Η Bpifrance είναι μια τράπεζα όπως καμία άλλη στην Ευρώπη. Έχει χορηγήσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχει μερίδια 52 δισ. ευρώ σε σχεδόν 1.000 εταιρείες. Έχει υποστηρίξει τα πάντα, από μια startup που θέλει να μεταφέρει τους τουρίστες στην άκρη του διαστήματος, μια αλυσίδα από μοντέρνα παριζιάνικα νυχτερινά στέκια μέχρι τον γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis NV.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Bloomberg, η Bpifrance είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογιστεί στις γαλλικές συμφωνίες για συμβούλους συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, αλλά και η UBS και η Rothschild.

Bloomberg: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι το λιγότερο κακό για τις επιχειρήσεις

Γαλλία: Ποια είναι η Bpifrance

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει μία τράπεζα, όπως η Bpifrance: μια κρατική εμπορική τράπεζα με εντολή να ενθαρρύνει εθνικούς πρωταθλητές.

Οι ευρείας κλίμακας δανειοδοτικές της δραστηριότητες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από δανεισμούς που εγγυάται ο τελικός υποστηρικτής της: ο Γάλλος φορολογούμενος.

Και παρ’ όλη την πολιτική αναταραχή αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, οι παρεμβατικές πολιτικές της είναι πιθανό να τύχουν θετικής υποδοχής, ανεξάρτητα από το ποιος συνασπισμός —από την αριστερά ή τη δεξιά—σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη δημιουργία του υπό τον τότε Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον οικονομικό του σύμβουλο —τον Εμμανουέλ Μακρόν— η Bpifrance αποτελεί παράδειγμα του γαλλικού καπιταλισμού του 21ου αιώνα: Οι επιχειρηματίες χτίζουν επιχειρήσεις με μετρητά, λαμβάνοντας ώθηση από το κράτος, το οποίο με τη σειρά του θέλει να δημιουργία θέσεων εργασίας εντός της χώρας και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Σε όλο τον κόσμο, η ιστορία της κρατικής παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα είναι γεμάτη με καταστροφικά παραδείγματα που κοστίζουν δισ. στους φορολογούμενους λόγω της αναποτελεσματικότητας και της αντίστασης στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που καθοδηγούνται από την αγορά, όπως περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων.

Αλλά για τον Nicolas Dufourcq, τον 61χρονο πρώην στέλεχος τηλεπικοινωνιών που διευθύνει την Bpifrance από την ίδρυσή της, η εντολή της τράπεζάς του είναι διαφορετική. Είναι ένα μοντέλο για την περιοχή, λέει στο Bloomberg, επισημαίνοντας όχι μόνο τα οικονομικά της αποτελέσματα – είχε κέρδη 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι – αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενθαρρύνει τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ανάληψη κινδύνων.

«Καταφέραμε επίσης να αναπτύξουμε ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό οικοσύστημα», είπε σε συνέντευξή του. «Στην Ευρώπη, όλοι εξοπλίζονται σταδιακά για να φτιάξουν τη δική τους Bpi». Αυτό μένει να φανεί…

Ευνοϊκό περιβάλλον

Η επενδυτική ικανότητα και η διαχείριση κινδύνων της Bpifrance δεν έχουν πραγματικά δοκιμαστεί, επειδή ο Dufourcq δεν αντιμετώπισε κάποια παρατεταμένη οικονομική ύφεση, απολαμβάνοντας έναν ευνοϊκό άνεμο σχεδόν από την αρχή — ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το γαλλικό κράτος άνοιξε τις στρόφιγγες μετρητών για να αποτρέψει οι επιχειρήσεις να συρρικνωθούν.

Τα στοιχήματά της για επενδύσεις επίσης δεν αποδίδουν πάντα. Ένα μερίδιο στην κατασκευάστρια σιδηροδρομικών αυτοκινήτων Alstom SA, για παράδειγμα, έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του από την επένδυση στις αρχές του περασμένου έτους. Οι μετοχές της Stellantis, στην οποία η τράπεζα κατέχει ποσοστό 6,4%, έχουν υποχωρήσει περίπου 45% από την κορύφωσή τους τον Μάρτιο, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία παλεύει να διορθώσει προβλήματα στις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Επίσης, για μεγάλο μέρος της ύπαρξης της τράπεζας, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με χαμηλά επιτόκια, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Η επιβράδυνση της οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί επίσης να αρχίσουν να βλάπτουν τις εταιρείες που δανείζονται από την τράπεζα: τα δάνεια της Bpifrance που ταξινομήθηκαν ως επισφαλή διαμορφώθηκαν στο 4,7% στο τέλος του 2022, από λιγότερο από 4% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της τράπεζας.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν εθνικές τράπεζες ανάπτυξης, η Bpifrance είναι ασυνήθιστη για το εύρος των δραστηριοτήτων της. Λειτουργεί 50 γραφεία σε όλη τη Γαλλία, στέλνοντας συχνά εκπροσώπους από πόρτα σε πόρτα για να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εκτός από τις επενδύσεις ομολόγων και μετοχών, προσφέρει χρηματοδότηση και ασφάλιση πιστώσεων σε εξαγωγείς και υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής σε επιχειρηματίες — συμπεριλαμβανομένου του τρόπου συρρίκνωσης του αποτυπώματος άνθρακα.

Με περίπου 3.900 υπαλλήλους και δύο γραφεία στο κέντρο του Παρισιού – συμπεριλαμβανομένου ενός με εκπληκτική θέα στη Μονμάρτρη και τις διάσημες στέγες της γαλλικής πρωτεύουσας – η τράπεζα του Dufourcq έχει μεγάλες φιλοδοξίες, αν και οι προσπάθειές του να διευρύνει την εμβέλειά της δεν πήγαιναν πάντα καλά. Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί κάτι σαν ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο και μια οντότητα αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τον εθνικό ελεγκτή.

Το 2020, η Bpifrance ξεκίνησε το Lac 1, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο για να αναλάβει μερίδια σε εισηγμένες, πολυεθνικές γαλλικές εταιρείες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν επίδοξους εχθρικούς πλειοδότες. Ο Dufourcq ήθελε να συγκεντρώσει 10 δισ. ευρώ για το ταμείο μέσω roadshows, αλλά η πανδημία Covid-19 τον ανάγκασε να περιορίσει τις φιλοδοξίες του και να συμβιβαστεί με τα 4,2 δισ. ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο των οποίων προήλθε από το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investment Co.

Στη συνέχεια, το 2020, η Bpifrance άρχισε να προσφέρει αμοιβαία κεφάλαια σε μεμονωμένους επενδυτές: Για μόλις 1.000 ευρώ, οι Γάλλοι αποταμιευτές μπορούσαν να επενδύσουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οχήματα επιχειρηματικών κεφαλαίων που συνήθως προορίζονται για υπερπλούσιους ή διαχειριστές συντάξεων. Ο Dufourcq παρουσίασε τα προϊόντα στην τηλεόραση και η Bpifrance έκανε διαφημίσεις στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες και περιοδικά.

Και στις δύο αυτές δραστηριότητες, επικρίθηκε από το Cour des Comptes, τον εθνικό ελεγκτή του γαλλικού κράτους. Το σχέδιο της Lac 1 να πουλήσει τελικά μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει ήταν αντίθετο με τους «στόχους της Bpifrance για σταθεροποίηση κεφαλαίου και εθνική κυριαρχία», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα την ειρωνεία ενός ταμείου που υπερασπίζεται στρατηγικές εθνικές εταιρείες με μετρητά από ξένο κυρίαρχο πλούτο.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει μία τράπεζα, όπως η Bpifrance: μια κρατική εμπορική τράπεζα με εντολή να ενθαρρύνει εθνικούς πρωταθλητές. Εκτός από τις επενδύσεις ομολόγων και μετοχών, η γαλλική τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση και ασφάλιση πιστώσεων σε εξαγωγείς και υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής σε επιχειρηματίες.

Εργαλείο πολιτικής

Η επιρροή της Bpifrance δίνει στο γαλλικό κράτος μια ισχυρή φωνή όταν μια εταιρεία γίνεται στόχος εξαγοράς. Για τον Dufourcq, ο τρόπος με τον οποίο η τράπεζα αντιμετωπίζει τις ξένες προσφορές για εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει ή θεωρεί στρατηγική «εξαρτάται από τις περιστάσεις».

Δύο τέτοιες υποθέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της τράπεζας. Υπάρχει μια προσφορά 2,2 δισ. ευρώ για την Exclusive Networks και μια πολιτικά φορτισμένη προσπάθεια της Les Laboratoires Servier να πουλήσει την επιχείρηση γενόσημων φαρμάκων, Biogaran.

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, η χρηματοδότηση από την Bpifrance ήταν κρίσιμη.

«Χωρίς την Bpifrance, δεν θα υπήρχαν πολλές εταιρείες σαν εμάς», δήλωσε στο Bloomberg ο Thomas Clozel, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Owkin, με έδρα το Παρίσι.

Η Owkin, στην οποία επένδυσε η Bpifrance το 2020, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει νέα υποψήφια φάρμακα – τεχνολογία αιχμής που η Γαλλία δεν θέλει να χάσει από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Μια επένδυση της Bpifrance είναι επίσης μια σφραγίδα έγκρισης για άλλους επενδυτές, λέει ο Vincent Farret d’Astiès, ιδρυτής της Zephalto, μιας εταιρείας που στοχεύει να μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα με μπαλόνια για 170.000 ευρώ.

Ο Dufourcq, από την πλευρά του, απολαμβάνει τη δουλειά του να προσελκύει επιχειρηματίες. Ένα βροχερό απόγευμα του Μαΐου, στο συνέδριο startup της Vivatech, περιπλανήθηκε στο απέραντο συνεδριακό κέντρο, σταματώντας να σφίξει τα χέρια, να αγγίξει αντικείμενα σε προθήκες και να κάνει ερωτήσεις, τραβώντας πλήθος όταν σταμάτησε για να δώσει μια ραδιοφωνική συνέντευξη ή επέτρεψε στους ανθρώπους να βγάλουν selfies μαζί του.

Ένα σημάδι της επιτυχίας του, είπε, είναι ότι την τελευταία δεκαετία χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Φινλανδία έως τη Γερμανία έχουν διευρύνει την οικονομική τους υποστήριξη για εταιρείες στο καλούπι της Bpifrance. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε το 2018 τη British Patient Capital, μια εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης ίδρυσε μια εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, την KFW Capital, την ίδια χρονιά.

«Όλοι αντιγράφουν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή