Τα σκευάσματα αδυνατίσματος που βασίζονται σε φάρμακα κατά του διαβήτη έχουν γίνει ανάρπαστα. Με την ζήτηση στα ύψη η Eli Lilly κυκλοφόρησε την Τρίτη μια νέα μορφή του φαρμάκου αδυνατίσματος Zepbound για περίπου το ήμισυ της συνήθους τιμής καταλόγου για να προσεγγίσει εκατομμύρια ασθενείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για τη δημοφιλή ένεση.

Η κίνηση στοχεύει επίσης να επεκτείνει την προσφορά του Zepbound στις ΗΠΑ και να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς έχουν ασφαλή πρόσβαση στην πραγματική θεραπεία καθώς κάποια φτηνά αντίγραφα κερδίζουν έδαφος.

Eli Lilly: Συνεχίζει να επένδυει για την παραγωγή φαρμάκων αδυνατίσματος

Η εταιρεία προσφέρει τώρα φιαλίδια μιας δόσης Zepbound των 2,5 χιλιοστών και 5 χιλιοστών του γραμμαρίου για $399  το μήνα και $549  ανά μήνα, αντίστοιχα, μέσω του ιστότοπού της απευθείας στον καταναλωτή.

Οι ασθενείς συνήθως ξεκινούν τη θεραπεία με δόση 2,5 χιλιοστόγραμμα, αυξάνουν σταδιακά την ποσότητα και αργότερα λαμβάνουν τις λεγόμενες δόσεις συντήρησης για να διατηρήσουν το βάρος τους.

Η Eli Lilly και η αντίπαλός της Novo Nordisk αγωνίστηκαν να αυξήσουν την παραγωγή για ενέσιμα σκευάσματα απώλειας βάρους για να καλύψουν τη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το Zepbound όσο και το Wegovy βρίσκονται στη λίστα ελλείψεων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times. Eli Lilly

Κάτω από το μισό η τιμή

Οι τιμές καταλόγου του Zepbound και άλλων δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους, όπως το Wegovy της Novo Nordisk, είναι περίπου $1.000 το μήνα. Αυτές οι θεραπείες αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται GLP-1, τα οποία μιμούνται ορισμένες ορμόνες του εντέρου για να μειώσουν την όρεξη ενός ατόμου και να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιήσουν σύριγγα με βελόνα για να πάρουν το φάρμακο από φιαλίδιο μίας δόσης, και να κάνουν την ένεση μόνοι τους. Αυτό διαφέρει από τις συσκευές τύπου πένας αυτόματης έγχυσης μίας δόσης, την τρέχουσα διαθέσιμη μορφή Zepbound, τις οποίες οι ασθενείς μπορούν να κάνουν απευθείας υποδόρια με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Eli Lilly είπε ότι τα φιαλίδια θα δημιουργήσουν πρόσθετη προσφορά, επειδή είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν από τα στυλό αυτόματης έγχυσης.

Οι χαμηλότερες τιμές θα ωφελήσουν τους ασθενείς που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι ίδιοι για το Zepbound και είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα υγείας Medicare ή που χρηματοδοτούνται από τον εργοδότη και δεν καλύπτουν επί του παρόντος θεραπείες παχυσαρκίας, δήλωσε ο Πάτρικ Τζόνσον, πρόεδρος της Eli Lilly για διαβήτη και παχυσαρκία, σε συνέντευξή του, αναφέρει το CNBC.

«Δεν θα υπάρξουν σημάνσεις και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό… ότι οι καταναλωτές έχουν αυτήν την προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές», είπε ο Jonsson.

Online αγορές

Οι ασθενείς με έγκυρη συνταγή μπορούν να αγοράσουν τα φιαλίδια μιας δόσης από μια νέα ενότητα “φαρμακείο αυτοπληρωμής” απευθείας από τον ιστότοπο της εταιρείας, LillyDirect. Η Eli Lilly συνεργάζεται με ένα τρίτο ψηφιακό φαρμακείο, το Gifthealth, το οποίο θα επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τις συνταγές καθώς και θα συσκευάζει και θα στέλνει φιαλίδια σε κατάλληλους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια ελλείψεων, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επιτρέπει στα αποκαλούμενα συνθετικά φαρμακεία να παράγουν εκδόσεις φαρμάκων που είναι ουσιαστικά αντίγραφα επώνυμων φαρμάκων. Τα σύνθετα φάρμακα είναι εξατομικευμένες εναλλακτικές λύσεις σε επώνυμα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου ασθενούς.

Ωστόσο, τόσο το Zepbound όσο και το φάρμακο για τον διαβήτη της Eli Lilly, Mounjaro, βρίσκονται υπό προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επίσης δεν προμηθεύει το δραστικό συστατικό αυτών των δύο φαρμάκων, την tirzepatide, σε εξωτερικές ομάδες, αναφέρει το CNBC.

Η Eli Lilly έχει πει ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι πωλούν και διαφημίζουν στους καταναλωτές ορισμένα φαρμακεία και άλλες κλινικές. Η εταιρεία και η ανταγωνιστική της Novo Nordisk έχουν παρέμβει για να αντιμετωπίσουν τις παράνομες εκδοχές των θεραπειών απώλειας βάρους και διαβήτη, μηνύοντας κλινικές ευεξίας, ιατρικά ιαματικά λουτρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή