Σε νέο αδιέξοδο οδηγείται η επένδυση των 2 δισ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, τη ΡΑΑΕΥ και εκπροσώπους του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της ΡΑΕΚ.
Στις 23 Αυγούστου σε ένα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ηλεκτρισμένο κλίμα, η κυπριακή πλευρά επέμενε στη θέση της να μην επιβαρυνθούν οι κύπριοι καταναλωτές από την έναρξη του έργου το κόστος για τον Great Sea Interconnector που έχει λάβει και τη χρηματοδότηση ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Η επιμονή της ΡΑΕΚ να μην αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφαση της βραχυκυκλώνει το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ε.Ε. και την άρση του ενεργειακού της απομονωτισμού.
Το επενδυτικό σχέδιο που ανέλαβε να διασώσει κατόπιν και της παραίνεσης της κυπριακής δημοκρατίας ο ΑΔΜΗΕ, παίρνοντας το χρηματοδοτικό ρίσκο και έχοντας μάλιστα αναθέσει και την εκτέλεση του έργου στη γαλλική Nexans, δείχνει να ναυαγεί…
Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τόσο με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού όσο και του Γιώργου Παπαναστασίου δείχνουν ότι στηρίζουν την απόφαση της ΡΑΕΚ, που σε σχέση με τα όσα εφαρμόζονται διεθνώς σε τέτοια έργα με ρυθμιζόμενες αποδόσεις και έσοδα, απορρίπτει την ανάκτηση του κόστους του έργου από την έναρξη της κατασκευής του.
Τα συμφέροντα
Ποιοι, όμως ευνοούνται από το ναυάγιο του έργου;
Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δεδομένα της ενεργειακής αγοράς της Κύπρου, από το υφιστάμενο καθεστώς της ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος κερδίζουν σε βάρος των καταναλωτών του νησιού η κρατική ΑΗΚ (δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού) που λειτουργεί ντιζελοκίνητες μονάδες ρεύματος και οι ελάχιστοι παραγωγοί ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν μόλις το 25% της αγοράς.
Η τιμή χονδρεμπορικής για τους ηλεκτροπαραγωγούς με ντίζελ του νησιού είναι στα 200 ευρώ/MWh, ενώ και οι τιμές των παραγωγών ΑΠΕ δεν απέχουν από την προαναφερόμενη εξωφρενική τιμή καθώς αυτές ανέρχονται στα 195 ευρώ/MWh. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου η παραγωγή των ΑΠΕ – αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 25% – υφίσταται περικοπές ισχύος προκειμένου να ικανοποιούνται οι ντιζελοκίνητες μονάδες και η ΑΗΚ.
Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οι παραγωγοί ΑΠΕ αποζημιώνονται με τιμές γύρω στα 57 ευρώ/MWh, ενώ και η χονδρεμπορική αγορά συνολικά κυμαίνεται κοντά στα 120 με 140 ευρώ/MWh.
Με αυτό το σύστημα, ζημιωμένοι βγαίνουν οι κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν ίσως και την υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε. για το ρεύμα που καταναλώνουν: Στα 33 ευρώ/MWh.
Αντίθετα στην Ελλάδα οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα με ένα εύρος τιμών της τάξης των 9 με 13 ευρώ/MWh.
Η επιβάρυνση
Στα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς είναι η επιβάρυνση που θα επωμιστούν οι καταναλωτές της χώρας από την ηλεκτρική διασύνδεση ύψους 2 δισ. ευρώ.
Με βάση τη μελέτη κόστους – οφέλους η επιβάρυνση των κυπρίων ανέρχεται σε μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ταυτόχρονα μέσα από το νέο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας η κυπριακή αγορά θα ωφεληθεί από τη διακίνηση πράσινης φθηνής ενέργειας που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο νησί αλλά και τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης φέρονται να δηλώνουν, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, την ανησυχία τους για την εκδήλωση επιθετικής ρητορικής και συνολικής απάντησης της Τουρκίας απέναντι στο έργο.
Θυμίζουν μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» που εκτελούσε για λογαριασμό της Nexans ερευνητικές εργασίας στα διεθνή ύδατα Κάσου – Καρπάθου.
Από την άλλη μεριά, όμως η τουρκική πλευρά έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση της στην Ευρ. Επιτροπή για την ανάπτυξης ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.
H Nexans
Πιέσεις για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να ασκήσει και η γαλλική Nexans.
Η πολυεθνική εταιρεία κατασκευής καλωδιακών διασυνδέσεων ήδη έχει υποστεί υποβάθμιση από την Goldman Sachs καθώς σημαντικό μέρος του ανεκτέλεστου υπολοίπου του κατασκευαστικού της έργου εξαρτάται από τον Great Sea Interconnector.
Ναυάγιο;
Όλα δείχνουν πώς δεν αποκλείεται η επένδυση των 2 δισ. ευρώ αν και τυγχάνει της στήριξης της Ε.Ε. να οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Η λύση φαίνεται να βρίσκεται ξεκάθαρα στα χέρια των αρχηγών των δύο κρατών Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα