Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης μειώθηκε ξαφνικά, καθώς οι αρχές στα ανατολικά της χώρας του ΟΠΕΚ επέβαλαν διακοπή της παραγωγής, κλιμακώνοντας μια κρίση που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η παραγωγή στο κοίτασμα El-Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη έχει σταματήσει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ οι τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης δείχνουν ότι θα σταματήσουν σταδιακά την άντληση σε εθνικό επίπεδο.
Η κίνηση για το πάγωμα κάθε παραγωγής και εξαγωγής που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Δύση να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαντίκ Αλ-Καμπίρ.
Λιβύη: Στερεύει από καύσιμα – Καρατομήθηκε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διανομής καυσίμων
Η διάσπαση
Η χώρα διασπάστηκε σε ανταγωνιστικές ανατολικές και δυτικές κυβερνήσεις πριν από μια δεκαετία και η διαχείριση της νομισματικής αρχής δίνει τον έλεγχο δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων. Η Λιβύη -η οποία βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής- αντλούσε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.
Η Λιβύη μαστίζεται από ταραχές μετά την ανατροπή του επί μακρόν δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011 και οι ενεργειακοί της πόροι αποτέλεσαν βασικό πεδίο μάχης για τις φατρίες που ανταγωνίζονται για πολιτικό πλεονέκτημα, προκαλώντας συχνές διακοπές. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν γύρω στο 2014 υποτίθεται ότι θα έληγαν με την κατάπαυση του πυρός το 2020 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Οι υποσχόμενες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν και η Λιβύη διασπάστηκε εκ νέου.
Ο Αλ Καμπίρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2011 και υποστηρίζεται από την Ανατολή στη μακροχρόνια προσωπική του διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπιμπάχ που εδρεύει στην Τρίπολη, αντιστάθηκε στην απόφαση να τον απομακρύνει. Παρ’ όλα αυτά, μια κυβερνητική αντιπροσωπεία εισήλθε την Δευτέρα στην έδρα της ρυθμιστικής αρχής στην πρωτεύουσα για να διορίσει νέα ηγεσία.
Τα λάθη του Αλ-Καμπίρ
Οι επικριτές του Αλ-Καμπίρ λένε ότι χειρίστηκε με λάθος τρόπο τα έσοδα από το πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Λιβύης υποστηρίζουν ότι έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ανεξαρτησίας της χώρας, στερώντας τους ένα δίκαιο μερίδιο από τον πλούτο της εθνικής παραγωγής αργού πετρελαίου που επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή τους.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη απηύθυνε προειδοποίηση για «μονομερείς ενέργειες» που «θα έχουν υψηλό κόστος για τον λιβυκό λαό» και κινδυνεύουν να «επισπεύσουν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας». Δήλωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνάντηση με όλα τα μέρη για την επίλυση της κρίσης, καθώς ζήτησε την άμεση επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.
Οι αναφορές του Χαλίφα Χαφτάρ
Ενώ η κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη έχει παγκόσμια αναγνώριση, ο ανατολικός αντίπαλός της έχει την υποστήριξη του Χαλίφα Χάφταρ, του ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού που είναι η ισχυρότερη πολεμική δύναμη της χώρας και ελέγχει εκτάσεις στα ανατολικά και τα νότια.
Ο Χάφταρ, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την κορύφωση της κρίσης, περιέγραψε αργά τη Δευτέρα τις κινήσεις αντικατάστασης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ως «παράνομα μέτρα που ελήφθησαν από πολιτικά κόμματα που στερούνται νομιμότητας».
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, οι αρχές της Τρίπολης κάλεσαν την Τρίτη την κυβέρνηση στα Ανατολικά να προσχωρήσουν εκ νέου σε μια συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και να εργαστούν για τη διενέργεια εθνικών εκλογών που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Latest News
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου
Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του «δια χειρός» Τραμπ
Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 7% από την ημέρα των εκλογών