Να μπει πιο δυναμικά στον κόσμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο φιλοδοξεί η Citigroup, ελπίζοντας να διπλασιάσει τα έσοδά της από τις εμπορικές τραπεζικές συναλλαγές, σε ένα πεδίο που ο ανταγωνισμός εντείνεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, τους τελευταίους δύο μήνες, η αμερικανική τράπεζα πρότεινε σε έναν κορυφαίο τραπεζίτη από τη Barclays να ηγηθεί των προσπαθειών να συνεργαστεί με περισσότερες βρετανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα μεταξύ 10 και 3 δισ. δολαρίων, και ξεκίνησε την πρώτη αποκλειστική μονάδα της για μικρότερες εταιρείες στην Ιαπωνία.

Citigroup: Αύξηση καθαρών κερδών – Διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια

Έχει επίσης αγοράσει ένα μερίδιο στην Numerated, μια αμερικανική fintech που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση και τη συλλογή δεδομένων για επιχειρηματικά δάνεια. Η Citi συνεργάζεται με την Numerated για να χρησιμοποιήσει τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης για την καλύτερη διαχείριση των δικών της δεδομένων δανείων.

Το πεδίο ανάπτυξης

Η Citi απέκτησε μόλις περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε έσοδα από πελάτες εμπορικών τραπεζών πέρυσι – ένα μικρό μέρος των συνολικών εσόδων της σχεδόν 80 δισ. δολαρίων – αλλά είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να διπλασιάσει τη διείσδυσή της με την πάροδο του χρόνου.

Η Ιαπωνία είναι η έκτη χώρα στην οποία έχει εγκαινιάσει ειδικές μονάδες εμπορικού δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Συνολικά, η Citi έχει ορίσει αρκετούς νέους περιφερειακούς ηγέτες στην εμπορική της τράπεζα από τότε που ανακοίνωσε την ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην Ασία, όπου η Citi θεωρεί ότι οι εταιρείες εξυπηρέτησης, που ήταν κάτω από τα ραντάρ της στο παρελθόν, είναι κρίσιμες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

«Είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους μεσαίου μεγέθους εταιρικούς πελάτες μας τις ίδιες υπηρεσίες πληρωμών που παρέχουμε σε πολύ μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Tasnim Ghiawadwala, ο οποίος ηγείται του τμήματος εμπορικής τραπεζικής της Citi.

Η τράπεζα δεν αποκαλύπτει τις οικονομικές επιδόσεις της μονάδας, αλλά είπε μόλις το 2021 ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ξεπέρασε το 30%. Αυτό θα την καθιστούσε ένα από τα πιο κερδοφόρα τμήματα σε μια τράπεζα που ανέφερε απόδοση ιδίων κεφαλαίων συνολικά λίγο περισσότερο από 7% το δεύτερο τρίμηνο.

«Η Citi διαθέτει ένα τεράστιο εταιρικό franchise και πολλή τεχνογνωσία για να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό το εμπορικό τμήμα», δήλωσε ο Chris McDonnell, αναλυτής εμπορικών τραπεζών στον βιομηχανικό ερευνητικό όμιλο Coalition Greenwich. «Είναι μια ανταγωνιστική δύναμη που μπορούν να αξιοποιήσουν».

Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Η αναζήτηση μικρότερων εταιρικών δανειοληπτών είναι μια αλλαγή για τη Citi. Εκτός από μια σύντομη ώθηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπερηφανεύεται εδώ και καιρό που εξυπηρετεί μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες. Η Bank of America, η JPMorgan και η Wells Fargo έχουν πολύ μεγαλύτερα τμήματα δανεισμού μικρών επιχειρήσεων.

Αλλά η επιδίωξή της για μικρότερους πελάτες έρχεται καθώς οι περιφερειακές τράπεζες, πιεσμένες από υψηλότερα επιτόκια και απώλειες σε εμπορικά ακίνητα, έχουν εμποδιστεί στο πόσο μπορούν να δανείσουν. Ο επιχειρηματικός δανεισμός, όπως και άλλες πτυχές του τραπεζικού συστήματος, έχει επίσης καθοδηγηθεί περισσότερο από την τεχνολογία παρά από τις προσωπικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα δυνατά σημεία των μεγάλων τραπεζών με καλούς πόρους.

«Τα στελέχη θέλουν όλο και περισσότερο να αλληλεπιδρούν με τις τράπεζές τους μέσω των τηλεφώνων τους αντί να πρέπει να φορούν κοστούμια και να συναντιούνται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων», είπε ο McDonnell. “Ο ορισμός του τι είναι high touch έχει αλλάξει.”

Η Citi δεν είναι η μόνη που βλέπει μια ευκαιρία να επεκτείνει το μερίδιό της στην αγορά. Η BofA έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα την επέκταση του εμπορικού δανεισμού της και η Wells Fargo χτίζει την επενδυτική της τράπεζα για να λαμβάνει περισσότερες προμήθειες από τους υπάρχοντες μικρούς και μεσαίους πελάτες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή