Η Ευρώπη υποφέρει από έλλειμμα καινοτομίας και χαμηλή παραγωγικότητα, θέτοντας την οικονομία της περιοχής σε πορεία στασιμότητας, εκτός εάν αλλάξει πορεία, σύμφωνα με τον νομπελίστα Michael Spence.

EE: Από μία κλωστή κρέμεται η ανάπτυξη – Οι απειλές και το γερμανικό πρόβλημα

Σε ένα άρθρο γνώμης του Project Syndicate την Τετάρτη, ο οικονομολόγος δήλωσε ότι η μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας στις προηγμένες οικονομίες εξαρτάται από τις διαρθρωτικές αλλαγές, που καθοδηγούνται από την τεχνολογική καινοτομία, όπως αναφέρει το Fortune.

Ο Spence, ο οποίος συνεργάζεται με το Hoover Institution, απέδωσε το έλλειμμα καινοτομίας της Ευρώπης στις ανεπαρκείς επενδύσεις σε ένα ήδη αποκεντρωμένο τοπίο Ε&Α, στην ελλιπή ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, στην έλλειψη βασικών υποδομών όπως η υπολογιστική ισχύς και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το ταλέντο που προέρχεται από τα πανεπιστήμιά της και ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που παρέχει την οικονομική ασφάλεια που απαιτείται για την ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, σημείωσε.

Νέο οικονομικό όραμα

Χωρίς ένα νέο οικονομικό όραμα, ωστόσο, οι παραδοσιακοί βιομηχανικοί τομείς που είναι λιγότερο καινοτόμοι θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, ενώ οι καλύτεροι και οι λαμπρότεροι θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, προειδοποίησε.

«Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: μπορεί να παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σχετική στασιμότητα, ή μπορεί να χαράξει μια εντελώς νέα πορεία», έγραψε ο Spence. Η τελευταία προσέγγιση είναι πιο επικίνδυνη, αλλά έχει επίσης πολύ περισσότερες δυνατότητες ανόδου».

Αλλά αυτή η επιλογή δεν φαίνεται να είναι στην κορυφή του μυαλού μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ή των ψηφοφόρων, είπε, προτρέποντας τους ηγέτες να προσφέρουν μια σαφή εικόνα για το τι θα φέρει το status quo ή ένα νέο οικονομικό όραμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή