμένους φορολογικούς μηχανισμούς ανά κατάστημα.

Στην εταιρεία επιβλήθηκαν, μέχρι στιγμής, προσωρινά πρόστιμα συνολικού ποσού 361.433,45 ευρώ (που αφορά σε 6 καταστήματα) για όλες τις εντοπισμένες περιπτώσεις μη διαβίβασης καθώς και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, στα οποία εντοπίσθηκαν οι σχετικές παραβάσεις για 48 ώρες».

«Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια τυπική παράβαση, που οφείλεται σε τεχνικό θέμα ορισμένων φορολογικών μηχανισμών, καθώς όπως διαπιστώθηκε όλες οι αποδείξεις είχαν εκδοθεί και τα έσοδα εγγράφηκαν κανονικά στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας και αποδόθηκε και ο σχετικός ΦΠΑ. Η εταιρεία λαμβάνει μέτρα επίλυσης των τεχνικών αυτών θεμάτων προκειμένου να έχει πλήρη συμμόρφωση με την σχετική νομοθεσία περί της διαβίβασης των αποδείξεων», εξηγεί η εταιρεία.

Τι σημειώνει ο ορκωτός

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή «οι φορολογικές υποχρεώσεις της Εταιρείας για τις χρήσεις που έληξαν κατά την 30η Νοεμβρίου 2018, την 30η Νοεμβρίου 2019 και την 30η Νοεμβρίου 2023, δεν έχουν εξετασθεί από τις φορολογικές αρχές. Όπως αναφέρεται στην σημείωση 29 των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων για τις χρήσεις 2018 και 2019 η Εταιρεία δεν έχει λάβει φορολογικό πιστοποιητικό ενώ για την χρήση 2023 ο έλεγχος αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και η χορήγηση του φορολογικού πιστοποιητικού αναμένεται μετά την έκδοση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων.

Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η Εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας , δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται».

Ελπίζει σε ανάκαμψη εφέτος

Για εφέτος η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής του σουηδικού κολοσσού εκτιμά πως οι επιδόσεις της θα βελτιωθούν, δεδομένου ότι το λιανεμπόριο έχει εξέλθει πλέον πλήρως της κρίσης από την πανδημία του Covid19 των προηγουμένων ετών, η κατανάλωση να έχει επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα και η εταιρεία κατάφερε να πετύχει αύξηση των πωλήσεων της έστω και οριακή(+0,96%) αλλά βεβαίως και να διατηρήσει ικανοποιητική κερδοφορία κρατώντας τον δείκτη της κερδοφορίας της προ φόρων στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση.

H εταιρεία αναφέρει ότι προσπαθεί και σκοπεύει να κινηθεί με σύνεση και για το επόμενο διάστημα του 2024, συγκρατώντας όσο είναι εφικτό τις λειτουργικές της δαπάνες ώστε να μπορέσει να διατηρήσει ή και να αυξήσει τον Κύκλο Εργασιών της αλλά και να διατηρήσει και το επίπεδο κερδοφορίας της.

Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης (ως συνέπεια και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία) και της αύξησης τιμών εντός του 2022 που συνεχίστηκε και το 2023, είναι δεδομένο ότι υπήρξε κάποια επίδραση στην εταιρεία αναφορικά με τις δαπάνες ενέργειας και φωτισμού. Οι τιμές ενέργειας, βέβαια, δείχνουν να εξομαλύνονται και σε κάθε περίπτωση η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις