Οι εξαγωγές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Νορβηγία κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται μέχρι στιγμής φέτος σε τέτοια κλίμακα που οδεύουν προς ένα ιστορικό ρεκόρ, με τις παραδόσεις αγωγών στην Ευρώπη να αυξάνονται κατά 10% από έτος σε έτος.

Φυσικό αέριο: Και πάλι στο προσκήνιο η Ρωσία

Η φετινή άνοδος ακολουθεί την περίοδο ανάπαυλας του 2023 και τοποθετεί τη Νορβηγία ως τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η ισχυρή ευρωπαϊκή ζήτηση, η υψηλή διαθεσιμότητα του συστήματος και η μειωμένη συντήρηση εγκαταστάσεων συνέβαλαν στην αύξηση των εξαγωγών

Η Gassco, ο διαχειριστής συστήματος της Νορβηγίας, ανέφερε ότι παραδόθηκαν 70,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με 64 bcm κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η ισχυρή ευρωπαϊκή ζήτηση, η υψηλή διαθεσιμότητα του συστήματος και η μειωμένη συντήρηση στην εγκατάσταση Kollsnes συνέβαλαν στην αύξηση, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Gasco, Frode Leversund.

Ο Leversund σημείωσε ότι εάν η τάση συνεχιστεί, η Νορβηγία θα μπορούσε να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2017 των 117,4 bcm. Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις του 2024 πιθανότατα θα κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας.

Νορβηγία: Το σύστημα εξαγωγής αερίου στην Ευρώπη

Το σύστημα εξαγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας – ένα δίκτυο αγωγών μήκους 8.800 χιλιομέτρων που τροφοδοτεί το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία – είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη Νορβηγία, καθώς το 95% των εξαγωγών φυσικού αερίου της παραδίδεται μέσω αγωγών.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ – μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση της κατάστασης ενεργειακής ετοιμότητας της Ένωσης προς την χειμερινή περίοδο θέρμανσης – είναι επί του παρόντος πλήρη κατά 86,7%, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saco Bank, Ole Hansen.

Οποιεσδήποτε διαταραχές στη ροή του φυσικού αερίου από τη Νορβηγία—για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης—θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Η ασφάλεια αυτού του δικτύου έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο μετά τη δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream το 2022, με την Gassco να ενισχύει τις προσπάθειες επιθεώρησής της.

Η Νορβηγία προμηθεύει περίπου το 30% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Παρέμβαση για τις σπάνιες γαίες – Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία
Ενέργεια |

Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες - Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ τις τιμές του αντιμονίου