Το αμερικανικό όνειρο ζει η Cenergy Holdings (θυγατρική εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο, συμφερόντων Στασινόπουλου) που απλώνει… καλώδια έως τις ΗΠΑ με μεγάλο ύψος των κεφαλαίων της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να κατευθύνεται για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ.

Cenergy Holdings: Στην πρίζα… υποβρύχια καλώδια 156 χλμ. στις Δυτικές Κυκλάδες

Ο χάρτης για την ΑΜΚ

Εφόσον η Cenergy Holdings (CEO o Αλέξης Αλεξίου) προχωρήσει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, υπάρχει η πρόθεση οι νέες μετοχές να προσφερθούν (i) στο Βέλγιο και την Ελλάδα, μέσω προσφοράς στο κοινό και (ii) εκτός Βελγίου και Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process).

Η Cenergy Holdings, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ανακοίνωση παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, προτίθεται να προβεί σε κατανομή Νέων Μετοχών κατά προτεραιότητα σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας που θα συμμετάσχουν στην Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Πέραν της ως άνω κατά προτεραιότητα κατανομής σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, ο απώτερος στόχος της Εταιρείας θα είναι η διεύρυνση της διασποράς και η αύξηση της ρευστότητας της μετοχής.

Στην περίπτωση που η Cenergy Holdings προχωρήσει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, υπάρχει η πρόθεση τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, περαιτέρω βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διακρίνει, όπως αναφέρει, μία σημαντική ευκαιρία στην αγορά των ΗΠΑ που αποτελεί μια μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που παρουσιάζει παρόμοιες μακροχρόνιες τάσεις με τις υπόλοιπες βασικές αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου, όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος αριθμός κέντρων δεδομένων, παράγοντες που αυξάνουν τη συνολική ζήτηση για ενέργεια.

Οι 3 πυλώνες

Η Cenergy Holdings πιστεύει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην αγορά της Αμερικής, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατότητων της. Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την στρατηγική του ομίλου που βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες: (1) την προσήλωση στη δημιουργία αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων, (2) την αύξηση των εξαγωγών και (3) τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αριστείας, εξυπηρετώντας αποδοτικά την αναπτυσσόμενη αγορά σε ενεργειακές υποδομές.

Η υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και οι όροι της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Cenergy Holdings που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες της χορήγησης εξουσιοδότησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Cenergy Holdings, τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον κανονισμό για το ενημερωτικό δελτίο, καθώς και τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς.

Το υψηλό ανεκτέλεστο των 2,8 δισ. «θωρακίζει» την κερδοφορία

Ο τομέας καλωδίων θα συνεχίσει να εκτελεί το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του που αποτελεί, μεσοπρόθεσμα, τον βασικό πυλώνα για τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές του ομίλου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανερχόταν στις 30 Ιουνίου 2024 σε 2,82 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας για τον τομέα το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο (2,5 δισ. ευρώ στις
31.12.23).

Συνολικά, η Hellenic Cables εξασφάλισε νέες παραγγελίες ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, τόσο για έργα όσο και για συμβάσεις-πλαίσιο. Επιπρόσθετα, ο τομέας αναπτύσσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και επενδύει επιλεκτικά στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ.

«Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι βελτιώσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ορισμένες από τις κύριες τάσεις, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, που έχουν αυξήσει σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της βιομηχανίας καλωδίων στην παγκόσμια οικονομία», επισημαίνει η Cenergy Holdings.

Με τη σειρά τους, οι τάσεις αυτές κατευθύνουν τα σημερινά σχέδια παραγωγικής αναβάθμισης του τομέα, τροφοδοτώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του. Τέλος, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων (καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και καλώδια τηλεπικοινωνιών) παραμένει ισχυρή και οι παραγγελίες αυξάνονται μέσω της ανάθεσης μακροπρόθεσμων συμβάσεων-πλαισίων.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν, σύμφωνα με τον όμιλο, θετικές προοπτικές για τον κλάδο τόσο για το υπόλοιπο του 2024 όσο και μεσοπρόθεσμα. Ο τομέας των σωλήνων χάλυβα συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία του βασιζόμενος στην ενισχυμένη θέση του στις διεθνείς αγορές και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί νέες επενδύσεις για τη βελτίωση και αύξησή της, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Με οδηγό την αγορά αερίων καυσίμων

Η εταιρεία εκτιμά ότι η αγορά των αερίων καυσίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς θα αποτελέσει το κύριο μεταβατικό καύσιμο και θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε έργα αγωγών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και μεσοπρόθεσμα σε έργα υποδομής υδρογόνου. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, τροφοδοτώντας θετικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Απλώνει καλώδια σε EBITDA έως και 420 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως η Cenergy Holdings συνέχισε να πατά σε στέρεο έδαφος το πρώτο εξάμηνο του 2024, επιτυγχάνοντας θετικές οικονομικές της επιδόσεις, με αύξηση 39% σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA, χάρη στη συμβολή και των δύο τομέων, των σωλήνων χάλυβα και των καλωδίων.

Ο τομέας καλωδίων αύξησε την κερδοφορία του, καθώς συνέχισε να εκτελεί με επιτυχία το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα, στηριζόμενος στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους λόγω του μείγματος των έργων που εκτελέστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, πέτυχε σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις έναντι του 2023. Η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων παρέμεινε ικανοποιητική συμβάλλοντας στη στήριξη των τιμών, ενώ τα ενεργειακά έργα και στους δύο τομείς εκτελέστηκαν ομαλά, αποτελώντας τον κύριο πυλώνα της αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος θέτει μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις που περιλαμβάνουν ισχυρή οργανική αύξηση των πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις