Επιβεβαιώνουν τη μεγάλη υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα αλλά και το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα τα τελικά στοιχεία του ΥΠΕΘΟ για τον προϋπολογισμό στο 7μηνο του 2024. Όπως προκύπτει, η έμμεση φορολογία μέσω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στηρίζει την καλή εικόνα για το προϋπολογισμό του 2024, αφαιρώντας ταυτόχρονα χρήματα από τις τσέπες των πολιτών, οι οποίοι πλήτττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.
Όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 36,866 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,190 δισ.. ευρώ ή 6,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η υπέρβαση αυτή πλησιάζει τα ετήσια έσοδα που λαμβάνει το κράτος από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ λόγων των φορολογουμένων!
Προϋπολογισμός: Οι βασικές προτεραιότητες για το 2025 – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
Οι φόροι
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :
-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 14.581 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 545 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4.046 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.809 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 73 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12.285 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.404 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 399 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 811 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 194 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει ότι το καθεστώς ακρίβειας που επικρατεί ευνοεί την εκτέλεση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια, το υπουργείο αναφέρει πως «Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1,543 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν τη σύγκριση σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024 έχει ήδη ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1.238 εκατ. ευρώ, που κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες για το έτος 2024 του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο τουρισμός και η εικόνα του Ιουλίου
Πολύ καλή ήταν η εικόνα και για τα φοροέσοδα τον Ιούλιο, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 7.668 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 932 εκατ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, εξαιτίας κυρίως της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2023. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω αποτελέσματος όπως προαναφέρθηκε, έχει προβλεφθεί στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:
-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.638 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 197 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 728 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 56 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 3.457 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 666 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 324 εκατ. ευρώ αφορούν το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 271 εκατ. ευρώ το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι και η δημιουργία ενός υπερμεγέθους πρωτογενούς πλεονάσματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,665 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,655 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,558 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, «μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023 και ποσό ύψους 2,323 δισ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 1,693 δισ. ευρώ, όπως επίσης και των δαπανών που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 630 εκατ. ευρώ, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους».
Ωστόσο, εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανέρχεται σε 1,040 δισ. ευρώ, κάτι που συνιστά σημαντική υπέρβαση
Latest News
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες