Ο Λούκα Μέστρι ήταν ομολογουμένως ένας πολύ πετυχημένος Οικονομικός Διευθυντής για την Apple από την εποχή που ανέλαβε ως CFO το 2014. Η μετοχή της Apple αυξήθηκε περισσότερο από 800% από τότε που ανέλαβε ο Μαέστρι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής οικονομικών, η Apple υπερδιπλασίασε τις ετήσιες πωλήσεις και τα καθαρά έσοδα και διεύρυνε το μεικτό περιθώριο. Το 2014, οι ετήσιες πωλήσεις της Apple ήταν περίπου 183 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, η Apple ανέφερε έσοδα 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το CNBC.

Apple iPhone 16: Πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης η 10η Σεπτεμβρίου

Ο Μαέστρι επέβλεψε το πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου της Apple που έσπασε ρεκόρ και εμφανίστηκε στο πλευρό του Κουκ σε τριμηνιαίες κλήσεις κερδών.

Ο αντικαταστάτης του Μαέστρι

Κεβάν Παρέκ

Κεβάν Παρέκ

Η Apple ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αντικαταστήσει τον Λούκα Μαέστρι την 1η Ιανουαρίου με το ανώτερο στέλεχος της Apple Κεβάν Παρέκ.

Ο Μαέστρι θα συνεχίσει να ηγείται των ομάδων που επικεντρώνονται στην πληροφορική, την ασφάλεια και την ανάπτυξη ακινήτων, δήλωσε η Apple.

Ο εισερχόμενος CFO Πάρεκ ήταν κορυφαίο συνεργάτης του Μαέστρι ως αντιπρόεδρος οικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης της εταιρείας.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Κεβάν είναι αναπόσπαστο μέλος της ηγετικής ομάδας των οικονομικών της Apple και κατανοεί την εταιρεία μέσα και έξω. Η οξυδέρκειά του, η σοφή κρίση και η οικονομική του λαμπρότητα τον καθιστούν την τέλεια επιλογή για να είναι ο επόμενος οικονομικός διευθυντής της Apple», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, σε ανακοίνωση. Apple

Βίοι παράλληλοι

Ο Μαέστρι, 60 ετών, ξεκίνησε την καριέρα του με τη General Motors και πέρασε δύο δεκαετίες στην αυτοκινητοβιομηχανία, βοηθώντας στην εγκαθίδρυση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Στη συνέχεια διετέλεσε CFO στη Nokia Siemens και στη Xerox πριν ενταχθεί στην Apple ως εταιρικός ελεγκτής το 2013. Προήχθη σε CFO την επόμενη χρονιά.

Ο Παρέκ εντάχθηκε στην Apple στα χρηματοοικονομικά και στο μάρκετινγκ προϊόντων το 2013 μετά από τέσσερα χρόνια στην Thomson Reuters. Παρόμοια με τον Μαέστρι, εργάστηκε προηγουμένως στη GM, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η Apple δεν είναι ο μόνος γίγαντας της Silicon Valley που βιώνει ανακατατάξεις στα οικονομικά. Στην Alphabet, η Ρουθ Ποράτ ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2023 ότι εγκαταλείπει τη θέση της CFO για να γίνει πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά ως αντικαταστάτη τον Ανάτ Ασκενάζι, ο οποίος ήταν επικεφαλής των οικονομικών στην Eli Lilly. Ένα χρόνο πριν, η Meta όρισε την Σούζαν Λι ως CFO, αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Βέρνερ, ο οποίος γινόταν επικεφαλής στρατηγικής.

Η προγραμματισμένη αναχώρηση του Μαέστρι συμπίπτει με μια άλλη πρόσφατη ανατροπή στη διοίκηση της Apple, με ένα από τα κορυφαία στελέχη του App Store, τον Ματ Φίσερ, να ανακοινώνει την αποχώρησή του την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν οι Financial Times.

Η Apple ετοιμάζεται να λανσάρει το τελευταίο της smartphone, το iPhone 16, τον Σεπτέμβριο, με την εταιρεία να οδεύει σε μια νέα εποχή συσκευών που τροφοδοτούνται από χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία