Ακρίβεια, ενίσχυση εξωστρέφειας μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιλιγγιώδες κόστος ενέργειας, περιορισμένη, αν όχι ανύπαρκτη πρόσβαση των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό, ταλανίζουν τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας με την αγορά να ζητά σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, πειστικές λύσεις.

Mετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – «Πυρετός» για να μπει στις ράγες τον Νοέμβριο

Πάντως η Κεντρική Μακεδονία, βάσει στοιχείων του ΙΟΒΕ, βλέπει την… πλάτη της Αττικής με τις περιφερειακές ανισότητες να θεριεύουν ολοένα και περισσότερο, με τον στόχο της περιφερειακής σύγκλισης να φαντάζει, για την ώρα, ουτοπικός αν και η περιοχή κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει την συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με εστίαση στην Βόρεια Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις του με τους παραγωγικούς και άλλους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των ανακοινώσεων από τον κ. Μητσοτάκη του οικονομικού πακέτου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να δει τους Λουκία Σαράντη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Σίμο Διαμαντίδη, πρόεδρο του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων), Αναστάσιο Καπνοπώλη, πρόεδρο του ΒΕΘ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), εκπροσώπους του ΕΕΘ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη.

Με την Θεσσαλονίκη να περιμένει με… την αγωνία στο κατακόρυφο να μπει επιτέλους το μετρό (επισκιάζει μοιραία και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην πόλη) στις ράγες μέσα στο 2024, οι φορείς αναμένεται να θέσουν ενώπιον του πρωθυπουργού όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν το επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας.

Εξωστρέφεια και στήριξη εξαγωγικών ΜμΕ

«Η ανάγκη για περισσότερα προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου με τον διαγωνισμό να αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η καλύτερη στόχευση και ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης για να βρίσκουν ευκολότερα εργαζόμενους οι επιχειρήσεις, η προώθηση του μακεδονικού σήματος στις διεθνείς αγορές θα τεθούν στον πρωθυπουργό», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Διαμαντίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο ΣΕΒΕ πιέζονται εν μέσω αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές με τους επιχειρηματίες να καλούνται να διεισδύσουν σε νέες αγορές για να θωρακιστούν από εξωγενείς κρίσεις και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεών τους.

Ακρίβεια και πρόσβαση μικρομεσαίων στις τράπεζες

«Τα ζητήματα της ακρίβειας που εξαντλεί τις αντοχές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, του υψηλού ενεργειακού κόστους που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις, η πρόσβαση των ΜμΕ στο τραπεζικό σύστημα (επί της ουσίας σχεδόν ανύπαρκτη), η ενδυνάμωση των τεχνικών σχολών, η δημιουργία νέων σχολών επικεντρωμένων στα τεχνικά επαγγέλματα, η ενίσχυση της κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων, η καλύτερη διασύνδεση επιχειρήσεων – αγοράς εργασίας θα τεθούν στον κ. Μητσοτάκη», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» o Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Στην σκιά του «αθηναϊκού κράτους»

Bάσει πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ, δεύτερη, με μεγάλη όμως απόσταση από την Αττική, κατατάσσεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλα τα μεγέθη που περιγράφουν την αναπτυξιακή της δυναμική, ενώ σε κάποιους δείκτες όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται χαμηλότερα ακόμα και από τον μέσο όρο της χώρας.

Τζίρος τέσσερις φορές μεγαλύτερος στην Αττική

Στις περιφέρειες όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα λειτουργεί και ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, «με σημαντικές ωστόσο αποκλίσεις μεταξύ των δύο περιφερειών» όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.

Το 2019 ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων της Αττικής ήταν σχεδόν 209 δισ. ευρώ, όταν στην Κεντρική Μακεδονία ο συνολικός τζίρος ήταν 33,5 δισ. Όταν δε εξετάσουμε τον τζίρο που αναλογεί σε κάθε επιχείρηση, αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Αττική σε σχέση με αυτές στην Κεντρική Μακεδονία (580.000 ευρώ έναντι 142.000 ευρώ).

Εμφανείς είναι οι ανισότητες και ως προς την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τόσο η αξία των ροών επιχειρηματικών δανείων ως προς ΑΕΠ, όσο και η αξία του υπολοίπου επιχειρηματικών δανείων προς ΑΕΠ είναι διπλάσια στην Αττική σε σχέση με την Κεντρική Μακεδονία.

«Η διαπεριφερειακή ανισότητα στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική» επισημαίνεται στην πρώτη έκθεση του ΙΟΒΕ για τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις ελληνικές περιφέρειες, ενώ συγκρίνοντας την Αττική με την Κεντρική Μακεδονίας σημειώνεται ότι υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο περιφερειών».

Στην 8η θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Λόγω πληθυσμιακής συγκέντρωσης είναι αναμενόμενο η Αττική να παράγει και να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο του παραγόμενου πλούτου της χώρας, όμως αυτός ο πλούτος δεν κατανέμεται αναλογικά, μεταξύ των περιφερειών. Στην Αττική ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού, όμως είναι κατατεθειμένα σχεδόν τα δύο τρίτα των καταθέσεων (40 δισ. σε σύνολο 67,5 δισ. ευρώ). Στην περιοχή όπου ζει το 36% του πληθυσμού ο παραγόμενος πλούτος ξεπερνά το 45% του ΑΕΠ της χώρας. Δεύτερη με μεγάλη διαφορά έρχεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ζει το 17% του πληθυσμού και όπου παράγεται το 13,7% του εθνικού πλούτου.

Συντριπτικά μεγαλύτερη είναι η διαφορά των δύο περιφερειών όταν η σύγκριση γίνει με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Αττική είναι στην 1η θέση με 23.000 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα (στοιχεία 2021) αλλά η Κεντρική Μακεδονία όχι μόνο δεν είναι στη 2η θέση, αλλά κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών, χαμηλότερα και από τον μέσο όρο της χώρας (17.000 ευρώ), με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 13.400 ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε και επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ.

Και οι επενδύσεις υστερούν

Η διαπεριφερειακή ανισότητα αντικατοπτρίζεται και στο πεδίο των επενδύσεων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη. Οι περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας συνεισέφεραν σχεδόν το μισό των συνολικών εγχώριων επενδύσεων το 2020, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε επίπεδο περιφερειών. Όμως μεταξύ των δύο περιφερειών υπάρχει χάσμα. Συγκεκριμένα από το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν το 2020 στην Ελλάδα, η Αττική έχει μερίδιο 36,7% και η Κ. Μακεδονία 14,2%.

Μεγάλη εξαγωγική δυναμική

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%.

Επίσης, ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Attica Bank: Η Μαρίνα Νικολάου αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών
Επιχειρήσεις |

Attica Bank: Η Μαρίνα Νικολάου αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών

Η κυρία Μαρίνα Νικολάου διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και βαθιά γνώση της εγχώριας και διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς, έχοντας διατελέσει σε θέσεις αυξημένης ευθύνης στον Τραπεζικό και Ασφαλιστικό κλάδο

Intralot: Επεκτάσεις συμβολαίων για λοταρία και αθλητικό στοίχημα σε Ολλανδία και Ιρλανδία
Επιχειρήσεις |

Επέκταση συμβολαίων σε Ολλανδία και Ιρλανδία για την Intralot - Τι αφορούν

Πρόκειται για τη συμφωνία με την Premier Lotteries Ireland DAC για την λειτουργία της κρατικής Λοταρίας της Ιρλανδίας, όπως και με την Nederlandse Loterij για το επίγειο αθλητικό στοίχημα στην Ολλανδία