Οι πολίτες στις ΗΠΑ γίνονται επιφυλακτικοί για την αγορά εργασίας εν μέσω συνεχιζόμενων ενδείξεων ότι η ζήτηση για εργασία «παγώνει», σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Conference Board την Τρίτη.

ΗΠΑ – Κίνα – Ευρώπη: Απειλή για τριπλό εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομία [γράφημα]

Συνολικά, η τελευταία ανάγνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το Conference Board έδειξε αύξηση της εμπιστοσύνης αυτόν τον μήνα, στις 103,3 από 101,9 μονάδες τον Ιούλιο, αν και η επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, Dana Peterson, σημείωσε ότι τα συναισθήματα των καταναλωτών ήταν «ανάμεικτα» καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται λιγότερο θετικοί για το μελλοντικό εισόδημά τους

«Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι [καταναλωτές] ήταν πιο θετικοί για τις επιχειρηματικές συνθήκες, τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές, αλλά επίσης ανησυχούσαν περισσότερο για την αγορά εργασίας», δήλωσε η Peterson σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση εργασίας, αν και εξακολουθούν να είναι θετικές, συνέχισαν να αποδυναμώνονται και οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας στο μέλλον ήταν πιο απαισιόδοξες. Αυτό πιθανότατα αντανακλά την πρόσφατη αύξηση της ανεργίας. Οι καταναλωτές ήταν επίσης λίγο λιγότερο θετικοί για το μελλοντικό εισόδημά τους».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι καταναλωτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί για το χρηματιστήριο μετά το sell off στις αρχές Αυγούστου, με λιγότερους από τους μισούς καταναλωτές να αναμένουν αύξηση των τιμών των μετοχών το επόμενο έτος.

ΗΠΑ: Θετικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ωστόσο, ήταν πιο θετικές, με τις προσδοκίες για αύξηση των τιμών για το επόμενο έτος να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Η εμπιστοσύνη κατανεμήθηκε επίσης με βάση την ηλικία των ερωτώμενων, με την εμπιστοσύνη τον Αύγουστο να μειώνεται για τα άτομα κάτω των 35 ετών και να καταγράφει αύξηση για τα άτομα άνω των 35 ετών.

Τον Αύγουστο, το Conference Board διαπίστωσε ότι το 32,8% των καταναλωτών δήλωσε ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «άφθονες», από 33,4% τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, το 16,4% των καταναλωτών υποστήριξε ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «δύσκολο να βρεθούν», ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το 16,3%.

Χαλάρωση στην αγορά εργασίας

Η έκθεση έρχεται καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν χαλάρωση στην αγορά εργασίας.

Τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ πρόσθεσε 114.000 θέσεις εργασίας, το δεύτερο χαμηλότερο μηνιαίο σύνολο από το 2020.

Ακολούθησε μια προς τα πάνω αναθεώρηση των μηνιαίων προσθηκών απασχόλησης που κυκλοφόρησαν στις 21 Αυγούστου. Η δημοσίευση έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ απασχολούσε 818.000 λιγότερα άτομα από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Μάρτιο του 2024, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας μπορεί να κρυώνει πολύ πριν από την αρχική εκτίμηση.

Όσον αφορά στα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, έδειξαν ότι το ποσοστό αποχωρήσεων, που θεωρείται ένδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020.

Οι οικονομολόγοι και η Federal Reserve ήταν πιο προσεκτικοί στις ενδείξεις αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες.

Σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι το «πάγωμα» στην αγορά εργασίας ήταν «αδιαμφισβήτητο» και ότι οι αρνητικοί κίνδυνοι για την εντολή της κεντρικής τράπεζας για πλήρη απασχόληση έχουν αυξηθεί.

«Φαίνεται απίθανο η αγορά εργασίας να αποτελέσει πηγή αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σύντομα», είπε ο Πάουελ. «Δεν επιδιώκουμε ούτε καλωσορίζουμε περαιτέρω πάγωμα στις συνθήκες της αγοράς εργασίας».

Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι αναμένουν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου, που θα δημοσιευτεί στις 6 Σεπτεμβρίου, ως βασικό δείκτη για το εάν επιδεινώνονται τα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας της αγοράς εργασίας.

Από την Τρίτη, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ πρόσθεσε 160.000 θέσεις εργασίας, μια σημαντική αύξηση από τις 114.000 τον περασμένο μήνα. Επίσης το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,2% από 4,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή