
Με τα καθαρά κέρδη της Μέλισσα Κίκιζας να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε επίπεδο ομίλου το 2023 ελέω σημαντικής αύξησης των εξαγωγών, καθώς πλέον οι πωλήσεις στις διεθνείς αγορές αντιστοιχούν στο 42% του εταιρικού τζίρου από 35% το 2022, η οικογενειακή επιχείρηση με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κίκιζα συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις στο κόστος του χρήματος και των πρώτων υλών.
Βεβαίως ανασταλτικοί παράγοντες όπως, η καθυστέρηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και η κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί αβεβαιότητες για τα επίπεδα και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, δεν περνούν απαρατήρητοι από τη διοίκηση.
Ωστόσο, έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης των πρόσφατων κρίσεων, υπάρχει προσδοκία για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών εφέτος, με τη Μέλισσα να προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση της αναπτυξιακής της στρατηγικής.
Καλή η παραγωγή ελαιολάδου και σίτου εφέτος
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για τη χρήση του 2023, εφέτος αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή σίτου και ελαιολάδου που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών.
Ήδη η Terra Creta, ο βραχίονας της Μέλισσα Κίκιζας στο ελαιόλαδο κυρίως με εξαγωγικές πωλήσεις, κινείται εφέτος με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 25%, ενώ αναμένεται να εμφανίσει έσοδα 40 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας επί της ουσίας υπερδιπλασιασμό της δυναμικής των πωλήσεών της συγκριτικά με το 2021, όταν εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μέλισσα Κίκιζας.
Υπενθυμίζεται ότι η Terra Creta, προχώρησε πρόσφατα στο λανσάρισμα στα εγχώρια σούπερ μάρκετ δέκα κωδικών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου η ελαιοποίηση των οποίων γίνεται μέσα σε 12 ώρες, με στόχο να «επανασυστήσει» στους καταναλωτές το κρητικό ελαιόλαδο.
Παράλληλα, αισιόδοξη είναι η διοίκηση και για τον «αμυντικό» κλάδο των ζυμαρικών, καθώς η συνεχιζόμενη υποστήριξή του με νέα καινοτόμα προϊόντα και πλάνα επικοινωνίας, δημιουργεί τις συνθήκες για αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.
«Πετάνε» οι εξαγωγές
Ταυτόχρονα, η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη της εξωστρέφειας και των δύο βασικών κλάδων της εταιρείας, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος όσο και σε νέες αγορές, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές, τονίζεται από τη διοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2023 η Μέλισσα Κίκιζας συνεργάζεται με τη Walmart παράγοντας ζυμαρικά «made in Greece» για λογαριασμό της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας του κόσμου, που απορροφά περί τους 10.000 τόνους ετησίως. Να σημειωθεί ότι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύεται πλέον ως η καλύτερη εξαγωγική αγορά της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών, ενώ υπάρχουν προοπτικές και για την προώθηση επώνυμων προϊόντων.
Επιπλέον, η Γερμανία – με ισχυρή παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας – το Βέλγιο, η Κίνα, η Πολωνία και η Κύπρος ανήκουν επίσης στις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της εταιρείας.
«Η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία έχει όλα τα αναγκαία εφόδια (εμπορικά, οργανωτικά, χρηματοοικονομικά, κ.λπ.) για να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά για την πορεία του ομίλου εφέτος.
Το οικονομικό αποτύπωμα του 2023
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (περιλαμβάνει και την θυγατρική στην Πολωνία) ανήλθε το 2023 στα 136,54 εκατ. ευρώ από 124,64 εκατ. ευρώ το 2022 αυξημένος κατά περίπου 10% κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό καθώς και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.
Τα προ φόρων κέρδη του ανήλθαν σε 5,33 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 15%, ενώ τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,16 εκατ. ευρώ από 3,31 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 86%.
Η θετική πορεία της κερδοφορίας άνοιξε τον δρόμο για διανομή μερίσματος ύψους 1,25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο και το 2023, το ποσοστό του περιθωρίου καθαρού κέρδους της εταιρείας παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα όπως και το 2022 (μόλις 3,7%) λόγω της συνεχούς συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στην εγχώρια αγορά.
«Η αποφυγή ανατιμήσεων στην Ελλάδα, και η συμμετοχή στις πρωτοβουλίες μείωσης των τιμών της Ελληνικής Κυβέρνησης, απέδειξε την κοινωνική ευαισθησία της Εταιρείας, αλλά συμπίεσε περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους στην Ελληνική αγορά. Αντίθετα, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εξαγωγών με την επέκταση σε νέες αγορές αλλά και την βελτίωση της παρουσίας σε υφιστάμενες, αντιστάθμισε μερικώς σε επίπεδο κερδοφορίας τις αρνητικές συνέπειες από την ελληνική αγορά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.
Όμως την ίδια στιγμή τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που επισκίασε την μείωση του δανεισμού.
Συγκεκριμένα, τα δάνεια του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά περίπου 11% λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.
Το κόστος από την μεταβολή αποθεμάτων – αναλώσεις υλών και υλικών του ομίλου αυξήθηκε κατά 9,5% και τα λοιπά λειτουργικά έσοδα / (έξοδα) κατά 15,1%, λόγω κυρίως της αύξησης των δαπανών διαφήμισης με την ενεργοποίηση του νέου επικοινωνιακού πλάνου της Μέλισσα.
Επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία συνέχισε το 2023 την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στην Λάρισα και στα Χανιά δαπανώντας κατά την χρήση του 2023 πάνω από 9 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι οι επενδύσεις της Μέλισσα Κίκιζας την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.


Latest News

Νέα σελίδα για τη Μπάρμπα Στάθης - Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την IDEAL Holdings
Στον όμιλο IDEAL περνά και επισήμως η Μπάρμπα Στάθης, μετά τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εισηγμένης - Στα 130 εκατ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς

Μεγάλος ο κίνδυνος εθισμού από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο - Οι δράσεις της ΕΕΕΠ
Στην έκθεσή της για το 2024, η ΕΕΕΠ επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση του θετικού αποτυπώματος της αγοράς τυχερών παιγνίων στην κοινωνία

Μεγάλου (Πειραιώς): Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι περισσότερη γραφειοκρατία
Ο κ. Μεγάλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του IIF, όπου ανέδειξε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις προοπτικές για το μέλλον

UBS: Η Τράπεζα Πειραιώς στις τοπ επιλογές μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών
Γιατί οι αναλυτές της UBS παραμένουν αγοραστές ελληνικών τραπεζών

Στάσσης: «Κόμβος ενέργειας και data centers η ΔΕΗ για τη ΝΑ Ευρώπη»
Ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το GMF στην Αθήνα μίλησε για τις επενδύσεις 10 δισ. του ομίλου το 2025 -2027

Ολοκληρώθηκε το Rebrain Greece στο Λονδίνο με συμμετοχή της AKTOR
Στελέχη του Ομίλου AKTOR πραγματοποίησαν δεκάδες συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς, που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αξιολογούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Τι βλέπει η Eurobank Equities για τις ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν σημειώσει ράλι άνω του 25% από την αρχή του έτους, σχεδόν κλείνοντας τη διαφορά με τις περιφερειακές τράπεζες

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την τρίτη ηλικία διοργανώνει η Motor Oil
Ξεναγήσεις και δωρεάν εργαστήρια για την τρίτη ηλικία
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,5% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_ermou-_street-1024x600-1-600x352.png)
Με άνοδο τζίρου 2,5% ξεκίνησε το 2025 για το λιανεμπόριο [γράφημα]
Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Ιανουάριο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ: Πιο ισχυρό Εμπόριο και ανθεκτικότερη οικονομία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε πως το Εμπόριο είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας και το μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο