Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει το «Σπίτι μου 2» διευρύνοντας τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι που αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Το στεγαστικό ζήτημα είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, θα ξεδιπλώσει το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης, προκειμένου να δοθεί πραγματική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, τόσο εξαιτίας των ακριβών ενοικίων, όσο και εξαιτίας της έλλειψης σπιτιών στην αγορά.

Στεγαστική κρίση: Οι 6 κυβερνητικές παρεμβάσεις – Πώς θα αυξηθεί η προσφορά και θα πέσουν τα ενοίκια

Η κυβέρνηση αναμένει έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ένταξη του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «Σπίτι μου 2»

Το νέο στάδιο του προγράμματος, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους), θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και στις προϋποθέσεις για την αξία και την ηλικία των ακινήτων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην έχουν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας τους

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • Το ηλικιακό όριο αλλάζει και, αντί από 25 έως 39 ετών, αναμένεται πλέον να αυξηθεί όχι στα 49 αλλά στα 50 έτη.
  • Το εισοδηματικό κριτήριο θα αυξηθεί από τα 16.000 στα 20.000 ευρώ για άγαμους δικαιούχους. Θα παραμένει όμως ότι θα απαιτείται και ένα «μίνιμουμ» ετήσιο εισόδημα (στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν στα 10.000 ευρώ) προκειμένου να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δανείου. Το όριο των 10.000 ευρώ έχει σχεδόν καλυφθεί μετά και την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά ενδεχομένως να παραμείνει ίδιο και να μην αλλάξει.
  • Αλλαγές εξετάζονται και στα ανώτατα εισοδηματικά όρια που ίσχυαν για οικογένειες με παιδιά: είχαν οριστεί στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες στα 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν άτοκο. Πρακτικά οι δικαιούχοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνειο αγοράς κατοικίας με επιτόκια που ξεκινούσαν από 1,05% μετά την σχετική επιδότηση. Ενδεχομένως το ύψος της επιδότησης να μειωθεί από 75% σε 50%, για κάποιες κατηγορίες ωφελουμένων τουλάχιστον (πχ για άγαμους). Ωστόσο για τρίτεκνους και πολύτεκνους το δάνειο ήταν και αναμένεται να παραμένει 100% άτοκο.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην έχουν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας τους. Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Οικονομία |

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα

Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,