Με «βραχυκύκλωμα» απειλείται το μεγάλο project ύψους 2 δισ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, όπως έγραψε χθες 27 Αυγούστου ο ΟΤ.

Η Nexans, ο γαλλικός κολοσσός παραγωγής και κατασκευής καλωδιακών διασυνδέσεων που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχετικού τμήματος του έργου, απέστειλε επιστολή στον ΑΔΜΗΕ προειδοποιώντας για αναστολή των εργασιών.

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): «Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου δεν θα γίνει, αν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕΚ»

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ στην επιστολή που έλαβε από τη Nexans γίνεται γνώστης της απόφασης του γαλλικού ομίλου να αναστείλει από τις 2 Σεπτεμβρίου τις εργασίες για την ανάπτυξη του καλωδίου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με την Κύπρο.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι η Nexans κάνει γνωστή την απόφαση της στον ΑΔΜΗΕ πώς αν μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου δεν έχει λάβει την τελική εντολή για τις εργασίες που αφορούν στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ή αν δεν έχει επιλυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για το project τότε στις 2 Σεπτεμβρίου αναστέλλει τις εργασίες.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Nexans στην επιστολή καταδεικνύει ως υπεύθυνη για το γεγονός αυτό τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Η ρυθμιστική απόφαση

Σημειώνεται πώς η ΡΑΕΚ φέρεται παρά την αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ σε απόφαση της, η οποία απορρίπτει την ανάκτηση του κόστους του έργου από την έναρξη της κατασκευής του καλωδίου, να επιμένει σε αυτή.

Με τον τρόπο αυτό αλλά και σε συνδυασμό με την δεδηλωμένη απροθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει το έργο, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου επί της ουσίας βραχυκυκλώνεται…

Η Nexans

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η Nexans, όπως είχε γράψει ο ΟΤ, πρόσφατα δέχτηκε πλήγμα στη μετοχή της λόγω της αβεβαιότητας του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τη μετοχή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια