Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γαλλία καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την επιλογή ενός πρωθυπουργού που θα σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας. Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας της Λισί Καστέ, που είχε προτείνει η Αριστερά, και την επιμονή του Μακρόν να μη διορίσει μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποφάσισε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους καλώντας τους σε δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες στο Παρίσι το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις ανήκει στον πιο ακραίο πολιτικό σχηματισμό στη συμμαχία της Αριστεράς, στην Ανυπότακτη Γαλλία, που πνέει μένεα για την απόρριψη της υποψηφιότητας Καστέ από τον Εμανουέλ Μακρόν, παρότι η νεαρή πολιτικός δεν ανήκει στους Ανυπότακτους αλλά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Νέα εποχή στις κρατικές επενδυτικές τράπεζες φέρνει η γαλλική Bpifrance

Όμως ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές εξελέγη βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, απέρριψε την ιδέα για τη μεταφορά της πολιτικής κρίσης στους δρόμους. Πράγμα που σημαίνει ότι το κάλεσμα για κινητοποιήσεις διχάζει και τον πλειοψηφήσαντα στις εκλογές συνασπισμό της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Αρνείται τη «συγκατοίκηση»

Την περασμένη Παρασκευή που ο Μακρόν απέρριψε τη μοναδική υποψηφιότητα που του είχε προταθεί για την πρωθυπουργία (της Λισί Καστέ), κύκλοι της προεδρίας εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε το ζήτημα θα είχε λυθεί. Όμως είναι προφανής η άρνηση του προέδρου να συγκατοικήσει με μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση. Πέραν της Καστέ, εξάλλου, δεν φαίνεται να επιθυμεί συναντήσεις με άλλα στελέχη κομμάτων της Αριστεράς πλην των Σοσιαλιστών.

«Το έργο συνεχίζεται. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή και καλωσορίζω όλους όσοι είναι πρόθυμοι να έρθουν και να συνεχίσουν να εργάζονται για το συμφέρον της χώρας», είπε στους δημοσιογράφους ο Μακρόν, στο περιθώριο συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης στο Παρίσι.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρόεδρος έφαγε με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) Φρανσουά Μπεϊρού. Το MoDem είναι ένα κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο Μπεϊρού για να διαδεχθεί το παλαιότερο UDF, το κόμμα του πρώην προέδρου Ζισκάρ Ντ’Εστέν.

Την Τετάρτη ο Μακρόν θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ την Πέμπτη θα αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στη Σερβία

Μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο ραδιόφωνο ο Μπεϊρού κατακεραύνωσε τον Μακρόν: «Είναι μεθοδολογικό λάθος να διαπραγματεύεσαι μια κυβέρνηση με πολιτικά κόμματα», είπε. Προσώρας ο Μακρόν είχε επαφές με τον Στεφάν Σεζουρνέ της «μακρονικής» Renaissance, τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και με τον Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής του κόμματος Horizons, που επίσης είχε διορίσει πρωθυπουργό παλαιότερα ο Μακρόν.

Μίλησε επίσης ο Μακρόν με τους πρώην προέδρους της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ (ο Ολάντ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία), ενώ στην ατζέντα του έχει επίσης ορίσει συναντήσεις με τον μετριοπαθή σοσιαλιστή Μπερνάρ Καζνέβ και τον Ξαβιέ Μπερτράν του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τα ονόματα του Καζνέβ και του Μπερτράν «παίζουν» για την πρωθυπουργία, όπως γράφουν οι Γκρεγκουάρ Πουσιέλγκ και Ζακ Πογκάμ στη «Les Echos».

Περισσότερο «παίζει» το όνομα του Καζνέβ που αποχώρησε από το κόμμα του όταν έμαθε ότι θα έπρεπε να συνεργαστεί με τους «ακροαριστερούς Ανυπότακτους». Ο ίδιος έχει και εμπειρία πρωθυπουργού, αφού τον είχε διορίσει προ δεκαετίας ο Ολάντ.

Πάμε για την άλλη βδομάδα

Την Τρίτη ο Μακρόν συνάντησε επίσης βουλευτές της ομάδας που εκπροσωπεί τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Les Echos», τους είπε ότι «άπαξ και γύρισε η σελίδα της Λισί Καστέ», πιστεύει ότι θα διορίσει πρωθυπουργό «πριν από το τέλος της βδομάδας». Κάτι τέτοιο όμως θα είναι δύσκολο να συμβεί, εκτιμά η εφημερίδα.

Την Τετάρτη ο Μακρόν θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ την Πέμπτη θα αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στη Σερβία. Ίσως έχει επιλέξει ήδη το πρόσωπο στο οποίο θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και περιμένει να το ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι.

Για την ώρα φαίνεται πως η παρελκυστική του τακτική και η συγκεντρωτικότητα με την οποία χειρίζεται τα πάντα δεν βγαίνει σε καλό στο Μακρόν

«Το μπαλάκι στον πρόεδρο»

Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Μακρόν, που όσο ενεργεί με τους δικούς του ρυθμούς και κατά μόνας συγκεντρώνει όλο και περισσότερο τα βέλη της κριτικής. Πρέπει να λύσει ένα Γόρδιο Δεσμό, είναι αλήθεια, διότι η χώρα του, που ήδη έχει πάρει «κίτρινη κάρτα» από τις Βρυξέλλες (κίνησαν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), κινδυνεύει να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην κρίση, πολιτική και οικονομική.

Το στοίχημα του φθινοπώρου είναι ασφαλώς η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση, ειδικά αν έχει πολλούς συντηρητικούς στη σύνθεσή της, θα αντιμετωπίσει την πρώτη της πρόταση μομφής με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μοναχικός λύκος

Για την ώρα φαίνεται πως η παρελκυστική του τακτική και η συγκεντρωτικότητα με την οποία χειρίζεται τα πάντα δεν βγαίνει σε καλό στο Μακρόν (και στη Γαλλία κατ’ επέκταση). Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της «Les Echos», η καχυποψία της Αριστεράς όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση εντείνεται, ενώ η Δεξιά παρακολουθεί «το έργο» απαθής και δεν δείχνει καμία πρόθεση να βοηθήσει τον αρχηγό του κράτους.

«Ο Μακρόν έχει αποξενωθεί από όλα τα κόμματα. Είναι στο χέρι του να ξεμπλοκάρει την κατάσταση», δήλωσε την Τετάρτη ο Λοράν Βοκιέζ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λίγο προτού δει μαζί με συναδέλφους του της Δεξιάς τον πρόεδρο.

Ο Βοκιέζ είναι ένας πολιτικός συνομήλικος του Μακρόν που δεν κρύβει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Το κόμμα του όμως, οι Ρεπουμπλικανοί (είναι ο πρώην Συναγερμός για τη Δημοκρατία ή RPR που είχε εκλέξει προέδρους τον Σιράκ και το Σαρκοζί), είναι και διχασμένο εσωτερικά και έχει καταρρεύσει εκλογικά μετά την αποχώρηση Σαρκοζί.

Στην κατάρρευση των Ρεπουμπλικανών εξάλλου σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και ο ίδιος ο Βοκιέζ, καθώς εκείνος είχε διαδεχθεί τον Σαρκοζί το 2017 και έμεινε στην ηγεσία του έως το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Τι λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
Επικαιρότητα |

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ - Επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από δυόμιση χρόνια, ο οργανισμός προειδοποιεί συχνά για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος λόγω των μαχών κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς