Καθώς η περίοδος αιχμής των καλοκαιρινών ταξιδιών πλησιάζει στο τέλος της, η αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών έχει αρχίσει να κινείται πτωτικά, έχοντας μειωθεί κατά 1,1% σε ετήσια βάση  από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση ταξιδιών παραμένει ισχυρή σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα και ο όγκος των επιβατών της εναέριας κυκλοφορίας έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, συμφωνά με τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Bank of America Institute.

Τα ταξίδια εκδίκησης που άνθησαν μετά την πανδημία ανήκουν στο παρελθόν

Ένα βασικό μέρος της ταξιδιωτικής δυναμικής των Αμερικανών επιβατών έγκειται στις διακοπές στο εξωτερικό, με το απόλυτο μερίδιο των διεθνών προσωπικών δαπανών να είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μαΐου-Ιουλίου, ίσως ενισχυμένο από γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ.

Ένα βασικό ερώτημα που θέτει η ανάλυση του Bank of America Institute είναι αν θα αντέξουν τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του υπόλοπου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, στο μακροοικονομικό πλαίσιο της συνολικής συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών, το σύνολο των ταξιδιών θα μπορούσε να παραμείνει ζωηρό, αλλά η ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που είδαμε το 2023.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδύνονται

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές τα τελευταία αρκετά χρόνια, σημειώνει η έρευνα του Bank of America Institute, αλλά στις αρχές του τρέχοντος έτους φαινόταν πιθανό ότι θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν, καθώς η μετά την πανδημία έξαρση της πραγματοποίησης ταξιδιών άρχισε να εξασθενεί.

Πράγματι, από την 1η Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου (8/17), οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Bank of America για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Bank of America για τις κάρτες δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες ανά νοικοκυριό παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κάτω από τις συνολικές μέσες δαπάνες από τα τέλη του περασμένου έτους περίπου.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού σε αρκετές κατηγορίες δαπανών που σχετίζονται με τα ταξίδια είναι πλέον αρνητικός. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι ταξιδιωτικές δαπάνες ανά αμερικανικό νοικοκυριό μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι πιθανό να εξακολουθούν να αυξάνονται αρκετά δυναμικά σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες είναι επίσης πολύ υψηλότερες από την περίοδο πριν από την πανδημία. Έχουν αυξηθεί κατά 10,6% ανά νοικοκυριό από το 2019, από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η όρεξη των καταναλωτών για αποδράσεις δεν έχει μειωθεί. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από τα στοιχεία της αμερικανικής Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), τα οποία δείχνουν ότι από τις 20 Αυγούστου ο όγκος των επιβατών της αεροπορικής κίνησης έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Τα διεθνή ταξίδια παραμένουν δημοφιλή

Ένας τομέας συνεχιζόμενης δύναμης στα ταξίδια είναι οι διακοπές σε διεθνείς προορισμούς. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Conference Board, το ποσοστό των ερωτηθέντων Αμερικανών που σκοπεύουν να κάνουν διακοπές σε μια ξένη χώρα τους επόμενους έξι μήνες παραμένει ιστορικά υψηλό, αν και ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.

Στο ερώτημα προς τα πού ταξιδεύουν οι Αμερικναοί, η απάντηση είναι ότι σε απόλυτο όγκο, η Ευρώπη παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη σωρευτική καλοκαιρινή περίοδο Μαΐου-Ιουλίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, καθώς οι ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξένησαν ποικίλες εκδηλώσεις αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ.

Στην πραγματικότητα, τα εσωτερικά στοιχεία της Bank of America δείχνουν αύξηση κατά 33% των δαπανών στο Παρίσι και σε άλλες ολυμπιακές πόλεις από τις 25 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση 39% σε ετήσια βάση στις ευρωπαϊκές πόλεις που φιλοξένησαν την περιοδεία Eras της Σουίφτ.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δαπάνες με κάρτες της Bank of America στην Ασία ξεπέρασαν την Ευρώπη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2024. Η Ασία είδε σημαντική αύξηση 11% YoY στις προσωπικές δαπάνες των αμερικανικών καταναλωτικών καρτών, σε σύγκριση με μόλις 3% YoY στην Ευρώπη. Μέρος αυτής της δύναμης προέρχεται από την εναπομένουσα ανεκπλήρωτη ταξιδιωτική ζήτηση, καθώς και από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ορισμένες από αυτές τις αποχρώσεις μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στα στοιχεία της Bank of America για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Στην πραγματικότητα, παρατηρείτααι μια αύξηση των νοικοκυριών που ξοδεύουν στην Ασία. Φαίνεται ότι ο αριθμός των νοικοκυριών με δαπάνες στην Ιαπωνία κατά την καλοκαιρινή περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2024 ήταν αυξημένος κατά 14,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σημειώθηκε στην Ελβετία.

Σε θέση «οδηγού» τα υψηλότερα εισοδήματα

Από τα δεδομένα χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της Bank of America παρατηρείται αύξηση των νοικοκυριών με υψηλότερο εισόδημα (>125 χιλ. δολάρια) που πραγματοποιούν δαπάνες στο εξωτερικό σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα κατά την καλοκαιρινή περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2024.

Στις δέκα πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση, τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα ξεπέρασαν τον αριθμό των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα σε όλες τις χώρες εκτός από δύο, την Ελβετία και τις Μπαχάμες. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των νοικοκυριών υψηλότερου εισοδήματος.

Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές προσφορές υψηλότερου επιπέδου, όπως τα πολυτελή ξενοδοχεία, ξεπέρασαν τα «τυπικά» καταλύματα αυτό το καλοκαίρι, αντιστρέφοντας την τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Η πολυτέλεια ορίζεται με αναφορά σε μια ομάδα ξενοδοχείων που προσφέρουν εμπειρίες υψηλής ποιότητας, συνήθως πέντε αστέρων.

Παρόλο που οι δαπάνες τόσο στα πολυτελή όσο και στα τυπικά ξενοδοχεία είναι μειωμένες σε ετήσια βάση, η μικρή συγκριτική δύναμη των δαπανών πολυτελείας υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα είναι πιο ανθεκτικά και συνεχίζουν να σπαταλούν για ταξίδια. Είναι επίσης πιθανό τα νοικοκυριά που ξοδεύουν για την πολυτέλεια να έχουν μεγαλύτερη τιμολογιακή δύναμη και τη δυνατότητα να προωθήσουν αυξήσεις τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή