Ο S&P 500 έκανε βουτιά 3% στις 5 Αυγούστου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του από το 2022. Από τότε, οι προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve και τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει τις μετοχές στα ύψη. Ο δείκτης έχει σημειώσει άλμα 8% από τις 5 Αυγούστου, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 6%.

Ωστόσο, η ταχεία επιστροφή της εμπιστοσύνης της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στην κίνηση των μετοχών μετά από ένα δραματικό παγκόσμιο sell off ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι και τόσο αθώα. Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρείται ως αιτία ανησυχίας, προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs, Christian Mueller-Glissmann, μιλώντας στο CNBC. Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, αυτό που θα περίμενε κανείς από τους επενδυτές θα ήταν να σκεφτούν το κατρακύλισμα των μετοχών στις αρχές Αυγούστου ως «προειδοποιητική βολή».

UBS: Τι μας έμαθε το sell off του Αυγούστου – Πού να εστιάσουν οι επενδυτές

Ο μήνας ξεκίνησε υπό έντονες πιέσεις, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και η χαλάρωση των δημοφιλών «carry trades» που συνδέονται με το γιεν Ιαπωνίας τράβηξαν τις μετοχές από τα επίπεδα ρεκόρ τους.

«Πραγματικά ανησυχούσαμε για ένα μέρος της διόρθωσης γιατί την ίδια στιγμή, ενώ βλέπαμε μια ανοδική θέση, το momentumστα στα μάκρο ήταν λίγο πιο αδύναμο. Είχαμε αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ για περίπου ενάμιση μήνα πριν από αυτό, και στην πραγματικότητα αρχίσαμε να βλέπουμε τις μακροοικονομικές εκπλήξεις στην Ευρώπη και στην Κίνα να γίνονται αρνητικές επίσης», πρόσθεσε.

Αυτό που είναι ανησυχητικό τώρα είναι το πόσο γρήγορα η αγορά επέστρεψε στο σημείο που  βρισκόταν πριν, και σίγουρα αυτό δείχνει ότι δυστυχώς είμαστε σχεδόν στο ίδιο πρόβλημα που βρισκόμασταν πριν από έναν μήνα».

«Μια τεράστια τεχνική υπερβολική αντίδραση»

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν για την ώρα την ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που αποτελεί σημαντικό δείκτη για τη Fed όσον αφορά την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή και αφότου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ έστειλε εμμέσως πλην σαφώς σήμα την προηγούμενη εβδομάδα από το Τζάκσον Χολ ότι είναι κοντά χρονικά η πρώτη μείωση των επιτοκίων. Και ενώ δεν προσδιόρισε τον χρόνο για αυτό, οι επενδυτές στοιχηματίζουν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς πού βλέπει να κινείται η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο τους επόμενους μήνες, ο Mueller-Glissmann απάντησε ότι αυτό που συνέβη μετά τις 5 Αυγούστου «ήταν μια τεράστια τεχνική υπερβολική αντίδραση… έτσι ήταν μια ευκαιρία αγοράς».

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα πρόκληση για τους συμμετέχοντες στην αγορά συνίσταται στο ότι οι μετοχές και τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχουν «αντιστρέψει πλήρως» τις ζημίες για να επιστρέψουν στο σημείο που ήταν πριν.

«Αυτό που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η όρεξη για ανάληψη κινδύνων δεν έχει επιστρέψει στο σημείο που ήμασταν πριν και αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι ασφαλή περιουσιακά στοιχεία -ομόλογα, χρυσός, γιεν, ελβετικό φράγκο- δεν έχουν πουληθεί στην πραγματικότητα», είπε ο Mueller-Glissmann.

Τι ακολουθεί για τους επενδυτές;

Ο Mueller-Glissmann, ο οποίος είχε προηγουμένως υποστηρίξει ένα χαρτοφυλάκιο 60/40, σημείωσε ότι ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο είχε μια «εκπληκτική» απόδοση κατά τη διάρκεια ενός ασταθούς μήνα για τις αγορές.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το πρόσφατο απόθεμα ασφαλείας που παρέχεται από τις αγορές ομολόγων μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστο βραχυπρόθεσμα.

«Θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα ασφαλείας επί του παρόντος από τα ομόλογα, για λόγους τακτικής ίσως θα χρειαζόταν λίγη προσοχή σχετικά με το ποσοστό κινδύνου σας, ειδικά μετά από αυτό το σερί», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές