Πακέτο βοήθειας ύψους 101,5 εκατ. ευρώ προτείνει να διαθέσει η Κομισιόν στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις από τις πλημμύρες του Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εκτός από την Ελλάδα προτείνεται να δοθεί οικονομική στήριξη στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία για να ανακάμψουν από φυσικές καταστροφές το 2023, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Daniel: Πόσο πλήγωσε τις εξαγωγές το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Ειδικότερα, το παραπάνω ποσό θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023.
  • 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία ​​και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023
  • 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 και
  • 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες

Τι καλύπτεται

Η συνδρομή του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Η Επίτροπος αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα ειδικό εργαλείο για την υποστήριξη των κρατών μελών για να ανακάμψουν μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές μεγάλων διαστάσεων, για να σταθούν αλληλέγγυα με αυτούς που επηρεάστηκαν. Αυτή η βοήθεια όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και βοήθεια για το κόστος έκτακτης ανάγκης, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να ανασυγκροτηθούν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή».

Να σημειωθεί ότι μόλις εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία