Η Αυστραλία θα μειώσει τον αριθμό των εισερχόμενων διεθνών φοιτητών λόγω ανησυχιών για τη μετανάστευση και τις τιμές των κατοικιών, μια κίνηση που έχει εγείρει φόβους για τα έσοδα στον εκπαιδευτικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με τους FT.

Αυστραλία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για χειμώνα με 41,6 Κελσίου

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Anthony Albanese ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει ανώτατο όριο 270.000 για νέους διεθνείς φοιτητές από το επόμενο έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά το ένα τρίτο από τους 402.600 διεθνείς φοιτητές που ξεκίνησαν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στην Αυστραλία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ποσόστωση θα κατανεμηθεί μεταξύ πανεπιστημίων και επαγγελματικών σχολών και θα πρέπει να εγκριθεί με κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Η κίνηση, η οποία ακολούθησε μήνες συζητήσεων στην Αυστραλία και παρόμοιες περικοπές σε ξένους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, είχε ως στόχο να πάρει τον έλεγχο της μετανάστευσης και να βελτιώσει την εμπειρία των διεθνών φοιτητών, μειώνοντας παράλληλα την πίεση στις αγορές ενοικίασης κατοικιών σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Πρόκειται για τη δημιουργία του συστήματος με καλύτερο και δικαιότερο τρόπο», δήλωσε ο Jason Clare, υπουργός Παιδείας της Αυστραλίας, ο οποίος σημείωσε ότι ο αριθμός των διεθνών φοιτητών ήταν 10% υψηλότερος στα πανεπιστήμια και 50% υψηλότερος στα επαγγελματικά μαθήματα από ό, τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Aύξηση στη μετανάστευση

Η μετανάστευση στην Αυστραλία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με καθαρές αφίξεις άνω των 500.000 το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καθώς η κυβέρνηση έχει πιέσει να προσελκύσει περισσότερους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των προσωρινών θεωρήσεων που χορηγήθηκαν εκείνο το έτος ήταν σε διεθνείς φοιτητές, των οποίων οι περιορισμοί εργασίας καταργήθηκαν το 2022, με 283.000.

Στεγαστική κρίση

Ωστόσο, η εισροή μεταναστών έχει προκαλέσει δημόσια και πολιτική συζήτηση, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ζητούν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών για να αμβλυνθεί η στεγαστική κρίση.

Η Κλερ είπε ότι το ανώτατο όριο στις διεθνείς φοιτητικές βίζες είχε επίσης ως στόχο την πάταξη των αδίστακτων «πρακτόρων» μετανάστευσης. «Οι άνθρωποι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη βιομηχανία για να βγάλουν γρήγορα χρήματα», είπε.

Ωστόσο, η νέα ποσόστωση προκάλεσε ευρεία καταδίκη από τον τομέα της εκπαίδευσης, με μεγάλα πανεπιστήμια και βιομηχανικούς ομίλους να προειδοποιούν για τεράστια δημοσιονομικά κενά και έως και 14.000 απώλειες θέσεων εργασίας εάν μειωθεί ο αριθμός των διεθνών φοιτητών.

Ο Ντέιβιντ Λόιντ, πρόεδρος του ακαδημαϊκού εμπορικού φορέα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, δήλωσε ότι το ανώτατο όριο των φοιτητών θα «βάλει χειρόφρενο» σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας. «Ο περιορισμός της ανάπτυξης στον διεθνή εκπαιδευτικό τομέα ύψους 48 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (32,6 δισ. δολάρια) θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία του έθνους μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή