Το Βιετνάμ γίνεται ένας σημαντικός νέος παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών, καθώς σπεύδει να επωφεληθεί από τον «πόλεμο» των τσιπ ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι καλά εκπαιδευμένοι και με υψηλά κίνητρα μηχανικοί του Βιετνάμ εργάζονται για συγκριτικά χαμηλούς μισθούς, προσελκύοντας διάφορες εταιρείες συσκευασίας και σχεδίασης ημιαγωγών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Κίνα: Επίσκεψη του προέδρου του Βιετνάμ – Στόχος η δημιουργία «κοινότητας» μεταξύ των δύο χωρών

Με μια πολιτική βιομηχανικής ανάπτυξης προσανατολισμένη στην τεχνολογία, το Βιετνάμ ακολουθεί τα βήματα της Μαλαισίας, του έκτου μεγαλύτερου εξαγωγέα ημιαγωγών στον κόσμο, η οποία κατέχει και το 13% της παγκόσμιας βιομηχανίας συναρμολόγησης, δοκιμών και συσκευασίας, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, ISIS Malaysia.

Αυτό αναμφίβολα θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προωθεί το Βιετνάμ ως εναλλακτική λύση στην Κίνα στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Βιετνάμ, αν και η εν λόγω προσέγγιση πιθανότατα θα συνέβαινε ούτως ή άλλως.

Χαμηλοί μισθοί των μηχανικών στο Βιετνάμ

Οργανισμοί έρευνας αγοράς υπολογίζουν ότι οι βιετναμέζοι μηχανικοί αμείβονται με περίπου 8.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως, περίπου το μισό ποσό από τους συναδέλφους τους στη Μαλαισία. Πολύ μεγαλύτερες είναι οι αμοιβές των μηχανικών σε άλλες χώρες με τεχνολογικούς κολοσσούς: 34.000 δολάρια στη Νότια Κορέα, 46.000 δολάρια στην Ταϊβάν, 50.000 δολάρια στην Ιαπωνία και 68.000 δολάρια στη Σιγκαπούρη.

Πηγές της βιομηχανίας ημιαγωγών εκτιμούν ότι οι ετήσιοι μισθοί για μηχανικούς σχεδιασμού με λιγότερο από τρία χρόνια εμπειρίας κυμαίνονται από 10.000-15.000 δολάρια στο Βιετνάμ έναντι 65.000-70.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν επιτραπούν λανθασμένα δεδομένα και αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι μισθοί στο Βιετνάμ και τη Μαλαισία είναι τόσο χαμηλότεροι από εκείνους των «καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας που καλύπτονται συνδικαλιστικά» τις οποίες διαφημίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρχει μικρή πιθανότητα να κλείσει το χάσμα στο άμεσο μέλλον.

Αυτό εξηγεί γιατί η μεγαλύτερη μονάδα συναρμολόγησης, συσκευασίας και δοκιμής ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC) της Intel βρίσκεται στο Βιετνάμ και η μεγαλύτερη προηγμένη εγκατάσταση συσκευασίας 3D στη Μαλαισία.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών της Γερμανίας, η Infineon, έχει δημιουργήσει μια ομάδα ανάπτυξης προϊόντων στο νέο της γραφείο στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το οποίο άνοιξε τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Infineon Technologies Asia-Pacific, C S Chua, είχε δηλώσει στο Vietnam Investment Review, ότι «με έναν αυξανόμενο και νεανικό πληθυσμό σχεδόν 100 εκατομμυρίων, η ασιατική χώρα έχει μετατραπεί γρήγορα σε έναν πολυπόθητο προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν μια δεξαμενή με εξαιρετικό τεχνικό ταλέντο».

Το ανώτερο στέλεχος της Infineon, Hartmut Hiller, πρόσθεσε: «Το νέο κέντρο ανάπτυξης στο Ανόι θα διευκολύνει την ικανότητα της Infineon Technologies να ανταποκρίνεται στην κλιμακούμενη ζήτηση για λειτουργικές δοκιμές και προσαρμοσμένο σχεδιασμό κυκλωμάτων, ιδιαίτερα για τις κορυφαίες στον κλάδο λύσεις μας System-on-Chip (SoC).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Infineon άρχισε να παράγει ημιαγωγούς ισχύος από καρβίδιο του πυριτίου στο νέο της εργοστάσιο στη Μαλαισία, το οποίο διαθέτει το έμπειρο εργατικό δυναμικό και την υποδομή υποστήριξης που κατασκευάζει τώρα το Βιετνάμ. Η εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού είναι ένα διαρκές ζήτημα καθώς επεκτείνεται η βιομηχανία ημιαγωγών του Βιετνάμ.

Η Renesas Electronics, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ολοκληρωμένων συσκευών ημιαγωγών της Ιαπωνίας, βρίσκεται στο Βιετνάμ από το 2004, όταν ίδρυσε μια ομάδα σχεδιασμού στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Το Renesas Design Vietnam είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας εκτός Ιαπωνίας. Η Renesas έχει επίσης καθιερώσει μαθήματα σχεδίασης ημιαγωγών σε πανεπιστήμια του Βιετνάμ.

Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες σχεδιασμού IC BOS Semiconductors, που συνεργάζεται με τη Hyundai, και η CoAsia, που συνεργάζεται με τη Samsung, έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στο Βιετνάμ.

Η Samsung Electro-Mechanics, η Hana Micron Vina και η Hanmi Semiconductor κατασκευάζουν υποστρώματα συσκευασιών, πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων και εξοπλισμό συσκευασίας ημιαγωγών, αντίστοιχα, στο Βιετνάμ.

Οι ταϊβανέζικες εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών GUC και Faraday Technology έχουν κέντρα σχεδιασμού στο Βιετνάμ, ενώ η Alchip Technologies σχεδιάζει να ιδρύσει επίσης ένα τέτοιο κέντρο.

Η GUC και η Alchip είναι συνδεδεμένες με την κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών TSMC της Ταϊβάν.

Η ταϊβανέζικη επενδυτική τράπεζα FCC Partners συνεργάζεται με το λογισμικό FPT του Βιετνάμ για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Ημιαγωγών Βιετνάμ.

Σε ανάπτυξη οι εγχώριες εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών

Το Ανόι μεθοδικά αναπτύσσει τις δικές του εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των FPT Semiconductor και VN Chip. Με την υποστήριξη πανεπιστημίων, θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων, μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, βιομηχανικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας, φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων, αναμένονται περισσότερα.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει θέσει ως στόχο την εκπαίδευση 50.000 μηχανικών ημιαγωγών μέχρι το 2030. Αυτό είναι περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι έχει σήμερα η χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Truong Viet Anh του Πανεπιστημίου Επιστημών του Ανόι, όπως αναφέρει το VnEconomy.

Αλλά η μεγαλύτερη ξένη παρουσία στη βιομηχανία ημιαγωγών του Βιετνάμ, μακράν είναι η αμερικανική. Εκτός από την Intel, στις αμερικανικές εταιρείες με δραστηριότητες στο Βιετνάμ περιλαμβάνονται και οι Microchip, Marvell, Qualcomm, Synopsis, Cadence, Savarti, Uniquify και Amkor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία