Χιλιάδες μηνύματα έχει αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε φορολογούμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οφειλές τους.

Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι ΚΑΙ σήμερα έχουν αποσταλεί 550.000 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια.

Οι οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,5 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, 608.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν 850.625 ενεργές ρυθμίσεις με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Αυτοί που συνήθως ρυθμίζουν τις οφειλές τους είναι οι φορολογούμενοι με μικρά χρέη έως 10.000 οι οποίοι ουσιαστικά επιλέγουν 12 ή 24 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Νόμος και τάξη στους φορο-ελέγχους – Οι 5 ανατροπές

Συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα ειδοποίησης

Με το νέο σύστημα ειδοποίησης ο οφειλέτης εφόσον ξεχάσει την πληρωμή μίας δόσης, το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία αποστολή μηνύματος προκειμένου να καταβληθεί η οφειλόμενη δόση.

Με το μήνυμα ο φορολογούμενους ενημερώνεται ότι είναι «ανοιχτός» σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων

Το εν λόγω σύστημα ενεργοποιείται όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Επίσης, όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης όπως για παράδειγμα φορολογίας εισοδήματος ή δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί, λαμβάνει ειδοποίηση.

Με το μήνυμα που λαμβάνει ο φορολογούμενος  ενημερώνεται επίσης για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν όταν χαθεί η ρύθμιση.

Βάσει αυτών:

  • Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax