Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων δημοφιλείς σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Για παράδειγμα, για έναν Αμερικανό ενδεχομένως το Telegram να είναι παντελώς άγνωστο. Αλλού όμως, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, που κάνει σχεδόν τα πάντα, είναι μεγάλη υπόθεση.
Γι’ αυτό και η σύλληψη του ιδρυτή της, και τα ερωτήματα που εγείρει, είναι επίσης μεγάλη υπόθεση, αναφέρει ο Business Insider.
Ποιος είναι ο κροίσος του Telegram με τις 4 υπηκοότητες που συνελήφθη στη Γαλλία
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram Πάβελ Ντούροφ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε συναγερμό στους 900 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε αναλυτές που αναρωτήθηκαν τι σημαίνει αυτό για άλλες εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικών μέσων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Η είδηση ενδεχομένως να προκάλεσε σύγχυση και σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Ντούροφ ή την ίδια την Telegram. Όπως και το WhatsApp της Meta, οι Αμερικανοί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν το Telegram από τους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο. Και ενώ το ήθος τύπου Άγριας Δύσης της υπηρεσίας να την κάνει ελκυστική για κάποιους, παραμένει κάτω από το ραντάρ για άλλους.
Τι είναι το Telegram;
Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, που ιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί σε γενικές γραμμές παρόμοια με το Twitter ή το Facebook. Δηλαδή: Επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν μηνύματα κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο σε ακροατήρια διαφορετικού μεγέθους – μπορείτε να μιλήσετε σε έναν μόνο χρήστη ή σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα.
Η μεγάλη διαφορά με πλατφόρμες όπως το Facebook, το YouTube ή το Twitter είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου έλεγχος περιεχομένου στην πλατφόρμα. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να δημοσιεύσετε σχεδόν ό,τι θέλετε εκεί.
Κάπως έτσι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί πολίτες τη χρησιμοποιούν για να μάθουν για τον πόλεμο που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, παρόλο που πολλά από όσα εμφανίζονται εκεί σχετικά με τη σύγκρουση αμφιβόλου εγκυρότητας. Η χρήση της εφαρμογής έχει εκτοξευθεί στα ύψη στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι.
Όπως αναφέρει ο Business Insider, οι εμπλεκόμενοι στις πρόσφατες ταραχές στη Βρετανία χρησιμοποίησαν το Telegram για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αν και ο Τόμι Ρόμπινσον, μια ακροδεξιά φιγούρα που συνδέεται με τη βία, ισχυρίζεται ότι τα τηλέφωνα Apple και Android απέκοψαν την πρόσβαση στο κανάλι του νωρίτερα φέτος.
Η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι χρησιμεύει ως εργαλείο για τρομοκράτες και διακινητές παιδικής προρνογραφίας, εν μέρει λόγω της κρυπτογράφησης που προσφέρει για ορισμένα από τα μηνύματά της.
Το Telegram έγινε επίσης ένα στέκι για τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων. Το TON, ένα κρυπτονόμισμα που συνδέεται με την υπηρεσία, είδε την αξία του να πέφτει απότομα μετά τη σύλληψη του Ντούροφ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Γιατί συνελήφθη ο Πάβελ Ντούροφ το Σάββατο;
Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αφού οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση. Ωστόσο, τη Δευτέρα οι New York Times ανέφεραν ότι Γάλλος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Ντούροφ συνελήφθη ως «μέρος μιας έρευνας που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου “εναντίον προσώπου που δεν κατονομάζεται” για μια σειρά από πιθανές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνενοχής στη διανομή παιδικής πορνογραφίας και της πώλησης ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος και της άρνησης συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές».
Την Κυριακή, το Reuters, επικαλούμενο πηγή της γαλλικής αστυνομίας, ανέφερε ότι ο Ντούροφ «συνελήφθη στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας σχετικά με τη φερόμενη άδεια για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων λόγω της έλλειψης συντονιστών στο Telegram και της έλλειψης συνεργασίας με την αστυνομία».
Οι Times είχαν εικάσει ότι «οι γαλλικές αρχές μπορεί να προσπαθήσουν να αναγκάσουν το Telegram να μοιραστεί μαζί τους πληροφορίες σχετικά με κανάλια της πλατφόρμας που ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για την πώληση πυροβόλων όπλων ή τον συντονισμό τρομοκρατικών επιθέσεων».
Στον ίδιο τον Durov δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.
Υπήρξαν επίσης ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι η σύλληψη του Ντούροφ είχε να κάνει με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας.
Ο Ντούροφ, ο οποίος ζει στο Ντουμπάι, είναι Ρώσος πολίτης. Και ενώ ο ίδιος έχει πει ότι ξεκίνησε το Telegram λόγω μιας διαμάχης με τις ρωσικές αρχές, η κυβέρνηση εκεί επέτρεψε στο Telegram να παραμείνει σε λειτουργία, ενώ έχει μπλοκάρει άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.
Αυτό οδήγησε παρατηρητές όπως ο Μπεν Τόμπσον, αναλυτής τεχνολογίας, να διατυπώσουν την πιθανότητα ότι η σύλληψη του Ντούροφ είναι «σε επίπεδο κατασκοπείας». Τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η σύλληψη αποτελεί μέρος μιας «συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας» και ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για πολιτική απόφαση».
Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».
Γιατί είναι τόσο μεγάλη υπόθεση;
Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι δεν έχουμε ξαναδεί κάποιον που διευθύνει μια μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να συλλαμβάνεται όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Φανταστείτε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή τον Ίλον Μασκ να συλλαμβάνονται αφού κατέβηκαν από τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα.
Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι που διευθύνουν εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμια εμβέλεια – γενικά οι Αμερικανοί που ζουν στην Αμερική – αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό το γεγονός ότι οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικούς κανόνες σχετικά με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, αναφέρει ο Business Insider. Και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτές τις διαφορές είναι να αποδέχονται τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple κατέβασε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούνταν από διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ το 2019, μετά από παράπονα της Κίνας. Και είναι ο λόγος για τον οποίο το Netflix κατέβασε ένα επεισόδιο της εκπομπής του κωμικού Hasan Minhaj που ήταν επικριτικό για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, αφού Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εκπομπή παραβίαζε έναν νόμο κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή για τις αμερικανικές ή δυτικές εταιρείες που δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζονται οι υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες. Ορισμένες εταιρείες έχουν πολεμήσει τους τοπικούς κανόνες ή τις ρυθμιστικές αρχές, όπως έκανε το Twitter στην Ινδία πριν από την αγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ, ή όπως έκανε ο Μασκ με την υπηρεσία του στη Βραζιλία. Ο Μασκ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κλείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας του στη χώρα αυτή, αν και η υπηρεσία θα παραμείνει προσβάσιμη στους Βραζιλιάνους χρήστες.
Latest News
Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες