Τις αρχικές και ημιτελείς φορολογικές προτάσεις του Τζο Μπάιντεν μετατρέπει σε συνολική φορολογική πρόταση η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προβάλλοντας την ανάγκη για αύξηση των φόρων σε εταιρείες και νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος και αφήνοντας αμετάβλητους ή μειώνοντας περαιτέρω τους φόρους των περισσότερων Αμερικανών.

Κάμαλα Χάρις: Γιατί συνδυάζει τη μόδα και την πολιτική

Η Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα αυξήσει τους φόρους κατά περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία και θα μειώσει άλλους φόρους κατά περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης —που προβλέφθηκαν στα 63 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια— θα άλλαζαν ελάχιστα, αλλά η ατζέντα της Χάρις θα προκαλούσε ανατροπή στο ποιος πληρώνει.

Σύμφωνα με το σχέδιό της υποψήφιας των Δημοκρατικών, οι φόροι θα αυξηθούν σημαντικά σε ορισμένα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος και οι μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές θα έφταναν στο υψηλότερο σημείο τους από το 1986. Οι πλουσιότεροι επενδυτές και ιδρυτές εταιρειών θα αντιμετώπιζαν σημαντικούς φόρους κεφαλαιακών κερδών που δεν αντιμετωπίζονται από το ισχύον φορολογικό καθεστώς.

Η φορολογική πολιτική σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, και ακόμη και οι μικρές πλειοψηφίες του Κογκρέσου θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστιες διαφορές στα εταιρικά κέρδη και στα οικονομικά των νοικοκυριών —ιδιαίτερα για τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει συζητήσει με λεπτομέρεια τα φορολογικά της σχέδια, αλλά οι βοηθοί της εκστρατείας της ανέφεραν την υποστήριξή της στις προτεινόμενες φορολογικές αυξήσεις του προέδρου Μπάιντεν και την υπόσχεσή του να προστατεύσει τα νοικοκυριά που βγάζουν κάτω από 400.000 δολάρια από τις αυξήσεις φόρων. Αυτό είναι αρκετό για να δώσει μια ξεκάθαρη αίσθηση για το πού θα κατευθυνόταν η φορολογική πολιτική της.

Μια δημοκρατική επικράτηση στον Λευκό Οίκο, τη Γερουσία και τη Βουλή θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χάρις να εφαρμόσει πολλά από τα δημοσιονομικά της σχέδια, αν και οι εσωκομματικές διαφωνίες και τα μικρά περιθώρια ανατροπών στις ψήφους θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη ατζέντα της να γίνει νόμος. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία του 2025 δεν θα περιλάμβανε ασφαλώς τον συνταξιούχο Joe Manchin από τη Δυτική Βιρτζίνια και την Kyrsten Sinema από την Αριζόνα, οι οποίοι μπλόκαραν πολλά από τα φορολογικά σχέδια του Μπάιντεν το 2021 και το 2022, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, προσθέτοντας ωστόσο ότι άλλοι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους σε μια πολύ διχασμένη αίθουσα.

Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί δεν κερδίσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, μια κυβέρνηση υπό την Κάμαλα Χάρις θα κινηθεί άμεσα σε μια σκληρή φορολογική διαπραγμάτευση το 2025 με τους Ρεπουμπλικάνους: Σημαντικές διατάξεις του φορολογικού νόμου του 2017 λήγουν στο τέλος του επόμενου έτους χωρίς δράση του Κογκρέσου, αποτέλεσμα που βουλευτές και στα δύο κόμματα θέλουν να αποτρέψουν. Η λήξη θα μπορούσε να δώσει στη Χάρις τη δυνατότητα μόχλευσης και να απαιτήσει υποστήριξη για ορισμένες από τις φορολογικές της προτεραιότητες. Εάν ο πρόεδρος και το Κογκρέσο δεν κάνουν τίποτα, περίπου το 62% των νοικοκυριών θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται το 2026, σύμφωνα με το Φορολογικό Ίδρυμα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, θέλει να παρατείνει όλες τις φορολογικές περικοπές που λήγουν, για συνολικά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Επιπλέον, προτείνει περαιτέρω περικοπές – χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή και φορολογικές απαλλαγές για δωρεές και παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης – και ο υποψήφιος γερουσιαστής JD Vance μίλησε για μεγαλύτερη πίστωση φόρου για τα παιδιά. Ο Τραμπ θα επέβαλλε επίσης δασμούς που θα ανακτήσουν μέρος αυτών των χαμένων εσόδων, αλλά και θα αύξαναν το κόστος προϊόντων για τους καταναλωτές.

Κάμαλα Χάρις υπέρ προτεινόμενων αυξήσεων φόρων του Μπάιντεν

Η Κάμαλα Χάρις θέλει να κάνει πολύ περισσότερα από το να αντιμετωπίσει τις περικοπές φόρων που λήγουν και η εκστρατεία της έχει υποστηρίξει όλες τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων από τον πιο πρόσφατο προϋπολογισμό του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο ανώτατος οριακός συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα θα ανέλθει στο 44,6% σε όλους σχεδόν τους τύπους εισοδήματος, σε σύγκριση με τους σημερινούς χαμηλότερους ανώτατους συντελεστές (23,8% στα κέρδη κεφαλαίου, 29,6% σε ορισμένα επιχειρηματικά εισοδήματα και πάνω από 39% στους μισθούς). Τα άτομα υψηλού εισοδήματος θα εξακολουθούσαν να πληρώνουν φόρους με χαμηλότερους συντελεστές για μέρος του εισοδήματός τους, αλλά αυτοί οι συντελεστές φορολόγησης στην κορυφή έχουν σημασία επειδή μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις.

Η Χάρις, υιοθετώντας το σχέδιο του Μπάιντεν, θα δημιουργούσε επίσης ένα νέο σύστημα που θα φορολογούσε τα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη ατόμων με καθαρή περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφαλαιουχικά κέρδη επί του παρόντος δεν φορολογούνται έως ότου πωληθούν περιουσιακά στοιχεία και απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος σε περίπτωση θανάτου, δίνοντας στους ανθρώπους ένα κίνητρο να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και να τα παραδίδουν στους κληρονόμους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Χάρις, αυτό το ελάχιστο τμήμα των νοικοκυριών (περίπου 0,01%) θα πλήρωνε έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο 25% του εισοδήματός τους—χρησιμοποιώντας έναν ευρύτερο ορισμό του εισοδήματος που περιλαμβάνει μη πραγματοποιηθέντα κέρδη. Η πρόταση περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν στους φορολογούμενους να κατανείμουν τις πληρωμές, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία εκτίμησης περιουσιακών στοιχείων με δυσκολία στην αξία και αντιμετωπίζει τους περιορισμούς ρευστότητας. Η πιο εκτεταμένη φορολογική πρόταση της Χάρις μπορεί να είναι το λιγότερο πιθανό να γίνει νόμος και να επιβιώσει από τον δικαστικό έλεγχο.

Σε μια εκδήλωση σε εστιατόριο του Λας Βέγκας την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί θα επιδίωκαν τελικά να επεκτείνουν οποιονδήποτε φόρο επί των μη πραγματοποιηθέντων κερδών. «Θα εφαρμοστεί σύντομα σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και θα αναγκαστείτε να πουλήσετε αμέσως το εστιατόριό σας», είπε.

Υπό την Χάρις, τα κέρδη κεφαλαίου για νοικοκυριά που βγάζουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια θα φορολογούνταν ως συνηθισμένο εισόδημα. Τα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη, πάνω από το όριο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ανά άτομο, θα φορολογούνταν μετά θάνατον. Αυτός ο φόρος θα είχε ορισμένες απαλλαγές για οικογενειακές επιχειρήσεις, κατοικίες και προσωπική περιουσία.

«Αυτά [τα μέτρα] θα αντιπροσώπευαν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο φορολογήσαμε τα πλούσια άτομα και τις οικογένειες τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ ή εναντίον τους», είπε ο Andrew Lautz, αναπληρωτής διευθυντής στο Bipartisan Policy Center.

Οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν φορολογικό συντελεστή 28%, από 21% σήμερα, και οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο 21% αντί του σημερινού 15%. Θα πλήρωναν επίσης υψηλότερους φόρους στα ξένα κέρδη. Ο υψηλότερος εταιρικός συντελεστής θα ίσχυε σε μια ευρύτερη φορολογική βάση, επειδή ο νόμος του 2017 αφαίρεσε ορισμένες εξαιρέσεις και η αύξηση θα ωθούσε τις ΗΠΑ στο επίπεδο των χωρών με υψηλό επίπεδο φορολογικών συντελεστών.

«Η προεκλογική δέσμευση της αντιπροέδρου Χάρις να αυξήσει τον ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο στο 28% θα είχε καταστροφικές συνέπειες, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες θέσεις εργασίας», ανέφερε η RATE Coalition.

Καμία αύξηση φόρων στα εισοδήματα έως 400.000 δολάρια

Παρ’ όλες τις διαφωνίες της Χάρις με τον Τραμπ, έχει επίσης υποσχεθεί να αποτρέψει τυχόν αυξήσεις φόρων σε νοικοκυριά που βγάζουν κάτω από 400.000 δολάρια, παρατείνοντας τις περισσότερες από τις φορολογικές περικοπές Τραμπ που λήγουν. (Για αυτόν τον σκοπό, οι Δημοκρατικοί αγνοούν τις επιπτώσεις των αυξήσεων εταιρικού φόρου στους εργαζόμενους και τους μετόχους μεσαίου εισοδήματος.)

Μια τέτοια πολιτική θα την δέσμευε ουσιαστικά στην επέκταση του μεγαλύτερου μέρους του φορολογικού νόμου του 2017 που καταψήφισε η ίδια και κάθε άλλος Δημοκρατικός στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας της το 2020, είχε προτείνει την κατάργηση του φορολογικού νόμου Τραμπ.

Η Χάρις έχει προτείνει πρόσθετες φορολογικές περικοπές πέρα από αυτές τις παρατάσεις. Θα αναζωογονούσε τη διευρυμένη πίστωση φόρου για παιδιά που ίσχυε για το 2021, η οποία δίνει στα νοικοκυριά 3.000 δολάρια για τα περισσότερα παιδιά και 3.600 δολάρια για τα άτομα κάτω των 6 ετών.

«Όλες οι οικογένειες, αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά δεν έχουν πάντα τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να κάνουν ό,τι ελπίζουν, προσεύχονται και επιθυμούν για τα παιδιά τους», είπε σε μια ομιλία της το 2021.

Ως πρόεδρος, η Χάρις θα προσθέσει άλλη μια βαθμίδα για τα νεογέννητα με έκπτωση φόρου εκείνου του έτους αξίας 6.000 $.

«Αντί για αύξηση του φόρου Τραμπ, θα ψηφίσουμε μια μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη που θα ωφελήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ενώ αποδεχόταν επίσημα την υποψηφιότητα του κόμματός της την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Οι γονείς, ειδικότερα, θα έβλεπαν τους φόρους τους να μειώνονται, είπε ο Lautz, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν ήδη καθαρά οφέλη από το σύστημα φορολογίας εισοδήματος θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερες επιστροφές.

Τι θα γίνει με το SALT

Η Χάρις έχει αφήσει μερικά κενά στο οικονομικό σχέδιό της. Συγκεκριμένα, όπως ο Μπάιντεν, η Χάρις δεν έχει πει τι θέλει να κάνει με το ανώτατο όριο των 10.000 δολαρίων στις κρατικές και τοπικές φορολογικές εκπτώσεις (φορολογικός νόμος SALT). Το όριο, το οποίο λήγει επίσης στα τέλη του 2025, είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές σε δημοκρατικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και η Καλιφόρνια, και η άρση του αποτελεί προτεραιότητα για νομοθέτες όπως ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer. Ως γερουσιαστής από την Καλιφόρνια το 2019, η Χάρις υποστήριξε ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση του ανώτατου ορίου.

Αλλά το ανώτατο όριο κάνει αποτελεσματική δουλειά για την αύξηση των εσόδων από νοικοκυριά πολύ υψηλού εισοδήματος — τους ίδιους ανθρώπους που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να φορολογήσουν περισσότερο. Εάν οι Δημοκρατικοί έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, θα διχαστούν μεταξύ των εσόδων που θα μπορούσε να αποφέρει ένα ανώτατο όριο και της αντίθεσής τους σε αυτό.

Και παρόλο που οι φορολογικές προτάσεις Μπάιντεν-Χάρις θα άλλαζαν τους κανόνες που ισχύουν για τα κέρδη κεφαλαίου μετά θάνατον, η Χάρις επίσης δεν έχει πει τι θέλει να κάνει με την απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Εάν το Κογκρέσο δεν κάνει τίποτα, η εξαίρεση ανά άτομο, η οποία είναι τώρα 13,6 εκατομμύρια δολάρια, θα μειωνόταν κατά προσέγγιση στο μισό το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή