Οι αγρότες στην Αργεντινή είναι πιθανό να φυτέψουν περισσότερους σπόρους σόγιας την τρέχουσα σεζόν 2024/25, περιορίζοντας τιε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του καλαμποκιού αφού η τελευταία συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας επλήγη από μια καταστροφική επιδρομή εκτόμων και οι προβλέψεις βροχόπτωσης φαίνονται πιο αισιόδοξες για την καλλιέργεια σόγιας.

Αν. Μακεδονία: Αίτημα για ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Αναλυτές εκτιμούς ότι οι εκτάσεις που θα διατεθούν για καλλιέργεια σόγιας πιθανόν θα αυξηθούν την επόμενη δεκαετία, ενισχύοντας δυνητικά τις προμήθειες παγκοσμίως με τις τιμές να είναι ήδη υποτονικές. Η Αργεντινή είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας επεξεργασμένης σόγιας και σογιέλαιου στον κόσμο.

Οι εκτάσεις φύτευσης σόγιας της χώρας της Νότιας Αμερικής έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδείχτηκε ως ιδιαίτερα ανταγωνιστική η καλλιέργεια καλαμποκιού το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, οι φόβοι ότι μια μάστιγα σαν αυτή που κατέστρεψε την τελευταία συγκομιδή καλαμποκιού θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 2 εκατομμύρια εκτάρια (4,9 εκατομμύρια στρέμματα) να μην καλλιεργηθούν, ευνοώντας τη φύτευση σόγιας.

«Από αυτά τα 2 εκατομμύρια εκτάρια καλαμποκιού που δεν φυτεύονται, ένα μεγάλο μέρος θα πάει στη σόγια», δήλωσε ο Cristian Russo, επικεφαλής των γεωργικών εκτιμήσεων στο χρηματιστήριο δημητριακών Rosario, το οποίο εκτιμά ότι 16,8 εκατομμύρια εκτάρια φυτεύτηκαν με σόγια πέρυσι.

Το χρηματιστήριο Rosario μείωσε την έκταση φύτευσης καλαμποκιού για το 2024/25 κατά 21%, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη πρόβλεψη για την συνολική έκταση  φύτευσης σόγιας. Το ανταγωνιστικό χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες μείωσε την έκταση του καλαμποκιού κατά 17%. Η φύτευση καλαμποκιού ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Ο Aníbal Córdoba, αγρότης και μέλος μιας ομάδας καλλιεργητών που βρίσκεται σε βόρειες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Chaco και Santiago del Estero, είπε ότι οι παραγωγοί προγραμματίζουν να καλλιεργήσουν περισσότερες εκτάσεις σόγιας στο άμεσο μέλλον.

“Η ομάδα μας συνήθως φυτεύει το 35% έως 40% της γης μας με καλαμπόκι, αλλά αυτή τη φορά θα φυτέψουμε κατά μέσο όρο 20-25%. Όσες εκτάσεις δεν θα καλλιεργηθούν με καλαμπόκι, σχεδόν όλες θα αντικατασταθούν με σόγια”, πρόσθεσε.

Αργεντινή: Αύξηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων σόγιας

Ένα άλμα στην καλλιεργούμενη έκταση σόγιας κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτάρια θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο από την ετήσια αύξηση κατά 1,2 εκατομμύρια το 2012, 1,4 εκατομμύρια το 2008 ή ακόμη και 1,9 εκατομμύρια εκτάρια το 2003.

Ο Φερνάντο Φλόρες, τεχνικός φάρμας και ειδικός στα έντομα από την αγροτική πόλη Marcos Juárez στην επαρχία της Κόρδοβα, είπε ότι οι «σοκαριστικές» απώλειες καλαμποκιού την περασμένη σεζόν λόγω της πανώλης των εντόμων είχαν απογοητεύσει πολλούς αγρότες, αν και ο πολύ κρύος αυστραλός χειμώνας θα είχε σκοτώσει τον φυλλοβόλο αριθμοί σημαντικά.

«Επομένως, ίσως η μείωση στη φύτευση καλαμποκιού να μην είναι τόσο δραματική όσο νομίζουν οι άνθρωποι αν βρέχει τον Σεπτέμβριο», είπε.

Ωστόσο, ο Germán Heinzenknecht, μετεωρολόγος από την Applied Climatology Consulting Firm, είπε ότι οι προοπτικές για τις αρχές Σεπτεμβρίου παραμένουν ξηρές, με περισσότερες βροχοπτώσεις για τον Οκτώβριο, ένα επιπλέον κίνητρο για τη σόγια της οποίας η φύτευση ξεκινά αυτόν τον μήνα.

«Τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους επί του παρόντος σε μεγάλο μέρος της γεωργικής περιοχής, στα δυτικά και στο κέντρο, δεν είναι κατάλληλα για φύτευση», είπε ο Heinzenknecht. «Έτσι, η συνολική εξίσωση είναι δύσκολη για το καλαμπόκι και όλα δείχνουν προς μια ώθηση για τη σόγια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή