Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες πριν αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΕΚΤ: Απαισιόδξοι οι Έλληνες – Στο επίκεντρο ακρίβεια, στέγαση και εισόδημα

Ερωτηθείς στο Ρότερνταμ σχετικά με τις εκτιμήσεις του για τη νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στον στόχο του 2% το επόμενο έτος, αλλά αρνήθηκε να δώσει άποψη για την επερχόμενη συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Θα πρέπει να περιμένω μέχρι να έχω τα πλήρη στοιχεία και τις πληροφορίες που θα ληφθούν υπόψη σε αυτή τη συνάντηση για να αποφασίσω τη θέση μου σχετικά με το αν ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλος», δήλωσε ο Knot την Τρίτη. «Θα έπρεπε να το ξανακάνω τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο».

Οι βασικές εκθέσεις που αναμένονται πριν από την απόφαση του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αργότερα αυτή την εβδομάδα, τα οποία οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι έχουν επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Προς νέα μείωση επιτοκίων

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σηματοδοτήσει ότι μια άλλη μείωση του κόστους δανεισμού είναι πιθανή τον επόμενο μήνα. Αυτή είναι η άποψη των επενδυτών, επίσης, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε δύο – ή ενδεχομένως ακόμη και τρεις – περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει προς το 2% και η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης παραπαίει. Ο Knot δεν διευκρίνισε αν συμφωνεί με αυτή την άποψη.

«Όσο η πορεία μας προς τον αποπληθωρισμό εξακολουθεί να συγκλίνει προς την επιστροφή του πληθωρισμού 2% πριν από το τέλος του 2025, τότε φυσικά αισθάνομαι άνετα με το να βγάλουμε σταδιακά το πόδι μας από το φρένο – γιατί τότε χρειαζόμαστε λιγότερους περιορισμούς», είπε.

Οι παρατηρήσεις ταιριάζουν με τον επιφυλακτικό τόνο που επικράτησε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, ο οποίος τόνισε ότι η επιστροφή στον στόχο για τις τιμές καταναλωτή «δεν είναι ακόμη ασφαλής» και «η νομισματική στάση θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα χρειαστεί».

Σε ξεχωριστά σχόλια την Τρίτη, ο συνάδελφός τους Mario Centeno σηματοδότησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την κατεύθυνση των νομισματικών, δεδομένων των δεικτών όπως ο χαμηλότερος πληθωρισμός.

«Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία, η πορεία των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ μου φαίνεται σχετικά σαφής», δήλωσε σε podcast που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Τράπεζας της Πορτογαλίας την Τρίτη. «Εξετάζουμε την τροχιά των δεδομένων και όχι μόνο κάθε σημείο δεδομένων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή