Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα η Wall Street, προσπαθώντας όμως να βρει τα πατήματά της μετά από τις αναταράξεις που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία αν και ήταν εντυπωσιακά, η αγορά ήθελε να δει περισσότερα από την πρωτοπόρο – αποδέκτη του φαινομένου που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,23% στις 41.187 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 5.613 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,75% στις 17.687 μονάδες.

Τα αποτελέσματα της Nvidia

Η Nvidia ανέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street και παρείχαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης μια επιπλέον αγορά μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 30 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 15% από το προηγούμενο τρίμηνο και 122% υψηλότερα από πέρυσι. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 8% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ σήμερα, στην κύρια συνεδρίαση σημειώνει απώλειες 2,2%.

«Ο θάνατος, οι φόροι και τα κέρδη της Nvidia είναι τρία πράγματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει», ανέφερε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group, αποτυπώνοντας γλαφυρά το φαινόμενο Nvidia στη Wall Street. Μάλιστα εξήγησε ότι το μέγεθος του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας αυτή τη φορά ήταν πολύ μικρότερο, ενώ ακόμη και η μελλοντική καθοδήγηση αυξήθηκε, αλλά όχι όπως τα προηγούμενα τρίμηνα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική εταιρεία που εξακολουθεί να αυξάνει τα έσοδα της κατά 122%, αλλά φαίνεται ότι ο πήχης ήταν πολύ ψηλά», πρόσθεσε ο Detrick.

Και αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της Nvidia στην ευρύτερη αγορά. Η εταιρεία ημιαγωγών, η οποία πέρασε το ανώτατο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος για να γίνει για λίγο η πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία στον κόσμο, αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 7% του S&P 500.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Salesforce, με το δικό της +5%, προσπαθεί να αντισταθμίσει τις πιέσεις του τεχνολογικού κλάδου, αφού ο κολοσσός του επιχειρηματικού λογισμικού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και αύξησε τις προοπτικές κερδών ολόκληρου του έτους.

Οικονομική ανάπτυξη

Επίσης, υποστηρικτικά επιδρά το ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δεύτερο τρίμηνο, λόγω κυρίως της ανοδικής αναθεώρησης των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου, από την προηγούμενη εκτίμηση 2,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν με ρυθμό 2,9% για την περίοδο, παρόλο που το ποσοστό αποταμίευσης αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε 3,3%, ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι περισσότεροι δείκτες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μειώθηκε στο 2,5%. Ο πυρήνας, χωρίς τρόφιμα και ενέργεια, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,8%. Και οι δύο μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 2,5%, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση 2,3%.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις για το επίπεδο ανεργίας κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Αυγούστου, αφού ανήλθαν σε 231.000, μειωμένες κατά 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση των 230.000 Dow Jones. Οι συνεχιζόμενες αξιώσεις, οι οποίες τρέχουν μια εβδομάδα πίσω, ανήλθαν σε 1,868 εκατομμύρια, μια αύξηση 13.000 αλλά ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση του FactSet για 1,87 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street