Ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον σκιαγραφεί πάνω από το μισό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που λειτουργεί η μεγαλύτερη πολυμερής τράπεζα στον κόσμο, της οποίας ο πρώην πρόεδρος Βέρνερ Χόγιερ βρίσκεται υπό έρευνα ως ύποπτος για διαφθορά και κατάχρηση χρήματα.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι Financial Times, που πραγματοποιήθηκε το 2023, το 50% του προσωπικού φοβόταν ότι θα είχε «επίπτωση» εάν ανέφερε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, της παρενόχλησης ή της απάτης. Μόνο το 14% ήταν ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα αφού μίλησαν για τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΕΤΕπ: Συμμαχία με τράπεζες για πόρους 700 εκατ. σε ΜμΕ – Οι όροι χρηματοδότησης

Τα ευρήματα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το περίφημο ίδρυμα, το οποίο κάποτε ο Χόγιερ περιέγραψε ότι «αυξάνεται λίγο- απαρατήρητα στα δάση του Λουξεμβούργου».

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ, υπό την πίεση να χρηματοδοτήσουν τις φιλόδοξες πράσινες μεταβατικές και αμυντικές ανάγκες του μπλοκ, προσβλέπουν όλο και περισσότερο στην ΕΤΕπ και τη δύναμη πυρός της ύψους 550 δισ. ευρώ για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.

Κουλτούρα ευνοιοκρατία

Όπως ανέφεραν στους FT πηγές από το προσωπικό της ΕΤΕπ, είναι αντιληπτή η έλλειψη εποπτείας και η πολιτική φύση των διορισμών στην κορυφή της τράπεζας, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ευνοιοκρατίας και αδιαφανείς διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού.

«Πολλά μέλη του προσωπικού φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται αντίποινα και δεν πιστεύουν ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προσωπικού της ΕΤΕπ.

Μόνο το 40% πίστευε ότι η τράπεζα θα προστάτευε τους υπαλλήλους που ανέφεραν ζητήματα καλή τη πίστη και θα έπαιρνε στα σοβαρά τις ανησυχίες τους, σύμφωνα με μια ξεχωριστή παρουσίαση της ίδιας έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες προσωπικού της ΕΤΕπ δείχνουν σταθερά χαμηλή ικανοποίηση από τα δεοντολογικά πρότυπα της τράπεζας. Το 2019, μόνο το 30% του ερωτηθέντος προσωπικού θεώρησε ότι η τράπεζα κατείχε υψηλή θέση σε επαγγελματισμό, ηθική και ακεραιότητα. Το 2022, αυτό είχε αυξηθεί ελαφρώς στο 35%.

Η πολιτική των… πληροφοριοδοτών

Η τράπεζα εφαρμόζει μια πολιτική πληροφοριοδοτών, αλλά αρκετοί νυν και πρώην υπάλληλοι είπαν στους FT ότι απέτυχαν να τους διαβεβαιώσουν ότι θα προστατεύονται όταν αναφέρουν καλή πίστη ανησυχίες. Κάποιος το περιέγραψε ως «δυσλειτουργικό».

Η ΕΤΕπ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν «ισχυρή επίγνωση» του κώδικα δεοντολογίας και «προθυμία να ενεργήσουν ως μάρτυρες για υποθέσεις που παρατηρήθηκαν», αλλά τόνισε επίσης «τομείς για περαιτέρω βελτίωση», συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στην προστασία των καταγγελλόντων.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «συγκρίσιμα» με άλλους διεθνείς οργανισμούς και ότι η τράπεζα εφαρμόζει «μια σειρά μέτρων για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών».

Η νέα πρόεδρος της ΕΤΕπ, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calviño, έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τις συνθήκες στην τράπεζα και να οικοδομήσει μια καλύτερη σχέση με το προσωπικό, καθώς επιδιώκει να ωθήσει την ΕΤΕπ προς πιο φιλόδοξες πολιτικές δανεισμού.

Η Calviño, σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό, είπε ότι η έναρξη ενός σχεδίου δράσης εσωτερικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ανεξάρτητου διαμεσολαβητή, θα προωθούσε «πρώιμες ενέργειες για την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ισχυρότερες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και άλλα κίνητρα σε πληροφοριοδότες».

Ωστόσο, πρώην στελέχη του προσωπικού αμφισβήτησαν την ικανότητα της τράπεζας να αλλάξει τα πράγματα εκτός εάν ο διαμεσολαβητής είναι πραγματικά ανεξάρτητος από τη διοίκηση της ΕΤΕπ.

Η τράπεζα είπε ότι ο Διαμεσολαβητής θα είναι μια «ανεξάρτητη υπηρεσία» παρόμοια με αυτή άλλων ιδρυμάτων όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή