Σε αύξηση των τιμών στόχων των τριών συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου του έτους, δίνοντας μάλιστα σύσταση overweight για τον κλάδο. Επίσης, αναθεωρεί τη μεθοδολογία αποτίμησης, εφαρμόζοντας discount 15% στα DTC των ελληνικών τραπεζών (που αντικατοπτρίζει καθαρά την οικονομική αξία).

Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank την αυξάνει στα 2,80 ευρώ, από 2,40 ευρώ, για την Εθνική στα 9,70 ευρώ, από 8,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, από 5,35 ευρώ προηγουμένως.

Ελληνικές τράπεζες: Διανέμουν μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Για την Alpha Bank

Η JP Morgan προχωρά σε μείωση της τιμής στόχου για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2,40 ευρώ, αντανακλώντας τις αναθεωρήσεις στη μεθοδολογία αποτίμησής της για τα DTC. Οι μετοχές της Alpha παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 3% από την αρχή του έτους, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως χαμηλότερο προφίλ ROTE, υψηλότερα NPEs και χαμηλότερη κάλυψη.

Επιπλέον, η JP Morgan πιστεύει ότι οι μετοχές δυσκολεύτηκαν να προσφέρουν μια μοναδική επιλογή σε έναν σχετικά ανταγωνιστικό χώρο (με επίκεντρο τη Eurobank για διαφοροποίηση, την Εθνική για ισχυρό ισολογισμό και υψηλές δυνατότητες απόδοσης κεφαλαίου και την Πειραιώς για σταθερή θεμελιώδη ανάκαμψη και χαμηλά πολλαπλάσια).

Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan πιστεύει ότι η χαμηλότερη ευαισθησία των επιτοκίων της Alpha σε έναν κύκλο μεταβολών επιτοκίων μπορεί να διαφοροποιήσει θεματικά τη μετοχή από τις αντίστοιχες, ενώ η ισχυρή τροχιά CET1 του Ομίλου προσφέρει μια σταθερή και σχετικά υποτιμημένη δυνατότητα απόδοσης κεφαλαίου.

Στο τελευταίο, ενώ οι παραδοχές πληρωμών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (με ~8% μέση απόδοση το 2024-26), με CET1 του 17,5% το 2026 δείχνει ένα «μαξιλάρι» περίπου 3,5% πάνω από το όριο του 14%, ίσο με πάνω από το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Alpha, το υψηλότερο μεταξύ ομοτίμων (και μπροστά από την Εθνική με 25%).

Ο επόμενος αξιοσημείωτος καταλύτης για τις μετοχές είναι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής με την UniCredit προς το τέλος του έτους. Η σύσταση είναι OW για την Alpha σε ένα πλαίσιο Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), αλλά εγχώρια στην Ελλάδα, η JP Morgan προτιμά τη Eurobank και την Πειραιώς σε αυτό το σημείο του κύκλου.

Για την Eurobank

Η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 2,80 ευρώ από 2,40 ευρώ αντανακλώντας τις αναθεωρήσεις της αγοράς, τα τελευταία στοιχεία της για την Ελληνική Τράπεζα (ΗΒ), καθώς και την αναθεωρημένη μεθοδολογία αποτίμησής της για τα DTC.

Εκτιμά ότι Eurobank θα δημιουργεί 13% κανονικοποιημένο ROTE το 2026 (15% κατά μέσο όρο στην τριετία), ωστόσο, οι υποθέσεις συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν ένα στατικό επίπεδο ιδιοκτησίας για την HB και δεν επηρεάζουν πιθανές συνέργειες στην Κύπρο. Πιστεύει ότι ακόμη και με τέτοιες συντηρητικές υποθέσεις, η εξαγορά της HB εξακολουθεί να υποτιμάται από την αγορά και ότι η επικείμενη ενοποίησή της το 3ο τρίμηνο του 2024 είναι βασικός καταλύτης για τη μετοχή, καθώς θα παρέχει μια σαφέστερη εικόνα της συνεισφοράς της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο δείκτης CET1 της Eurobank παραμένει πολύ σταθερός παρά την εξαγορά, με το CET1 να είναι σταθερά πάνω από >17%, προσφέροντας περιθώρια για υψηλότερα μερίσματα και πιθανές εξαγορές. Η Eurobank ήταν η προτιμώμενη έκθεση της JP Morgan στην Ελλάδα μαζί με την Πειραιώς.

Για την Εθνική Τράπεζα

Η JP Morgan αυξάνει τον στόχο τιμής για την Εθνική στα 9,70 ευρώ από 8,40 ευρώ αντανακλώντας τις αναθεωρήσεις της μεθοδολογίας αποτίμησής της για DTC . Το βασικό γεγονός για τη μετοχή είναι η αναμενόμενη πώληση μεριδίων από το ΤΧΣ (υπόλοιπο μερίδιο 18%), η οποία θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Για την Πειραιώς

Για την Πειραιώς η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,90 ευρώ από 5,35 ευρώ. Η τράπεζα, όπως αναφέρει, πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη θεμελιώδη ανάκαμψη, μειώνοντας τα NPEs κατά >20 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020 και παρέχοντας σημαντικές βελτιώσεις στο franchise της, με τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το 2023 που αντιστοιχεί σε ~17% ROTE.

Ο στόχος της τράπεζας να διατηρήσει την κερδοφορία στο τρέχον επίπεδο είναι φιλόδοξη λαμβάνοντας υπόψη την τροχιά για χαμηλότερα επιτόκια, ωστόσο το σχέδιο είναι ισορροπημένο και συνεκτικό, με την JP Morgan να καθησυχάζεται από το ισχυρό ιστορικό της διοίκησης τα τελευταία χρόνια.

Κλειδί για την επενδυτική περίπτωση είναι ο δείκτης CET1 της τράπεζας, ο οποίος πρόσφατα ξεπέρασε το 14% συμπεριλαμβανομένου του 30% των δεδουλευμένων μερισμάτων για το 2024. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό επίπεδο άνεσης τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους επενδυτές και ένα σημαντικό έναυσμα για τη μείωση του χάσματος αποτίμησης της Πειραιώς με τον υπόλοιπο κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις