Οι επιτελικοί του… επιτελικού
Μουδιασμένο μαθαίνω είναι το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της ΔΕΘ. Δηλαδή είναι στο… σκοτάδι.
Δεν γνωρίζουν ούτε τις κατευθύνσεις πολιτικής ούτε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Είναι «μυστικό»… Του Μαξίμου.
Δηλαδή του στενού κύκλου του Μαξίμου, των επιτελών του… επιτελικού. Οι οποίοι ζήτησαν να έχουν μόνο τα κρίσιμα μέτωπα του κάθε υπουργείου (μέχρι 6!), ενόψει ΔΕΘ, χωρίς αυτά να συνοδεύονται με εισηγήσεις για τα μέτρα που ετοιμάζονται.
Γι’ αυτό και η «αφωνία» πολλών υπουργών, που δεν γνωρίζουν τι να επικοινωνήσουν, σε μια στιγμή μάλιστα που το κλίμα για την κυβέρνηση είναι αρνητικό και τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων να είναι ζοφερά.
Επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα»
Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του το ζήτημα της «Βόρειας Ελλάδας». Εκεί δηλαδή που έχει και τις περισσότερες διαρροές.
Από χτες που είναι στη συμπρωτεύουσα διαφημίζει τα έργα, με το Μετρό φυσικά να είναι στο επίκεντρο.
Δεν είναι και λίγο βέβαια μετά τους μουσαμάδες και τους σταθμούς χωρίς συρμούς να ανοίγει οριστικά τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου.
Του Αγ. Ανδρέα, τόνισε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας στο μάτι και στο πιο θρησκευόμενο κοινό της Θεσσαλονίκης…
—-
Βαρύς αχός
Κι ενώ ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει διάφορα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ακούγεται… «αχός βαρύς».
Νομίζω πως ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας έχει «δανείσει» την φωτογραφία του στους «στόχους» που υπάρχουν εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Και τον «σημαδεύουν» από προχθές.
Βέβαια το ότι ο ίδιος είναι σε διακοπές, μάλλον καλό του κάνει, γιατί γλύτωσε τις – ίσως; – ανεπιθύμητες συναντήσεις.
Τον έψαχνε κόσμος και κοσμάκης. Και μετά άρχισαν να του πετάνε … «βελάκια»!
Με καθυστέρηση
Ο λόγος είναι απλός. Τον περασμένο Ιούλιο, περί τις 20 του μηνός, κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό περιοδικό του ΚΕΠΕ «Οικονομικές Εξελίξεις», στο οποίο φιλοξενούνταν ένα άρθρο με θέμα «Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα» του ερευνητή κ. Βλάση Μισσού.
Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, πως «η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ27, μετά τη Βουλγαρία με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης».
Όταν εκδόθηκε το περιοδικό φαίνεται πως ουδείς το αντιλήφθηκε.
Πριν από λίγες ημέρες όμως το βρήκαν κόμματα και δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης – όλα … μαθαίνονται τελικά! – το «σήκωσαν» και έγινε ο χαμός.
Ο ένας μετά τον άλλον
Πρώτος αντέδρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με μία μακροσκελή δήλωση του, τονίζοντας κυρίως τα επιτεύγματα των τελευταίων πέντε χρόνων. Ευλόγως!
Ακολούθως την σκυτάλη την πήρε ο υπουργός Επικρατείας – ο τα πανθ΄ορά – κ. Άκης Σκέρτσος ο οποίος «έβαλε» με «πυρ κατά βούληση».
Εξεμάνη και … δικαίως, διότι το «όραμα του Τόμσεν» το αφήσαμε στο παρελθόν.
Τώρα είμαστε στην εποχή της ευδαιμονίας! Δεν μπορεί λίγες μέρες πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να ανοίγει θέμα φτωχοποίησης.
Και καλά άνοιξε, πως θα κλείσει;
Έλα μου ντε! Γι’ αυτό έγινε έξαλλος ο κ. Σκέρτσος.
Ένα δίκιο να του το αναγνωρίσω!
Ο κ. Μάκης Βορίδης
Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αντιδράσει και έτερος Καππαδόκης – ή άλλως το αντίπαλο δέος του Μεγάρου Μαξίμου, που κρατάει τα «δεξιά μπόσικα» – ο επίσης υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης.
Αυτός βγήκε χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Και είπε και τι δεν είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ πως οσονούπω «πιάνουμε» τους Γερμανούς στον κατώτατο μισθό.
Εντάξει, δεν το είπε έτσι ακριβώς αλλά αυτό ήταν το νόημα.
Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας
Πάντως ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μου δήλωσε έκπληκτος για τις προκληθείσες αντιδράσεις «αυτό δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, γιατί τώρα;».
Και πρόσθεσε πως «εμείς όπως οφείλουμε αναδείξαμε ένα κοινωνικο – οικονομικό πρόβλημα, χρέος της Πολιτείας είναι να το αντιμετωπίσει.
Και σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια».
Πάντως ο ίδιος φαίνεται να αναπολεί με νοσταλγία την εποχή που ο ίδιος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και συνεργαζόταν με τους κκ Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη.
Πέρασε όμως ανεπιστρεπτί. Κι ευτυχώς….
—-
Κι άλλα μέτωπα πιο… νότια
Τα μέτωπα βέβαια δεν εξαντλούνται στην Αθήνα, αλλά έχουμε κι ένα ακόμη πιο νότια, δηλαδή νοτιοανατολικά της Ελλάδας, όπου το κλίμα έχει ηλεκτριστεί… επικίνδυνα.
Το έργο του Great Sea Interconnector, που έχει λάβει και τη χρηματοδότηση ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, φαίνεται ότι οδηγείται σε… ναυάγιο.
Η επιμονή της ΡΑΕΚ να μην αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφαση της βραχυκυκλώνει το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ε.Ε. και την άρση του ενεργειακού της απομονωτισμού.
Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι όσοι ευνοούνται από το ναυάγιο του έργου είναι γνωστοί.
Και η λύση φαίνεται να βρίσκεται ξεκάθαρα στα χέρια των αρχηγών των δύο κρατών Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ετοιμάζεται για «απαντήσεις» η Motor Oil
Τη δική της απάντηση αναμένουμε να στείλει σήμερα η διοίκηση της Motor Oil.
Το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του έτους, ενώ αύριο η διοίκηση έχει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Ένα διήμερο… απαντήσεων, μου σχολιάζει πηγή μου από την αγορά.
Απανωτά “χτυπήματα”
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν εύκολο το καλοκαίρι για την εισηγμένη.
Πρώτα ήρθε ο έκτακτος φόρος για τα διυλιστήρια από την κυβέρνηση και μετά ήρθε και η έξοδος από τον Standard Greece του MSCI.
Μάλιστα την Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα της παρουσίας της στον δείκτη και από Δευτέρα θα είναι στον Mid Cap.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για τη μετοχή. Εκεί που έβλεπε τα 30 ευρώ τον Μάιο, σήμερα προσπαθεί να ξαναπιάσει τα 22 ευρώ.
Βρήκε ευκαιρία και το Millenium
Οι αναταράξεις έφεραν και τους “σορτάκηδες”. Και πιο συγκεκριμένα το Millenium International, το οποίο εμφανίστηκε με ανοιχτή θέση στη μετοχή.
Στο 0,87%, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, με το fund να ποντάρει στις πιέσεις της μετοχής κατά την ημέρα των μεγάλων εκροών, λόγω rebalancing, την Παρασκευή.
Το είχε ξανακάνει άλλωστε ακριβώς ένα χρόνο πριν με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (για τον ίδιο λόγο)… κλείνοντας τότε τη θέση άρον άρον αμφίβολα κέρδη στο bet…
Τι θα πει ο “ξενοδόχος”
Δεν είμαι κατά των ανοιχτών θέσεων, όπως δεν θα έπρεπε να είναι κανείς. Άλλωστε το σημαντικό σε μια αγορά είναι οι διαφορετικές θέσεις που παίρνουν οι συμμετέχοντες και αυτή είναι «ψυχή» του trading.
Αλλά αυτό που βλέπει η αγορά είναι ότι η διοίκηση δεν θα αφήσει τη μετοχή χωρίς στήριξη.
Στήριξη θεμελιώδης, δηλαδή, που δεν περιορίζεται μόνο στην απορρόφηση της όποιας προσφοράς βγει.
Γι’ αυτό άλλωστε, θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τι θα πει στους αναλυτές και αν επιβεβαιωθεί ότι θα δούμε άλμα στα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου.
—–
Τι συμβαίνει με την Coca Cola στη Ρουμανία
Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Coca Cola HBC στη Ρουμανία. Ο πολυεθνικός όμιλος αναψυκτικών ανακοίνωσε την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στη θυγατρική που διατηρεί στην βαλκανική χώρα.
Έτσι, ο Cornel Caramizaru θα διαδεχθεί τον Jovan Radosavljevic, ο οποίος αποφάσισε να κάνει… στροφή στην καριέρα του και να μεταπηδήσει σε άλλο επαγγελματικό κλάδο ύστερα από 26 χρόνια πορείας στο… σύστημα της Coca Cola.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Jovan Radosavljevic κλήθηκε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας που αποτέλεσε μια απαιτητική πρόκληση για όλους τους CEO ανά τον κόσμο.
Βέβαια, κάποιοι «κακεντρεχείς» στην αγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η… αποχώρησή του μετά από 6 χρόνια να συνδέεται με τις… χαμηλές πτήσεις της εταιρείας στη ρουμανική αγορά.
Επικαλούνται ως επιχείρημα τα αποτελέσματα του πολυεθνικού ομίλου στο δεύτερο τρίμηνο, όπου η τοπική θυγατρική παρουσίασε κάμψη του όγκου πωλήσεων.
Λέτε;
Latest News
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη