Μια πολυτελής τσάντα που δόθηκε στην Πρώτη Κυρία της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον-χι, υπό αμφισβητούμενες συνθήκες βρέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της χώρας και έφεραν τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ αντιμέτωπο με ποινικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Yonhap News, αντιμετώπισε 12 ώρες ανάκρισης τον Ιούλιο, δίνοντας επιπλέον έμφαση σε ένα περιστατικό που έπληξε το προφίλ της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοι του Γιουν τόνισαν πως η τσάντα του οίκου Dior ήταν δωροδοκία, ενώ ο Γιουν και η Πρώτη Κυρία έχουν αρνηθεί κάθε αδίκημα – λέγοντας ότι η κίνηση ήταν μέρος ενός «πολιτικού ελιγμού» για την απαξίωσή τους.

Τριμερής Κίνας-Ιαπωνίας-Ν. Κορέας: Ποια είναι τα οικονομικά διακυβεύματα για τους «γίγαντες» της Αν. Ασίας

Νότια Κορέα: Μια τσάντα και μια πολιτική θύελλα

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της χρονιάς, όταν ήρθε στο φως ένα βίντεο από τα τέλη του 2022, που φέρεται να τραβήχτηκε από έναν πάστορα, τον Choi Jae-young, ο οποίος έχει επιδιώξει την άμβλυνση της σκληρής στάσης του προέδρου έναντι της Βόρειας Κορέας.

Δείχνει την αγορά μιας τσάντας Dior για 3 εκατομμύρια γουόν (2.250 δολάρια). Χρησιμοποιώντας μια κάμερα κρυμμένη σε ένα ρολόι, ο Choi στη συνέχεια μπαίνει σε αυτό που φαίνεται να είναι το γραφείο μιας εταιρείας σχεδιασμού που διευθύνει η Kim και της παρουσιάζει μια τσάντα για ψώνια που υποτίθεται ότι περιέχει τον συμπλέκτη Dior. Της το δίνει, με την Kim να καταγράφεται να λέει: «Η Κιμ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Γιατί τα φέρνεις συνέχεια αυτά;», και στη συνέχεια να του λέει να μην το κάνει και να προσθέτει “μην αγοράζεις ποτέ κάτι ακριβό σαν αυτό”.

Το βίντεο προβλήθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα σε έναν αριστερό πολιτικό ιστότοπο που συχνά παρουσιάζει απόψεις αντίθετες με τις πολιτικές του Γιουν.

Μετά την ανάκρισή της από τους εισαγγελείς, ο δικηγόρος της Κιμ δήλωσε στο Yonhap ότι απάντησε με «ειλικρινή τρόπο και είπε την αλήθεια». Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν τελικά ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι προσφέρθηκαν χάρες σε αντάλλαγμα για την τσάντα.

Η αντίδραση

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από προηγούμενα σκάνδαλα «pay-to-play», όπου άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την πρόσβασή τους στην εξουσία για προσωπικό όφελος. Προκάλεσε επίσης μια συζήτηση σχετικά με το αν η Κιμ προκάλεσε η ίδια την ανεπιθύμητη δημοσιότητα ή αν στοχοποιήθηκε για να αυξήσει το προφίλ της ως Πρώτης Κυρίας της Νότιας Κορέας.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Απριλίου, ζητώντας τη σύσταση ειδικού εισαγγελέα που θα αναζητήσει τυχόν αδικήματα. Έδωσαν επίσης το μήνυμα ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το θέμα ζωντανό, επιδιώκοντας τη διενέργεια έρευνας από ειδικό εισαγγελέα.

Η έρευνα είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κατηγορίες εναντίον της Πρώτης Κυρίας και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς τον Γιουν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών της θητείας του. Επίσης, παρείχε πολιτικά επιχειρήματα στην αντιπολίτευση για να επιτεθεί στον πρόεδρο.

notia-korea

Το προεδρικό ζεύγος της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον-χι και Γιουν Σουκ-γέολ 

Η Πρώτη Κυρία

Η Κιμ είχε μια εταιρεία εκθέσεων τέχνης όταν γνώρισε τον Γιουν και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2012, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του τερματισμού της κατανάλωσης κρέατος σκύλων στη χώρα. Σε μια σπάνια ομόφωνη ψηφοφορία τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο για τον τερματισμό της εκτροφής, της σφαγής και της πώλησης αυτού του κρέατος.

Όπως και πολλές άλλες πρώτες κυρίες, η Κιμ προσπάθησε να προωθήσει τον κορεατικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Στα ταξίδια της στο εξωτερικό, προσπάθησε επίσης να δείξει την υποστήριξή της στις προσπάθειες ανακούφισης της φτώχειας. Ο Γιουν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η διαμάχη για την τσάντα Dior προήλθε από το γεγονός ότι η σύζυγός του δεν ήταν σε θέση να κόψει τους δεσμούς με τον πάστορα, προσθέτοντας: «Θα είναι σημαντικό να τραβήξουμε μια σαφέστερη γραμμή για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν».

Οι άλλες αντιπαραθέσεις

Όταν ο Γιουν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, η Κιμ ζήτησε συγγνώμη το 2021 επειδή διόγκωσε τα ακαδημαϊκά της διαπιστευτήρια όταν έκανε αίτηση για μια θέση καθηγητή. Το υπουργείο Παιδείας διερεύνησε και διαπίστωσε ότι είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι είχε αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων στο διάσημο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας KBS.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης κατηγορήσει την Κιμ για χειραγώγηση μετοχών το 2010 και το 2011, κάτι που η Κιμ και το προεδρικό γραφείο έχουν αρνηθεί, λέγοντας ότι πίσω από τις κατηγορίες κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Ο Γιουν άσκησε αργότερα βέτο σε νομοσχέδιο που ψήφισε η αντιπολίτευση στα τέλη του περασμένου έτους και το οποίο ζητούσε τον διορισμό ειδικού συμβούλου για τη διερεύνηση των συναλλαγών της πρώτης κυρίας με μετοχές.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από προηγούμενα σκάνδαλα «pay-to-play», όπου άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την πρόσβασή τους στην εξουσία για προσωπικό όφελος.

Ζητήματα δωροδοκίας

Το πολιτικό τοπίο της Νότιας Κορέας είναι γεμάτο με συγγενείς προηγούμενων προέδρων, βουλευτών και υπουργών που είτε φυλακίστηκαν, είτε διερευνήθηκαν, είτε κατηγορήθηκαν για δωροδοκία. Ο πρώην πρόεδρος Ρο Μου-χιουν, ο οποίος καυχιόταν ότι η κυβέρνησή του την περίοδο 2003-2008 ήταν η πιο καθαρή της Νότιας Κορέας, αυτοκτόνησε αφού εγκατέλειψε την εξουσία.

Η σύζυγός του βρισκόταν τότε υπό έρευνα επειδή φέρεται να έλαβε χρήματα για να πληρώσει οικογενειακά χρέη από έναν επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και εμπιστευτικές συναλλαγές. Ο Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ρο στην προεδρία, καταδικάστηκε για διαφθορά μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Η υπόθεση προήλθε από μια έρευνα για την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων του αδελφού του, την οποία οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Λι χρησιμοποίησε ως μέσο για να πλουτίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή