Αίρονται από τις 30 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων για τις μετακινήσεις ζώων από τους θερινούς βοσκότοπους προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όλης της χώρας.

Οι περιορισμοί, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζουν να είναι σε ισχύ σε περιοχές που βρίσκονται εντός ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αλλά και στις ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου, στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την ΕΘΕΑΣ

Σε ότι αφορά τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους προς σταβλικές εγκαταστάσεις, εντός αυτών.

Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με  εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άδεια μετακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, και μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν την μετακίνηση των ζώων.

Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με  εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λ.π.).

Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα χειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύον για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΚΑΠ: Αλλαγές στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας
AGRO |

Τι αλλάζει στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας

Οι δικαιούχοι του οικολογικού σχήματος, που προβλέπεται στην ΚΑΠ είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για τη βιολογική γεωργία από 1η Ιανουαρίου έως και 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης