Στην άνοδο των ποσοτικών συναλλαγών (quants) αποδίδει η UBS μέρος του πρόσφατου σκληρού sell off που έπληξε τις αγορές στις αρχές Αυγούστου, αφού, όπως επισημαίνει και ο Chief Investment Officer, Mark Haefele, έχει προσθέσει πολυπλοκότητα στη δυναμική της αγοράς.

Όπως εξηγεί, οι ποσοτικές στρατηγικές, οι οποίες βασίζονται σε αλγόριθμους και στατιστικά μοντέλα, μπορούν να ενισχύσουν τις κινήσεις της αγοράς και φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη αστάθεια της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, τα συστηματικά ποσοτικά κεφάλαια πιθανότατα συνέβαλαν σε σχεδόν 300-400 δισεκατομμύρια δολάρια του όγκου πωλήσεων των μετοχών στις αρχές Αυγούστου.

UBS: Γιατί η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική – Τα δύο σενάρια για μετοχές και ομόλογα

UBS: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές;

Ο κ. Haefele εκτιμά ότι τα quants είναι πιθανό να ήρθαν για να μείνουν, και παρόμοια επεισόδια μπορούν να αναμένονται στο μέλλον.

Επομένως, οι επενδυτές πρέπει να θωρακιστούν με τις παρακάτω στρατηγικές:

Πρώτον, να διατηρήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική και μην αντιδρούν υπερβολικά μόνο στη δράση των τιμών. Το Quant trading μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες κινήσεις της αγοράς με βάση μεμονωμένα σημεία δεδομένων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ωθήσουν τους μεμονωμένους επενδυτές να αμφιβάλλουν για τις υποθέσεις τους και να πανικοβληθούν.

Με τον δείκτη VIX να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό του από την πανδημία μετά την ανακοίνωση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, ήταν εύκολο να αισθανόμαστε ότι επρόκειτο να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το επόμενο ευρύτερο σύνολο δεδομένων υποστήριξε την αφήγηση ενός σεναρίου ομαλής προσγείωσης.

Αυτό οδήγησε σε ένα ράλι που διέγραψε τις απώλειες του S&P 500 στις αρχές Αυγούστου και το VIX να υποχωρεί περίπου στις 16 μονάδες – κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Οι επενδυτές που παρέμειναν στην πορεία επιβραβεύτηκαν.

Η αντίσταση στον πειρασμό να προσπαθήσουμε και να μετρήσουμε την αγορά ήταν ιστορικά μια επιτυχημένη στρατηγική, εξηγεί ο Haefele. Εκτός από τις bear markets – οι οποίες συμβαίνουν κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε επτά χρόνια – οι πτώσεις στην αγορά τείνουν να είναι τόσο βραχύβιες που οι πιθανότητες επιτυχούς συγχρονισμού της αγοράς είναι χαμηλές.

Με βάση την ανάλυση των δεδομένων της UBS, που χρονολογούνται από το 1960, υπολογίζεται ότι τα 100 δολάρια που επενδύθηκαν στον S&P 500 θα είχαν αυξηθεί στα 59.900 δολάρια (στα τέλη Ιουλίου 2024) παραμένοντας επενδυμένα—έναντι 607 δολάρια με στρατηγική «χρονισμού αγοράς».

Δεύτερον, να μείνουν διαφοροποιημένοι. Η αστάθεια της αγοράς μπορεί να επιδεινωθεί για επενδυτές εάν κατέχουν συγκεντρωμένες θέσεις σε μεμονωμένους τίτλους ή αγορές. Στις 5 Αυγούστου, οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν 12%. Εν τω μεταξύ, ένα χαρτοφυλάκιο 50:50 που επενδυόταν μεταξύ του MSCI ACWI (σε τοπικό νόμισμα) και των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα είχε μειωθεί μόλις 1,6%.

Τα ιστορικά δεδομένα υποστηρίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διαφοροποίησης. Σύμφωνα με την UBS Global Investment Returns Yearbook, ένα χαρτοφυλάκιο όπου οι επενδύσεις σε μετοχές κατανεμήθηκαν σε 21 χώρες θα είχε 40% λιγότερη αστάθεια από μια μέση επένδυση σε μετοχές μιας χώρας.

Η ανάλυσή της UBS δείχνει επίσης ότι ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων απέδωσε αρνητική απόδοση σε ορίζοντα πενταετίας μόνο στο 3% των περιπτώσεων και ποτέ σε ορίζοντα 10 ετών.

Τρίτον, να κρατούν ενημερωμένες λίστες «αγορών» και «απόρριψης». Τέτοιες λίστες μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να παραμείνουν πειθαρχημένοι σε περιόδους ταραχών (και να αποφύγουν τα περιουσιακά στοιχεία που θα προτιμούσαν να πουλήσουν εν μέσω πανικού) και να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από περιόδους αστάθειας για να κάνουν στρατηγικές συναλλαγές σε πιο ευνοϊκές τιμές.

Μια λίστα «αγορών» θα πρέπει να περιλαμβάνει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ή αγορές όπου οι επενδυτές δεν επενδύουν επί του παρόντος σε σχέση με στρατηγικούς δείκτες αναφοράς. Για πολλούς μεμονωμένους επενδυτές, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου.

Αντίθετα, μια λίστα πωλήσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία με χαμηλή μακροπρόθεσμη δυνατότητα απόδοσης ή συγκεντρωμένες θέσεις σε μεμονωμένους τίτλους ή αγορές. Για πολλούς, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλεονάζουσες κατανομές μετρητών, συγκεντρωμένες θέσεις σε μεγάλες μεμονωμένες μετοχές ή έκθεση σε μια ενιαία αγορά μετοχών.

Η χρήση δομημένων στρατηγικών μπορεί περαιτέρω να επιτρέψει στους επενδυτές να ενεργούν με πειθαρχημένο τρόπο όταν φθάνει η αστάθεια.

Συστάσεις

Μετά τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, η UBS αίρει την προτίμησή της για το σταθερό εισόδημα, καθώς τώρα βλέπει εξίσου ελκυστικές προοπτικές απόδοσης κινδύνου για ομόλογα και μετοχές. Αυτό είναι ένα καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη κεφαλαίων σε ισορροπημένα χαρτοφυλάκια, κατά την άποψή της, καθώς αναμένει θετικές συνολικές αποδόσεις στις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.

Ειδικότερα, η UBS συστήνει ουδετερότητα για τα ομόλογα, αλλά διατηρεί την προτίμησή της για την εταιρική πίστωση επενδυτικού βαθμού, όπου πιστεύει ότι οι αποδόσεις παραμένουν ελκυστικές.

Στο μέτωπο των μετοχών αναμένει ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη κατά 11% φέτος και 8% το 2025. Αναμένει ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί στις 5.900 μονάδες έως τον Δεκέμβριο του 2024 και 6.200 έως τον Ιούνιο του 2025. Επίσης, βλέπει ευκαιρίες σε επιλεγμένες ποιοτικές μετοχές στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Το ελβετικό φράγκο παραμένει μεταξύ των πιο προτιμώμενων νομισμάτων. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι πιθανότατα κοντά στο τέλος του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της, με τη UBS να πιστεύει ότι οι αμυντικές ιδιότητες του φράγκου είναι ελκυστικές σε ένα πλαίσιο χαρτοφυλακίου εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης.

Τέλος, βλέπει τον χρυσό ως έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιστάθμισης χαρτοφυλακίων έναντι ανησυχιών για γεωπολιτική πόλωση, ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ ή επίμονο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές