Οι εταιρείες τεχνολογίας βομβαρδίζουν το κοινό με μηνύματα για το πόσο θα διευκολύνει την ζωή πολιτών και εργαζομένων η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Μια πρόσφατη έρευνα από την πλατφόρμα ανεξάρτητων επαγγελματιών UpWork’s Research Institute διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους, ή το 77%, είπαν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν μειώσει την παραγωγικότητά τους και έχουν προσθέσει στον φόρτο εργασίας τους.

Ντέιβιντ Σόλομον (Goldman Sachs): Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα

Η έρευνα περιλάμβανε 2.500 ερωτηθέντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων 1.250 ανώτερων στελεχών, 625 μισθωτών πλήρους απασχόλησης, και 625 ελεύθερων επαγγελματιών, αναφέρει το Business Insoder.

Οι ερωτηθέντες είπαν ότι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης είχε ως αποτέλεσμα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην αναθεώρηση του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη ή στην εκμάθηση πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε επίσης ότι τους ζητήθηκε να κάνουν περισσότερη δουλειά ως αποτέλεσμα της νέας τεχνολογίας.

Πίεση για χρήση ΑΙ από εργαζομένους

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ το 85% των κορυφαίων εταιρειών πιέζουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται καταβεβλημένοι από τον πρόσθετο φόρτο εργασίας και την πολυπλοκότητα.

Οι εταιρείες ήλπιζαν εδώ και καιρό ότι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να μειώσει την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία. Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές εταιρείες διέκοψαν την πρόσληψη ή την απόλυση εργαζομένων, επικαλούμενες κέρδη από τη νέα τεχνολογία.

Περίπου το 39% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα καθιστούν ήδη υποχρεωτική τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη δήλωσαν ότι δεν έχουν ιδέα πώς να επιτύχουν τα κέρδη παραγωγικότητας που περιμένουν οι εργοδότες τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση εργαλείων όπως το ChatGPT στην εργασία μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να προχωρήσουν, αλλά η τεχνολογία έχει επίσης την τάση να έχει παραισθήσεις ή να επινοεί γεγονότα. Πολλά από αυτά τα λάθη έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα για τους εργαζομένους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη