Σε νέα φάση ρεκόρ φαίνεται ότι εισέρχεται η αγορά για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο εταιριών φωτοβολταϊκών, το πρώτο εξάμηνο του 2024 διασυνδέθηκαν 920,5 MWp φωτοβολταϊκών, μια ένδειξη ότι τη φετινή χρονιά η αγορά θα πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ.

Φωτοβολταϊκά: «Φρενάρει» η αυτοπαραγωγή ενέργειας σε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκατεστημένη ισχύς των νέων συστημάτων ήταν αυξημένη κατά 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα δε οικιακά συστήματα (λόγω του Προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”) οι νέες εγκαταστάσεις ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Από εκεί και πέρα, οι νέες διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των αιολικών (97 MW) για το αντίστοιχο διάστημα.

Έρχονται πλωτοί σταθμοί σε λίμνες

Την ίδια ώρα, εκτός «κάδρου» για την εγκατάσταση πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών μένουν οι φυσικές λίμνες της χώρας.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που ετοιμάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα επιτραπεί η εγκατάσταση πλωτών ηλιακών συστημάτων, ισχύος έως 8 μεγαβάτ (MW) το καθένα και συνολικής ισχύος μέχρι 80 MW, σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες και τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένου μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.

Μάλιστα, για τους συγκεκριμένους σταθμούς και προκειμένου να ανασχεθούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον (π.χ. στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας κ.α.), θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί. Έτσι, αφενός δεν θα μπορούν να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 5% της συνολικής υδάτινης έκτασης και αφετέρου θα απαιτείται έκδοση περιβαλλοντικών όρων καθώς θα κατατάσσονται περιβαλλοντικά στην κατηγορία Α1, δηλαδή στα έργα που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικά έως 8 MW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα