Ούτε σήμερα κατάφερε το χρηματιστήριο Αθηνών να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Coca Cola και της Cenergy, αφού έκλεισε ήπια πτωτικά, αλλά πλησίον της ζώνης συσσώρευσης των 1.430 μονάδων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη γιγάντων μεταξύ τραπεζών και Coca Cola

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 1.425,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.424,99 μονάδων (-0,52%) και 1.439,51 μονάδων (+0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76% στις 3.464,73 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap έκλεισε στις 2.282,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,73% στις 1.259,63 μονάδες.

Ροκανίζονται οι μονάδες

Μπορεί η μετοχή της Coca Cola να προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να εξισορροπήσει τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και από τις τραπεζικές μετοχές, αλλά ο γενικός δείκτης παραμένει σε μία ακόμη διελκυστίνδα που τον «ταλαντεύει» πέριξ των 1.430 μονάδων. Ουσιαστικά η αγορά επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας, με αρκετά χαρτοφυλάκια να μην θέλουν να χάσουν την έκθεσή τους, αλλά ούτε και να προσθέσουν στα επίπεδα ρίσκου τους.

Προφανώς η αγορά αναμένει τις εξαγγελίες πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο, ιδίως την κατεύθυνση αυτών, προκειμένου να αξιολογήσει εάν θα έχουν επίδραση στην προσεχή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε ατασική φάση για 8 διαδοχικές συνεδριάσεις, “κλειδωμένος” εντός στενότατης ζώνης τιμών, όπως παρατηρεί και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Το δε επίπεδο των 1.450 μονάδων δημιουργεί μία άβολη αντίσταση η οποία για την ώρα “κλείνει τη πόρτα” και στο πολυετές υψηλό των 1.500+.

Σε μακρύτερο ορίζοντα ο ΓΔ έχει συμπληρώσει 7 μήνες σε οριζόντιο ουσιαστικά διαγραμματικό εύρος “χωνεύοντας”, θα λέγαμε, τα υπερκέρδη των τελευταίων 4 ετών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη. Αυτή η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών “στα θρανία” τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να “ξεκολλήσει το κάρο” θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, “φρέσκο χρήμα” και ειδήσεις.

Αναφορικά με τον συνολικό τζίρο της λεωφόρου Αθηνών το έχουμε ξαναγράψει: δεν θυμίζει αναπτυγμένη Αγορά! Ευχής έργον να επιστρέψει τουλάχιστον σταθερά πάνω από το “κλασικό” ορόσημο των 100 εκατ. Ευρώ. Για το δε συναλλακτικό ενδιαφέρον στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση καλύτερα να μη μιλήσουμε… Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε τις άμεσες κινήσεις των Θεσμικών ένεκα του rebalancing του MSCI αλλά και λίγη ακόμη “ανακύκλωση τζίρου” και στενό rotation μέχρι να “βγει” ο μήνας, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΟΤΕ και Τιτάν βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, Autohellas, Μυτιληναίος, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη.

Στον αντίποδα, μικρά ήταν τα κέρδη για Βιοχάλκο και Aegean, ενώ Σαράντης και Cenergy έκλεισαν με κέρδη 1,39% και 1,56% αντίστοιχα. Η Coca Cola σημείωσε άλμα 3,74%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών