![Καταθέσεις: Αυξήθηκαν τον Ιούλιο για τα νοικοκυριά, υποχώρησαν για τις επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/money-katatheseis.jpg)
Συνεχίστηκαν να αυξάνονται οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον αντίποδα, την ίδια χρονική περίοδο καταθέσεις αλλά και δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση.
Ειδικότερα:
Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας
H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.242 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.468 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 845 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,0% τον προηγούμενο μήνα.
Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα
Τον Ιούλιο του 2024, ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 6,4% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.143 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.313 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 1.066 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.158 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 10,6% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 9,7% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 1.084 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.633 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στο 17,6% από 17,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 18 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 525 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Τον Ιούλιο του 2024, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 67 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 67 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε στο 0,2% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούλιο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -0,8% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.
II. Καταθέσεις της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα
Η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 868 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.963 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.
ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση
Μείωση κατά 261 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 137 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -24,6% από -21,8% τον προηγούμενο μήνα.
ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 607 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 3.826 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,7% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις
Μείωση κατά 780 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 3.051 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 4,0% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μειώθηκαν κατά 781 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 3.283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 232 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Αύξηση κατά 173 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2024, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 775 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Θεοδωρικάκος: Η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται νέο σύστημα ποιότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-18.16.00_2ed8616b-600x338.jpg)
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
![Αναδρομικά: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/anadromika-ypologismos.jpg)
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ