Η γιγάντωση της Nvidia, μπορεί να έχει κάνει τη Wall Street να παραληρεί από αισιοδοξία για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που ανησυχούν. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό πλέον ότι η φρενίτιδα ζήτησης των ημιαγωγών (τσιπ) της Nvidia για να γίνει πράξει το «όραμα» της τεχνητής νοημοσύνης, έφεραν την αποτίμηση της Nvidia από τα 350 δισ. δολάρια στις αρχές του 2023 σε 3 τρισ. δολάρια αυτό το καλοκαίρι.

Τον Ιούνιο ξεπέρασε τη Microsoft, έναν γίγαντα λογισμικού με ζήλο στην τεχνητή νοημοσύνη που πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των τσιπ της, ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Και καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα της αποτελέσματα της στις 28 Αυγούστου, σχεδόν όλοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο εκρηκτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, αυτές τις μέρες οι «αρκούδες» για την Nvidia φαίνεται να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Για κάθε hedge fund που μειώνει το μερίδιό του στην εταιρεία, ένα άλλο φαίνεται να κάνει το αντίθετο.

SoftBank: Ναυάγησε η συμμαχία με την Intel προκειμένου να ανταγωνιστούν την Nvidia

Οι αναλυτές για την Nvidia

Από τους 74 αναλυτές της Wall Street που καλύπτουν τη Nvidia και παρακολουθούνται από το Bloomberg, 66 συμβουλεύουν τους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερες από τις μετοχές της. Κανένας δεν προτείνει την πώληση.

Η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή σε ένα χρόνο από τώρα συνεπάγεται αγοραία αξία περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων. Ο Τζέιμς Άντερσον, ένας βετεράνος επενδυτής τεχνολογίας που ήταν πρώιμος υποστηρικτής, εκτιμά μάλιστα ότι η Nvidia θα μπορούσε να αξίζει 49 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία, κάτι περισσότερο από τη συνολική αξία σήμερα του δείκτη S&P 500, στον οποία βρίσκονται οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Το μόνο που θα χρειάζεται είναι σταθερή ετήσια αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 60% με τρέχοντα λειτουργικά περιθώρια 60% περίπου, συν ορισμένες εύλογες υποθέσεις σχετικά με τις ταμειακές ροές.

Έκρηξη εσόδων για την Nvidia

Οι αναλυτές στις Jefferies, Goldman Sachs και UBS προβλέπουν ότι τα ετήσια έσοδα της Nvidia θα διπλασιαστούν φέτος, σε πάνω από 100 δισ. δολάρια, θα αυξηθούν κατά το ήμισυ το 2025 και διψήφια έως τουλάχιστον το 2027. Μέχρι τότε τα λειτουργικά της κέρδη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 150 δισ. δολάρια —το ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι η Apple, η πιο επιτυχημένη εταιρεία παραγωγής χρήματος στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι αριθμοί γίνονται τόσο μεγάλοι, τόσο γρήγορα, που αυτό και μόνο θα πρέπει να δώσει στους ταύρους ώθηση. Ωστόσο, κατά τον Economist, θα πρέπει να πάρουν ανάσα, προκειμένου να συλλογιστούν δύο αντιφάσεις που κρύβονται στη μακροπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης της Nvidia.

Η πρώτη αφορά τον κύριο προμηθευτή της. Η Nvidia σχεδιάζει τσιπ αλλά δεν τα παράγει. Αυτό το μέρος ανήκει στην TSMC, μια Ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ που κυριαρχεί στην αγορά του πυριτίου αιχμής. Καθώς η ζήτηση γι’ αυτά έχει εκτοξευθεί, η Nvidia έχει μετατραπεί σε έναν από τους πολλούς πελάτες της TSMC, τον δεύτερο πιθανότατα μεγαλύτερο πίσω από την Apple.

Εάν είναι πράγματι «πελάτης Β κατηγορίας», ένας από τους δύο που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων της TSMC και πρέπει επομένως να αποκαλυφθεί στις ρυθμιστικές δηλώσεις, ξόδεψε 7,7 δισ. δολάρια προς την TSMC πέρυσι, από 5,5 δισ. δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις αγοράς της Nvidia ύψους 19 δισ. δολαρίων για το 2025 είναι πιθανό να καταλήξουν στην TSMC, θα μπορούσε σύντομα να επισκιάσει τον τρέχοντα «πελάτη Α», ο οποίος έδωσε παραγγελίες στην Ταϊβανέζικη εταιρεία μόλις 18 δισ. δολάρια το 2023.

Έρχονται πιο κοντά

Μπορεί οι μοίρες της Nvidia και της TSMC να γίνονται πιο συνυφασμένες, ωστόσο, οι κύκλοι των προϊόντων τους αποκλίνουν. Ήδη η Nvidia υποσχέθηκε να κυκλοφορεί ένα νέο και βελτιωμένο τσιπ AI κάθε χρόνο, αντί κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, η TSMC βιάζεται να επεκτείνει τη χωρητικότητά της, δεσμευόμενη να επενδύσει έως και 32 δισ. δολάρια φέτος και πιθανώς περισσότερα το 2025. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον 18 μήνες για την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου.

Και επειδή αυτά μπορεί να κοστίζουν, οι συζητήσεις με τους πελάτες συνήθως ξεκινούν ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα. Δεν είναι σαφές επομένως πώς το επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα της Nvidia ταιριάζει με τον πιο μετρημένο ρυθμό λήψης αποφάσεων της TSMC.

Ένα πρώιμο σημάδι προβλήματος είναι ότι η Nvidia έχει καθυστερήσει τις αποστολές των τελευταίων τσιπ της, που ονομάζονται Blackwell, κατά μερικούς μήνες λόγω τεχνικών σφαλμάτων.

Εξάρτηση

Η εξάρτηση της Nvidia στην TSMC υπογραμμίζει επίσης τη δεύτερη σκέψη στην περίπτωση των ταύρων. Επειδή ο κατασκευαστής ελέγχει τον όγκο και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής, ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει η Nvidia ότι ανταποκρίνεται στις ανοδικές προσδοκίες των επενδυτών για τις πωλήσεις είναι να αυξήσει τις τιμές.

Ένα τσιπ Blackwell θα κοστίζει 20-25% περισσότερο από την προηγούμενη γενιά, η οποία ήταν διπλάσια από την τιμή της προηγούμενης. Κάθε τσιπ είναι πιο ισχυρό από το προηγούμενο, επομένως το κόστος ανά μονάδα υπολογιστικής ισχύος πιθανώς μειώνεται.

Αλλά όχι αρκετά γρήγορα για τους πελάτες. Τον Αύγουστο, ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, του οποίου ο βραχίονας υπολογιστών cloud είναι μεγάλος χρήστης των τσιπ της Nvidia, αναγνώρισε ότι «οι πελάτες του απολαμβάνουν καλύτερη απόδοση τιμών».

Επενδύσεις και σχέδιο

Η εταιρεία του επενδύει στα δικά της σχέδια. Το ίδιο και η Google, η Meta, η Microsoft και η Tesla. Η AMD, ένας αντίπαλος σχεδιαστής τσιπ, έχει φτάσει από σχεδόν καθόλου πωλήσεις τσιπ AI το 2022 σε προβλέψεις 5 δισ. δολαρίων φέτος. Στις 19 Αυγούστου είπε ότι θα αγόραζε την ZT Systems, μια εταιρεία κατασκευής διακομιστών, βοηθώντας την να ανταγωνιστεί την ολοκληρωμένη προσφορά της Nvidia.

Οι Κινέζοι πρωταθλητές τεχνολογίας όπως η Huawei, στους οποίους απαγορεύεται από τις αμερικανικές κυρώσεις να προμηθεύουν εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας της Nvidia, ενδέχεται να επιτύχουν καινοτομίες που θα μπορούσαν να μειώσουν το μερίδιο αγοράς της Nvidia, όπως έκαναν άλλοι οι Κινέζοι ανταγωνιστές, ή όπως η BYD με την Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα, δεν αποκλείεται τελικά να εμφανιστεί μια εφαρμογή «δολοφόνος», πολύ φθηνότερη, ώστε η χρήση της να διευρυνθεί πολλαπλασιαστικά. Η Nvidia μπορεί σύντομα να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της μείωσης των τιμών για να στηρίξει την ανάπτυξή της ή της διατήρησης των τιμών για την προστασία του περιθωρίου κέρδους της.

Προς το παρόν, οι ταύροι της Nvidia πιστεύουν ότι μπορούν να το έχουν και με τους δύο τρόπους… αλλά, όλα μπορεί να αλλάξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία