Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να απορροφήσουν τις πιέσεις που δέχονται επιλεκτικά από χτες, στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις ανοδικές πιέσεις στα βασικά μέταλλα, τα οποία προμηνύουν νέο πληθωριστικό κύμα στις τιμές παραγωγού.

Ευρωαγορές: Συντήρησαν τα κέρδη της εβδομάδας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 8.345 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 18.698 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 7.565 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων η μετοχή της Ryanair έκλεισε με κέρδη 4,6% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary, ανέφερε ότι περιμένει μείωση μόλις 5% στα ναύλα το επόμενο τρίμηνο, από 10% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Οι επενδυτές όμως συνέχισαν να σταθμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η αβεβαιότητα οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα τη Δευτέρα. Σήμερα, οι τιμές υποχωρούν ελαφρώς, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να χάνουν 0,12% στα 81,33 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate να υποχωρεί κατά 0,25% στα 77,23 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του χαλκού έφθασαν σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, έδωσε την Παρασκευή τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 18 Σεπτεμβρίου. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ενισχύουν τη ζήτηση για εμπορεύματα όπως τα μέταλλα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, προσαρμοσμένο σε τιμές, μειώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό ευθυγραμμίζεται με αυτό από την πρώτη εκτίμηση.

Η Υπηρεσία απέδωσε τη συρρίκνωση κυρίως σε σημαντική μείωση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. «Καμία θετική συμβολή δεν προήλθε ούτε από το εξωτερικό εμπόριο», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ προσαρμοσμένο στις τιμές αυξήθηκε κατά 0,3%. Το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γερμανίας αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά τον Σεπτέμβριο και να διαμορφωθεί στις -22 μονάδες, από το αναθεωρημένο -18,6 τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,8 μονάδες και να φτάσει στις 2. «Μια αποδυνάμωση της οικονομίας, τα σχέδια μείωσης θέσεων εργασίας στη γερμανική βιομηχανία, η αύξηση των στοιχείων αφερεγγυότητας και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης επηρεάζουν τους καταναλωτές και αυξάνουν την οικονομική απαισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρεται στην έκθεση. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 16,2 μονάδες και να διαμορφωθεί στις 3,5.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές