![Ιράν: Προς αύξηση 16 φορές πάνω στην τιμή της βενζίνης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/pezeskian.jpg)
Μεγάλες αυξήσεις αναμένονται στα καύσιμα στο Ιράν καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, διερωτήθηκε σήμερα για το υψηλό επίπεδο επιδοτήσεων στη βενζίνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι τιμές των καυσίμων στο Ιράν – μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως – είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Μια απροσδόκητη αύξηση το 2019 είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις.
Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος στο τέλος του περασμένου μήνα, δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από ιρανικό μέσο ενημέρωσης, ότι δεν υπάρχει καμιά λογική να αγοράζει (η κυβέρνηση βενζίνη) σε ισοτιμία δολαρίου ελεύθερης αγοράς και να την πωλεί στον πληθυσμό με επιδοτούμενη τιμή”.
Σε αυτό το βίντεο που προβλήθηκε στο κανάλι Telegram της εφημερίδας Etemad, ο πρόεδρος κάλεσε “τους επιστήμονες και τους οικονομολόγους” να εξετάσουν το θέμα.
Πεζεσκιάν: Η πολιτική των επιδοτήσεων δεν είναι βιώσιμη
Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η πολιτική των επιδοτήσεων δεν ήταν βιώσιμη από οικονομική άποψη, υπογραμμίζοντας ότι στερεί δημόσιους πόρους από άλλους τομείς όπως οι συντάξεις ή η αγορά σιταριού.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοι του Πεζεσκιάν τον είχαν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων. Ο διευθυντής της εκστρατείας του Πεζεσκιάν, ο Αλί Αμπντολαλιζαντέχ, είχε δηλώσει ότι η τιμή ενός λίτρου βενζίνης, σήμερα στα 30.0000 ριάλ (4 λεπτά του ευρώ), αναμένεται να αυξηθεί στα 500.000 ριάλ.
Το 2019, η ξαφνική ανακοίνωση μιας αύξησης σχεδόν 200% είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Χρόνια δυτικών κυρώσεων έπληξαν την ιρανική οικονομία. Το Ιράν ήταν ο έβδομος παραγωγός αργού παγκοσμίως το 2022 και διαθέτει τα τρίτα αποδεδειγμένα αποθέματα μετά τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία , σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου