Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αν και στην αρχή έδειξαν κάποια νευρικότητα, η οποία ξεπεράστηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τα οποία καλλιεργούν την προσδοκία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,74%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 2,05%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 8.379 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 18.902 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,84% στις 7.640 μονάδες.

Τριπλή απειλή για το πετρέλαιο

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας αναψυκτικών Pernod Ricard σημείωσαν άνοδο 2,5%, αν και η εταιρεία ανέφερε πτώση 1% στις καθαρές πωλήσεις για ολόκληρο το οικονομικό έτος χρήσης. Ωστόσο ανέφερε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν ξανά στο μέλλον.

Επίσης, η Remy Cointreau σημείωσε κέρδη 3,5%, καθώς το Reuters ανέφερε ότι το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε ότι δεν θα επιβάλει προσωρινές επιδοτήσεις αντιντάμπινγκ στο μπράντι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ο Pernod Ricard όσο και ο Remy Cointreau φτιάχνουν κονιάκ.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας διανομής τροφίμων Delivery Hero σημείωσαν άνοδο 8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να εισαγάγει την επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, Talabat, στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

Στο επίκεντρο η τεχνολογία

Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε σήμερα ο κλάδος της τεχνολογίας, μετά την δημοσίευση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Nvidia, σηματωρού τεχνητής νοημοσύνης. Ο κατασκευαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε τις προσδοκίες και εξέδωσε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οδηγίες για το τρέχον τρίμηνο, αλλά οι traders ήλπιζαν να καταγράψει ισχυρότερους θετικούς ρυθμούς.

Παρόλα αυτά, σταδιακά θα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην περιοχή, τα οποία και θα επηρεάσουν το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωνόταν στο 2,3%. Τον Ιούλιο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ ήταν 2,6% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ υποχώρησε κατά 0,2%.

Επίσης, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε ότι ο προκαταρκτικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο έφτασε στο 2,2%. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από την πτώση των τιμών των καυσίμων και, σε μικρότερο βαθμό, των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Μετά και τα τελευταία δεδομένα, οι επενδυτές ποντάρουν στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη φαίνεται να κάνει μια ομαλή προσγείωση, ακόμη και αν η οικονομία της δεν ανέβηκε ποτέ πραγματικά στα ύψη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 2,5%, λίγο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, και η ήπειρος έχει καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.

Τετραπλή στήριξη για το θετικό πρόσημο

Ούτε σήμερα κατάφερε να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας στο στενό εύρος διακύμανσης που υπαγορεύουν τα μοιρασμένα πρόσημα και οι επιλεκτικές κινήσεις, αν και η “τετράδα” ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo έδωσε στο τέλος τις βοήθειες της για το θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.426,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,40 μονάδων (-0,35%) και 1.428,70 μονάδων (+0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,1 εκατ. τεμάχια αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 3.467,88 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap έκλεισε στις 2.287,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 1.256,93 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές