Η Hilton Worldwide Holdings αποτέλεσε μια πολύ καλή συμφωνία για την Blackstone, η οποία εξέλιξε την περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά της σε μια από τις πιο επιτυχημένες εξαγορές μόχλευσης όλων των εποχών.

Η συναλλαγή λειτούργησε επίσης πολύ καλά για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hilton, Κρίστοφερ Νασέτα, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος όταν οι μετοχές της εταιρείας του κορυφώθηκαν φέτος τον Ιούλιο και έκτοτε βρίσκεται μόλις κάτω από αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, που αποτιμά την περιουσία του για πρώτη φορά.

Για τον 61 ετών Νασέτα, αυτά τα κέρδη είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της επιμονής του. Οδήγησε την εταιρεία στην αρχική δημόσια προσφορά της το 2013 και πούλησε μετοχές στην ανοιχτή αγορά για πρώτη φορά. νωρίτερα φέτος, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών Hilton.

Hilton: Η στροφή προς τα πεντάστερα ξενοδοχεία – Πώς η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη

Εκμετάλλευση ακινήτων άλλων

Τα κέρδη είναι επίσης απόδειξη της επιτυχίας του στη μετατροπή της Hilton από μια εταιρεία που κατείχε ξενοδοχεία σε μια εταιρεία που κερδίζει με την αδειοδότηση των εμπορικών σημάτων και της τεχνολογίας της. Η κίνηση έχει προστατεύσει την εταιρεία από τη στενότητα που ταλαιπωρεί τις εταιρείες εμπορικών ακινήτων, ενώ τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τα παγκόσμια σκαμπανεβάσματα του κλάδου.

«Υπάρχει μια ασταμάτητη δύναμη που υπάρχει στους ανθρώπους», είπε ο Νασέτα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg το 2021 εν μέσω ανησυχιών ότι ο Covid θα μείωνε μόνιμα τη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια. «Θέλουν να δικτυωθούν, θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να οικοδομήσουν σχέσεις. Και έτσι δεν έχω καμία πραγματική ανησυχία».

Ο πρόεδρος της Blackstone, Τζόναθαν Γκρέι, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Hilton, επαίνεσε τη μακροπρόθεσμη προοπτική και την ψυχραιμία του Νασέτα, ιδιότητες που τον βοήθησαν να οδηγήσει την εταιρεία στην πανδημία του Covid και σε άλλες δύσκολες στιγμές. hilton

Δίκτυο δωματίων

Οι μετοχές της Hilton ανέβηκαν σχεδόν 90% από τις αρχές του 2020, λίγο πριν η πανδημία διαλύσει τη ζήτηση για ταξίδια. Αυτό ξεπέρασε την άνοδο 59% για την Hyatt Hotels και μια αύξηση 47% για τη Marriott International. Η Park Hotels & Resorts, μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που ξεπήδησε από την Hilton το 2017, οδήγησε τις μετοχές σε πτώση σχεδόν 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο.

Το κλειδί για την ανάπτυξη της Hilton ήταν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από ξενοδοχεία που ανήκουν σε άλλες εταιρείες. Αυτό επηρέασε την ανάπτυξη του συστήματος της Hilton, με την εταιρεία να προσθέτει δωμάτια με μέσο ρυθμό περίπου 246 την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο. Πρόσφατα, η εταιρεία απέκτησε τα εμπορικά σήματα Graduate Hotels και NoMad Hotels σε κινήσεις που δίνουν στους συνεργάτες ακινήτων της περισσότερες επιλογές.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δωμάτια, υπερδιπλάσια από ό,τι όταν ανέλαβε ο Νασέτα, και περισσότερα από 195 εκατομμύρια πιστά μέλη. Το μεγαλύτερο αποτύπωμα βοήθησε τη Hilton να ενισχύσει τη σχέση της με την American Express, μονώνοντας περαιτέρω την ξενοδοχειακή εταιρεία από τις διακυμάνσεις της ζήτησης.

Περιορισμένη αύξηση ζήτησης

Η αξιοποίηση αυτού του μοντέλου είναι ζωτικής σημασίας, λόγω  επιβράδυνσης αύξησης της ζήτησης. Η αντίπαλος Marriott μείωσε τις προοπτικές της για το υπόλοιπο του 2024. Και ενώ η Hilton διατήρησε ανέπαφη την προοπτική των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή για το 2024, μείωσε την πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα. Τα ποσοστά πληρότητας στις ΗΠΑ ήταν περίπου 63% πέρυσι, σε σύγκριση με 66% το 2019. Και οι αναλυτές αναμένουν ότι η πληρότητα θα παραμείνει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το 2028.

Η Hilton, η οποία ξεκίνησε ως ξενοδοχειακή εταιρεία το 1919, ήταν πρωτοπόρος που μύησε τους επισκέπτες σε ανέσεις, όπως τηλεοράσεις και κλιματισμό, και ήταν από τις πρώτες αμερικανικές αλυσίδες που επεκτάθηκαν διεθνώς.

Αλλά το μοντέλο asset-light που ευθύνεται για την επιτυχία του ήταν η καινοτομία ενός ανταγωνιστή. Η Marriott χωρίστηκε στα δύο το 1993, δημιουργώντας μια εταιρεία για τη διαχείριση ξενοδοχείων και μια άλλη για την ιδιοκτησία των ακινήτων. Ο Νασέτα ηγήθηκε της εταιρείας ακινήτων, Host Hotels & Resorts, ως Διευθύνων Σύμβουλος από το 2000 έως το 2007.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Hilton ήταν σε αδιέξοδο, χαρακτηριζόμενο από υποτονική ανάπτυξη και εταιρικό υδροκεφαλισμό. Η Blackstone αγόρασε την εταιρεία το 2007 και τοποθέτησε τον Νασέτα ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Blackstone επαναδιαπραγματεύτηκε με τους δανειστές, αναδιαρθρώνοντας το χρέος με ευνοϊκούς όρους. Ο Νασέτα, εν τω μεταξύ, πούλησε ακίνητα, βελτιστοποίησε λειτουργίες και εστίασε σε επωνυμίες όπως η Hampton Inn και η Waldorf Astoria για ανάπτυξη.

Η Blackstone έβαλε τη Hilton στο χρηματιστήριο το 2013 και πούλησε το μερίδιό της πέντε χρόνια αργότερα, αποκομίζοντας κέρδη 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανάπτυξη της Hilton από εκείνη την εποχή έκανε τον Γκρέι της Blackstone να αστειεύεται ότι πούλησε πολύ νωρίς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή