Από ένα «καλάθι» συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, όπως αυτές αναμένεται να διαμορφωθούν το 2025 βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιδιώξει να αντλήσει η κυβέρνηση κονδύλια προκειμένου να καλύψει ένα πακέτο το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το νέο πακέτο παροχών αναμένεται να είναι μικρότερο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και θα στοχεύει σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμοδίως ο πρωθυπουργός μέσα από τα μέτρα που θα εξαγγείλει θα επιδιώξει να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα όπως είναι το δημογραφικό και η στέγαση. Παράλληλα θα εξαγγείλει αλλαγές στο μέτωπο του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που του στοίχισε και πολιτικά στις ευρωεκλογές ενώ θα επαναλάβει και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες και θα περιλαμβάνονται στον σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.

Στη «ζυγαριά» το καλάθι της ΔΕΘ – Αναζητείται χώρος για παροχές

Οι παροχές που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ύψος δημοσιονομικών δαπανών θα περιγράφονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν και το οποίο θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους νέους κανόνες.

Επισημαίνεται ότι τα σχετικά μακροοικονομικά μεγέθη τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συμπεριληφθούν – αφού καταλήξουν σε οριστική συμφωνία η Ελλάδα με την Κομισιόν – στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 (τετραετούς διάρκειας) και το οποίο πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Πάντως προς το παρόν το ανώτατο ποσό αύξησης των κρατικών δαπανών για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στη φορολογία ενοικίων

Όσον αφορά στις αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ως απάντηση στη στεγαστική κρίση και τις αυξημένες τιμές που πλήττουν κυρίως τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ, καθώς με βάση την ισχύουσα κλίμακα, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15% και ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να ρίξουν τις τιμές και να «ανοίξουν» χιλιάδες κλειστές κατοικίες οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά περιορίζοντας την προσφορά και αυξάνοντας τις τιμές.

Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες – εντάσσονται νέες περιοχές

Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για πρώτη φορά, αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και να «παγώσουν» τις τιμές της εφορίας στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για φέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια.

Από την «πίτα» των 3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση στοχεύει να προωθήσει μέτρα για το δημογραφικό. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για να αλλάξει η ζοφερή εικόνα που κατέγραψε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) όπου το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις – θάνατοι) έχουν αρνητικό πρόσημο, είναι να υπάρξει διεύρυνση επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, να παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες όπως αυξημένο αφορολόγητο, χαμηλότεροι συντελεστές κτλ αλλά και να εφαρμοστούν στοχευμένα κίνητρα και παροχές σε νέα ζευγάρια για απόκτηση 1ου και 2ου παιδιού.

Διορθώσεις στα τεκμήρια

Μέρος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί θα καλύψει το κόστους των απαραίτητων αναπροσαρμογών στη φορολογία των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά και τα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν ανακύψει κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων τεκμηρίων – ελάχιστων εισοδημάτων.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εξετάζονται είναι να παγώσουν οι αυξήσεις που προβλέπεται να συμβούν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, για τον καθορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη τα οικογενειακά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών κάτι που δεν ισχύει σήμερα και να συνυπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα πέραν εκείνων που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, από συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες και εκείνα που προέρχονται ενοίκια, τόκους καταθέσεων, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα κτλ.

Πρόσθετο πακέτο μέτρων για συντάξεις – εισφορές

Η κυβέρνηση μέσα στο 2025 θα προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ, στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ, στη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ, στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 15 εκατ. ευρώ και στην αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχει υπολογίσει για το 2025 δαπάνη 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την 3η κατά σειρά ετήσια αύξηση των συντάξεων η οποία αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% – 3% ανάλογα την αύξηση του φετινού ΑΕΠ αλλά και του πληθωρισμού.

Ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ – ρεύμα

Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των ευάλωτων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μέση Ανατολή, ενώ εξετάζονται και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Τι λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
Επικαιρότητα |

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ - Επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από δυόμιση χρόνια, ο οργανισμός προειδοποιεί συχνά για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος λόγω των μαχών κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς

Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές – Οι συστάσεις
Επικαιρότητα |

Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές – Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ποιες περιφερειακές ενότητες και περιοχές βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 για ενδεχόμενο φωτιάς – «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί»

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για εξοπλιστική κούρσα στα πυρηνικά όπλα
Επικαιρότητα |

Μεγαλώνει η εξοπλιστική κούρσα για πυρηνικά όπλα προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

Το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, καθώς «σημαντικές» χώρες συζητούν ανοιχτά αν θα αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου του ΟΗΕ. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι οι […]