Γενναία φορο-κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τις ενώσεις εταιρειών, καθώς και την απορρόφηση μικρών επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, επιπλέον κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και στήριξη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δράσης του ΕΣΠΑ με επιπλέον μπόνους για συγχωνεύσεις εταιρειών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Φορολογία: Πόλος έλξης η Ελλάδα για τους πολυεκατομμυριούχους
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η δραστική απλοποίηση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, όπου σήμερα οι διατάξεις είναι διάσπαρτες σε τρεις διαφορετικούς νόμους (ορισμένες διατάξεις ανατρέχουν ακόμα και στο 1970), με την πολυνομία να συνιστά ουσιαστικό εμπόδιο στη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας
Επιχειρήσεις: Φορο-μπόνους για απορρόφηση μικρών εταιρειών
Με διατάξεις του νομοσχεδίου θα δοθούν υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση μικρών εταιρειών από μεγαλύτερες αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για 9 χρόνια. Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά θα είναι και τα κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω της συνεργασίας μεγαλύτερων εταιρειών με νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όπως εκτιμάται η θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η θεσμοθέτηση συμπληρωματικών εργαλείων μέσω του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
1. Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
2. Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
3. Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.
4. Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
5. Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων
6. Μειωμένη φορολογία για τις πατέντες με επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box. Σήμερα προβλέπεται φοροαπαλλαγή για τρία χρόνια, η οποία πρόκειται να συμπληρωθεί με μια περίοδο φοροέκπτωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος σε βάθος δεκαετίας.
7. Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα.
8. Αύξηση στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων όπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από «επενδυτικούς αγγέλους» και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.
Latest News
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες
Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025 – Ξεκινά η διαβούλευση
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 θα αποφασιστεί την 1η Απριλίου έχοντας προηγηθεί τον Ιανουάριο η διαδικασία διαβούλευσης
Νέα εφαρμογή-όπλο της ΑΑΔΕ για την καταστολή του λαθρεμπορίου καυσίμων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ζητούν παρεμβάσεις για την ασφάλεια
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Η εταιρεία ζητά από τα δικαστήρια να την κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική
Το 2024 εργαστήκαμε για το κράτος 179 ημέρες - Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΦίΜ [γραφήματα]
Πρόκειται για 2 ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023 - Τα έσοδα από φόρους και εισφορές του 2024 είναι αυξημένα κατά 5,2%
Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών για τους συνταξιούχους εντός του 2025
Ποια είναι τα ποσά στις συντάξεις και οι δικαιούχοι από τα κομμένα των Μνημονίων, τον επανυπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης κ.ά.