Με την καινοτομία στον πυρήνα του DNA της, η ResQ Biotech βάζει πλώρη για να προσφέρει ανακούφιση στις πιο δύσκολες ασθένειες.

Τεχνητή νοημοσύνη: Tα 8 κορυφαία ευρωπαϊκά deals εντός του 2024

Σκοπός της εταιρείας είναι η ανακάλυψη και η προκλινική ανάπτυξη δυνητικών φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών (νόσος Alzheimer, πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, καρκίνος, συστημική αμυλοείδωση κ.λπ.)

«H ResQ Biotech είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που πραγματοποιεί ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων σε αρχικά στάδια. Στοχεύουμε σε νόσους που σχετίζονται με προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, δηλαδή σε ασθένειες που προκαλούνται επειδή ορισμένες πρωτεΐνες μέσα στο σώμα μας είναι λίγο τσαλακωμένες», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Γιώργος Σκρέτας, chief executive officer στην ResqBiotech.

«Οι ασθένειες αυτές αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα σήμερα, καθώς περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νόσων με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία  από νευροεκφυλιστικές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS), ασθένειες μεταβολικές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, μέχρι και ασθένειες των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης. Στη ResQ Biotech εφαρμόζουμε καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη νέων και αποτελεσματικών φαρμάκων κατά ασθενειών αυτού του είδους.

Το κίνητρο

Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου στην Αμερική και ξεκινώντας το δικό μου ανεξάρτητο πλέον ερευνητικό εργαστήριο στην Ελλάδα το 2010, με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τόσες σημαντικές ασθένειες με πολύ διαφορετικές παθολογίες σχετίζονται με ένα κοινό μοριακό φαινόμενο, την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, και σκέφτηκα ότι η μηχανιστική ενοποίηση των ασθενειών αυτών είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να καταφέρουμε να φτιάξουμε νέα τεχνολογίες-πλατφόρμες, όπου θα μπορούμε με μια παρόμοια προσέγγιση να “χτυπάμε” ασθένειες φαινομενικά πολύ διαφορετικές. Αυτό αποτέλεσε το αρχικό κίνητρο για να ξεκινήσουμε την ερευνητική μας προσπάθεια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τότε, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί σήμερα η ResQ Biotech», εξηγεί.

«Από την αρχή μας απασχόλησε πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που γινόταν στο εργαστήριο. Το 2014, όντας διευθυντής του εργαστηρίου Ενζυμικής και Συνθετικής Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συμμετείχα στο Πρόγραμμα «Μαζί στην Εκκίνηση» το οποίο υλοποίησε ο ΣΕΒ με χρηματοδότηση του Υπ. Παιδείας και το οποίο είχε σαν στόχο την ωρίμανση τεχνολογιών/επιχειρηματικών ιδεών που ξεκινούσαν από Καθηγητές, Ερευνητές ή άλλες ομάδες από το ελληνικό οικοσύστημα.

Μέσω αυτού του προγράμματος έγινε και η γνωριμία με τη συν-ιδρύτρια της ResQ Biotech, την Αθηνά Οικονομίδου, η οποία είχε το ρόλο της coach της ομάδας και μέσω της διαδικασίας αυτής συντάχθηκε το πρώτο Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρίας. Μετά από αυτό το πρόγραμμα ωρίμανσης έγινε προφανές ότι για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογικής πλατφόρμας που είχε αναπτυχθεί και των πρώτων μορίων/δυνητικών φαρμάκων που είχαν προκύψει από την χρήση της, το πρώτο βήμα ήταν η προστασία τους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και, στη συνέχεια, η συνεχής επαφή με φαρμακευτικές εταιρίες του εξωτερικού που θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τα μόρια. Επειδή στους ελληνικούς ερευνητικούς φορείς δεν υπήρχε ούτε τεχνογνωσία αλλά ούτε και χρηματοδοτικά εργαλεία, έγινε προφανές ότι ο μόνος τρόπος για την εμπορική τους αξιοποίηση ήταν η ίδρυση μια εταιρείας», υποστηρίζει.

«Βλέπει» μεγάλες φαρμακευτικές

«Η ResQ Biotech είναι μια εταιρεία που στοχεύει στην παγκόσμια αγορά. Οι μελλοντικοί πελάτες της είναι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως του εξωτερικού, οι οποίες επιθυμούν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με νέα μόρια-δυνητικά φάρμακα για περαιτέρω κλινική ανάπτυξη και εισαγωγή στην αγορά μέσω απόκτησης των δικαιωμάτων χρήσης τους από άλλες μικρότερες εταιρείες.

Η μεγάλη προοπτική της ResQ Biotech για κλιμάκωση της εμπορικής της αξίας (scalability) έγκειται στο ότι η τεχνολογία και τα μόρια που έχει αναπτύξει μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπαρχόντων λύσεων. Ανάμεσα σε αυτά, η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει είναι γενικότερης εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πλήθος διαφορετικών ασθενειών προβληματικής πρωτεϊνικής αναδίπλωσης, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε μερικά χρόνια από τώρα να έχουμε ένα ευρύ pipeline με μόρια-δυνητικά φάρμακα κατά πολλών ασθενειών», αναφέρει.

Στη γύρα για χρηματοδότηση

Τι σχεδιάζει η εταιρεία; «Στην παρούσα φάση προχωράμε με τη διαδικασία προκλινικής ανάπτυξης των πρώτων μορίων-δυνητικών φαρμάκων που έχουμε ανακαλύψει για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις που έχουμε λάβει από ιδιώτες επενδυτές και από της Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω επιχορηγήσεων, ενώ προσπαθούμε συνεχώς να διευρύνουμε το pipeline της εταιρείας με νέα μόρια. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την άντληση χρηματοδότησης μέσω κεφαλαίων σποράς (seed funding), καθώς η διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων απαιτεί πολλά χρήματα και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί», τονίζει.

«Έχει δυναμική το ελληνικό οικοσύστημα, να στηριχτεί από πολιτεία και τράπεζες»

Προοδεύει η καινοτομία στην Ελλάδα; «Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει αποκτήσει δυναμική και διευρύνεται συνεχώς. Ένα σημαντικό κίνητρο για τους ερευνητές για την ίδρυση μιας εταιρείας βασισμένης στην τεχνολογία που έχουν αναπτύξει στο εργαστήριο είναι η ύπαρξη πετυχημένων παραδειγμάτων. Ήδη υπάρχει μια μικρή ομάδα εταιρειών που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και που δραστηριοποιούνται στους χώρους των επιστημών της ζωής με αυτό τον τρόπο και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται», επισημαίνει.

«Οι συνεργασίες που ήδη έχουμε ξεκινήσει με άλλες ερευνητικές ομάδες πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και κατάλληλης στελέχωσης γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στους ερευνητικούς φορείς. Με αυτό τον τρόπο θα ωριμάσει πραγματικά το οικοσύστημα και θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περισσότερες εταιρίες σαν τη ResQ Biotech», προσθέτει.

«Επιπλέον, θα πρέπει οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στη δανειοδότηση από τις τράπεζες, με όρους που δεν είναι ασφυκτικοί, και η Πολιτεία να δημιουργήσει προγράμματα επιχορηγήσεων για έρευνα και καινοτομία με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρουν 100% χρηματοδότηση στα αρχικά στάδια, καθώς και προκαταβολές στις επιχορηγήσεις με ευέλικτους όρους και σε αντίθεση με τους υπάρχοντες κανόνες του ΕΣΠΑ που δεν προωθούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Τέλος, ειδικά για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν εξειδικευμένες δομές, όπως πάρκα υψηλής τεχνολογίας, που θα προσφέρουν πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και που μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία μια κρίσιμης μάζας νέων ελπιδοφόρων επιχειρηματιών», συμπληρώνει.

«Επιμονή, επιμονή, επιμονή»

Υπάρχει… manual επιτυχίας; «Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που δεν υπάρχει βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, για κάποιον που ενδιαφέρεται να εργαστεί και να είναι παραγωγικός σε έναν τέτοιο κλάδο, έχει δύο επιλογές: ή να μετοικήσει στο εξωτερικό ή να συμμετάσχει ο ίδιος/η ίδια στην δημιουργία του κλάδου ενδιαφέροντος φτιάχνοντας τη δική του εταιρεία. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας, αλλά θεωρώ ότι χωρίς τα παρακάτω δε μπορεί κάποιος να φτάσει πολύ μακριά: θέσπιση υψηλών και ξεκάθαρων στόχων, αισιοδοξία, ανθεκτικότητα, έλλειψη φόβου για την αποτυχία, επιμονή, επιμονή, επιμονή», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News