Ούτε σήμερα κατάφερε να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας στο στενό εύρος διακύμανσης που υπαγορεύουν τα μοιρασμένα πρόσημα και οι επιλεκτικές κινήσεις, αν και η “τετράδα” ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo έδωσε στο τέλος τις βοήθειες της για το θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.426,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,40 μονάδων (-0,35%) και 1.428,70 μονάδων (+0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,1 εκατ. τεμάχια αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Μικρά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης, στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 3.467,88 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap έκλεισε στις 2.287,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 1.256,93 μονάδες.

Απροθυμία ανάληψης ρίσκου

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται αύριο με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένει στην αίθουσα αναμονής του rebalancing λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Και το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και κρίσιμο ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερο οι traders στη Λ. Αθηνών είναι πως θα διανεμηθεί η «πίτα» των κεφαλαίων μετά την έξοδο της Motor Oil από τον δείκτη Standard Greece.

Μέχρι αύριο, 30 Αυγούστου, επομένως η αγορά δεν θα έχει την απάντηση, τηρώντας έτσι στάση αναμονής και δείχνοντας την απροθυμία της να προσθέσει ρίσκο στις θέσεις της. Άλλωστε, το ζήτημα του rebalancing μόνο αυτό δεν είναι στην αποκωδικοποίησή του, δεδομένου του ότι οι ροές των κεφαλαίων είναι συνάρτηση και άλλων αλλαγών σε ομοειδής αγορές, με τον ακριβή προσδιορισμό τους να είναι επί της ουσίας μια δύσκολη εξίσωση.

Ο Αύγουστος λοιπόν ολοκληρώνεται συνολικά με αρνητικό πρόσημο και με ένα Κραχ θα έχει να θυμάται ο Γενικός Δείκτης. Πλέον αναζητά τους “καταλύτες” που θα του επιτρέψουν να διασπάσει την επί 2 εβδομάδες παραμονή του σε στενό εύρος διακύμανσης, όπως εξηγεί και ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, ο οποίος εκτιμά ότι η ώρα της διάσπασης δεν θα αργήσει καθώς τα τρέχοντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας δεν μπορούν να συνεχιστούν επί μακρόν.

Από βδομάδα αναμένουμε νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου αλλά αυτές μάλλον θα επηρεάσουν το rotation των εμπλεκόμενων “χαρτιών” και όχι τη συνολικότερη εικόνα της Αγοράς. Άλλωστε η μεγάλη εικόνα των μέχρι τώρα δημοσιευμένων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετική και δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερες τιμές-στόχους αναλυτών και ταμπλώ.

Ίσως η νέα μεγάλη κίνηση του Χρηματιστήριο Αθηνών “επιβληθεί” από τα ξένα Χρηματιστήρια, με το πρόσφατο Κραχ της 5ης Αυγούστου αλλά και το εντυπωσιακό rebound που ακολούθησε να υπογραμμίζουν την υψηλή συσχέτιση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος (αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, γεωπολιτικά, προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα συνεχίσει να είναι η αγορά επιλεγμένων τίτλων του ΧΑ στις διορθώσεις (dips) προσοδοφόρα ή το μεγάλο bull market των τελευταίων 4 ετών “κουράστηκε”;

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Aegean, Cenergy, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ισχυρές ήταν οι στηρίξεις που παρείχαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Βιοχάλκο, Πειραιώς και ΕΛΧΑ. Σαράντης και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης