Ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη σε γαλλικό αεροδρόμιο το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Παρίσι και τέθηκε υπό κράτηση για φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 39χρονος ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος κατηγορήθηκε ουσιαστικά ότι δεν κατάφερε να μετριάσει την κατάχρηση της πλατφόρμας του για εγκληματικές δραστηριότητες. Η γαλλική OFMIN, υπρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των ανηλίκων από τη βία, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ με κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη, διαδικτυακό εκφοβισμό και προώθηση της τρομοκρατίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Παρατείνεται η κράτηση του δημιουργού του Telegram στη Γαλλία
Μετά την είδηση της σύλληψης του Ντούροφ, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία είπε ότι «ζήτησε αμέσως από τις γαλλικές αρχές διευκρινίσεις για τους λόγους και ζήτησε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων του και η προξενική πρόσβαση». Το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της πρεσβείας ήταν σε επαφή με τον δικηγόρο του Ντούροφ.
Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ
Ο Ντούροφ, γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη το 1984 (τότε Λένινγκραντ), ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες το 2006 με την ίδρυση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK), το οποίο αναφέρεται επίσης ως η ρωσική έκδοση του Facebook.
Από την επιχείρηση αυτή αποχώρησε μετά από μία διαμάχη με κάποιους από τους συνεργάτες του που συνδέονταν με το Κρεμλίνο. Αιτία της διαμάχης ήταν ουσιαστικά η διαχείριση του δικτύου. Ο Ντούροφ φέρεται να είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις αρχές για τον αποκλεισμό της σελίδας του αείμνηστου ηγέτη της Ρώσου αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην πλατφόρμα.
Μετά την αποχώρησή του από το VK, ο Ντούροφ μετανάστευσε από τη Ρωσία το 2014. Πήρε την υπηκοότητα του νησιωτικού κρατιδίου του Αγίου Κιτς και Νέβις της Καραϊβικής αφού έκανε δωρεά 250.000 δολαρίων στην εκεί βιομηχανία ζάχαρης. Ο Ντουρόφ έλαβε αργότερα, τον Αύγουστο του 2021, και τη γαλλική υπηκοότητα.
Σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό σχολιαστή Τάκερ Κάρλσον φέτος, ο Ντούροφ ανέφερε ως προτεραιότητά του την ελευθερία – ελευθερία του λόγου, ελευθερία συνάθροισης και ελεύθερη αγορά – είτε πρόκειται για την απόφασή του να αποχωρήσει από το VK πριν από μια δεκαετία, είτε για την προσωπική του ζωή.
Ίδρυσε το Telegram το 2013 προωθώντας το ως μια πλατφόρμα χωρίς λογοκρισία και ουδέτερη, προσβάσιμη σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και απόψεις.
Μετακόμισε ο ίδιος και η εταιρική έδρα του Telegram στο Ντουμπάι το 2017 και σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει λάβει και την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αν ισχύει αυτό ο Ντούροφ διαθέτει τέσσερις συνολικά υπηκοότητες.
Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση να παραχωρήσει στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της. Η δράση είχε μικρή επίδραση στη διαθεσιμότητα του Telegram εκεί, αλλά πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και κριτική από ΜΚΟ.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram, ωστόσο, έχει προκαλέσει τον έλεγχο από πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σχετικά με ανησυχίες για την ασφάλεια και την παραβίαση δεδομένων. Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές τεχνολογίας της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν σε επαφή με το Telegram καθώς πλησίαζε ένα βασικό κριτήριο χρήσης που θα μπορούσε να το δει να υπόκειται σε πιο αυστηρές απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Ο Ντούροφ εκτιμάται ότι έχει καθαρή περιουσία περίπου 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, καθιστώντας τον τον 121ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%