![Επιχειρήσεις: Πιο ισχυρά φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/business-people-discussing-on-as-analysed-graphs-2021-09-03-20-18-03-utc-768x576-1.jpg)
Γενναία φορο-κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τις ενώσεις εταιρειών, καθώς και την απορρόφηση μικρών επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, επιπλέον κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και στήριξη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δράσης του ΕΣΠΑ με επιπλέον μπόνους για συγχωνεύσεις εταιρειών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Φορολογία: Πόλος έλξης η Ελλάδα για τους πολυεκατομμυριούχους
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η δραστική απλοποίηση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, όπου σήμερα οι διατάξεις είναι διάσπαρτες σε τρεις διαφορετικούς νόμους (ορισμένες διατάξεις ανατρέχουν ακόμα και στο 1970), με την πολυνομία να συνιστά ουσιαστικό εμπόδιο στη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας
Επιχειρήσεις: Φορο-μπόνους για απορρόφηση μικρών εταιρειών
Με διατάξεις του νομοσχεδίου θα δοθούν υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση μικρών εταιρειών από μεγαλύτερες αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για 9 χρόνια. Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά θα είναι και τα κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω της συνεργασίας μεγαλύτερων εταιρειών με νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όπως εκτιμάται η θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η θεσμοθέτηση συμπληρωματικών εργαλείων μέσω του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
1. Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
2. Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
3. Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.
4. Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
5. Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων
6. Μειωμένη φορολογία για τις πατέντες με επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box. Σήμερα προβλέπεται φοροαπαλλαγή για τρία χρόνια, η οποία πρόκειται να συμπληρωθεί με μια περίοδο φοροέκπτωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος σε βάθος δεκαετίας.
7. Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα.
8. Αύξηση στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων όπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από «επενδυτικούς αγγέλους» και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων